Disfuncția erectilă, mai mult decât o problemă de flux sanguin. Cum poate fi tratată și ce impact au filmele pentru adulți

0
Publicat:

Deși cel mai adesea incriminate când vine vorba de erecție slabă, problemele de flux sanguin nu sunt singurele cauze ale acestei disfuncții. O nouă analiză medicală sugerează că planurile de tratament nu ar trebui să ignore ceea ce se întâmplă și din punct de vedere psihologic, potrivit Yahoo Life.

Disfuncția erectilă poate apărea la bărbații de diferite vârste. FOTO Shutterstock
Disfuncția erectilă poate apărea la bărbații de diferite vârste. FOTO Shutterstock

Un articol recent publicat în revista Current Directions in Psychological Science arată că trăsăturile de personalitate și problemele de sănătate mintală se numără printre factorii de risc asociați cu disfuncția erectilă.

Autorii acestuia subliniază însă că cercetătorii tind să ocolească aspectele psihologice ale acestei afecțiuni pentru a se concentra pe cauzele fizice și pe tratamentele acestora.

Disfuncția erectilă (DE) sau impotența, cum mai este numită frecvent, poate afecta bărbații la orice vârstă. 

20% dintre cei cu vârsta sub 30 de ani, 25% dintre bărbații de 30 de ani, 40% dintre bărbații de 40 de ani, 60% dintre bărbații de peste 50 de ani și 80% dintre bărbații care împlinesc 60 de ani au astfel de probleme.

322 de milioane de bărbați din întreaga lume se vor confrunta cu ED până în 2025, potrivit estimărilor International Journal of Impotence Research.

Ce cauzează disfuncția erectilă și ce efecte psihologice are

Potrivit Fundației Urology Care Foundation, DR este definită ca fiind o problemă în a obține sau a menține o erecție suficient de fermă pentru a avea relații sexuale.

Există mai mulți factori care pot cauza sau contribui la manifestarea disfuncția erectilă, însă DE tinde să fie un simptom al unei alte afecțiuni legate de sănătate.

Dr. Jagan Kansal, urolog și fondator al Down There Urology, un centru pentru sănătatea sexuală a bărbaților și fertilitatea masculină explică, pentru Yahoo Life, că, în multe cazuri, ED este, în primul rând, o problemă de flux sanguin din cauza faptului că penisul conține artere și vene microscopice.

Astfel, afecțiunile cardiovasculare, inclusiv tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, bolile de inimă și ale vaselor de sânge sau diabetul de tip 2, pot duce la ED.

Potrivit specialistului, ED poate fi chiar un semn timpuriu al bolilor de inimă.

Printre problemele de sănătate care pot duce la DE se mai numără și boala cronică de rinichi, scleroza multiplă și boala Peyronie, la fel și leziunile de la nivelul penisului, pelvisului, prostatei, măduvei spinării sau vezicii urinare.

Potrivit National Institutes of Health, chiar și tratamentele pentru cancerul de prostată sau de vezică urinară, inclusiv chimioterapia, radiațiile și intervențiile chirurgicale, pot duce, de asemenea, la DE.

„Sistemul nervos joacă un rol vital în funcția erectilă, așa că orice deteriorare sau întrerupere a nervilor implicați poate afecta funcția erectilă", spune, pentru Yahoo Life Dr. Jamin Brahmbhatt, urolog și chirurg robotician format în cadrul Orlando Health Medical Group Urology, care precizează, de asemenea, că vârsta, epidemia de obezitate și alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, precum și anumite medicamente, pot contribui, de asemenea, la apariția disfuncției erectile.

Mai mult, potrivit Cleveland Clinic, DE poate fi și un efect secundar al medicamentelor prescrise pentru anxietate, depresie, tensiune arterială, convulsii, boala Parkinson și cancer.

Cauzele psihologice ale disfuncției erectile

Nu doar sănătatea fizică  influențează erecția. Potrivit celor doi specialiști citați, factorii psihologici joacă, de asemenea, un rol esențial în cazul disfuncției erectile.

„Stresul, anxietatea și depresia pot avea un impact direct asupra funcției erectile prin împiedicarea excitației sexuale", spune Brahmbhatt.

În opinia urologului, DE poate genera un ciclu de auto-perpetuare a anxietății și a presiunii de performanță.

„Odată ce încep să se gândească la penisul lor, nu va mai funcționa"

Jagan Kansal vorbește despre un efect de bulgăre de zăpadă și mărturisește că apelează la umor atunci când discută cu pacienții săi.

„Le spun că, odată ce încep să se gândească la penisul lor, nu va mai funcționa", explică el. precizând că dacă problemele psihologice duc la DE sau invers depinde de pacient

Ce impact au filmele pentru adulți

Cel mai mare vinovat de DE psihologică este, în opinia lui Brahmbhatt, nivelul ridicat de așteptări al bărbaților după vizionarea filmelor pentru adulți.

Modalități de a trata DE

Potrivit acestuia, îmbunătățirea obiceiurilor nesănătoase este importantă în ameliorarea DE.

Printre opțiunile de tratament  se numără dispozitive (cum ar fi dispozitivele de erecție în vid), intervenții chirurgicale (implanturi), terapia de înlocuire a testosteronului (disponibilă sub formă de gel, injecție, plasture și granule) și medicamente eliberate pe bază de rețetă care ajută la creșterea fluxului sanguin în penis.

Pastilă albastră, cunoscută sub numele de Viagra este, de asemenea, una dintre soluțiile la care apelează mulți bărbați.

Consilierea psihologică sau terapia sexuală poate fi benefică, mai ales atunci când disfuncția erectilă are o componentă emoțională, spune Brahmbhatt.

Cabinetul de urologie al lui Kansal a încheiat și un parteneriat cu terapeuți sexuali.

Specialiștii spun că pe lângă apelarea la un psiholog, de ajutor sunt și discuțiile cu partenerul pe această temă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite