Dieta antiîmbătrânire: de unde îţi iei necesarul de coenzima Q10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În carnea de pui se găsesc cantităţi moderate de coenzima Q10 FOTO: Shutterstock
În carnea de pui se găsesc cantităţi moderate de coenzima Q10 FOTO: Shutterstock

După vârsta de 20 de ani corpul tău produce tot mai puţină coenzima Q10, un antioxidant cu multiple beneficii pentru sănătate şi cu un puternic efect antiaging. Poţi acoperi deficitul atât cu ajutorul suplimentelor nutritive, cât şi crescând aportul de alimente care conţin această substanţă.

Coenzima Q10 este un antioxidant pe care organismul îl produce în mod natural şi care protejează de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire. În plus, această substanţă ajută la prevenirea apariţiei cancerului, menţine sănătatea inimii, stimulează sistemul imunitar şi conferă energie.

Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe să-şi piardă capacitatea de a mai sintetiza acest antioxidant şi, de aceea, este necesar să suplimentezi aportul de coenzima Q10 adaptându-ţi dieta.

Necesarul zilnic de coenzima Q10 este între 50 şi 100 mg, iar dacă suferi de unele afecţiuni poate fi recomandat un aport mai mare din acest antioxidant, spun specialiştii.

Carnea şi peştele, cele mai bune surse

Organele, în general, mai ales inima de porc şi cea de vită, sunt sursele cele mai bogate în coenzima Q10 (113 mg/kg), dar şi ficatul şi rinichii de porc şi de vită (aproximativ 50 mg/kg) aduc o cantitate importantă a acestui antioxidant în organism.

Prin preparare termică, se pierde o parte din coenzima Q10. De aceea, este bine să îţi iei necesarul zilnic şi din alte surse, cum ar fi peştele, mai ales sardinele, macroul, tonul, heringul, somonul şi fructele de mare. Aceste tipuri de peşte conţin între 5 şi 60 mg de coenzima Q10/kg. Cantităţi moderate de coenzima Q10 se găsesc şi în carnea de pui.

Gustările de alune şi fistic previn apariţia prematură a ridurilor

Şi uleiurile vegetale acţionează la nivel celular împotriva îmbătrânirii premature, datorită conţinutului de coenzima Q10. Este vorba în special despre uleiul de soia, cel de măsline, de seminţe de struguri şi cel de floarea-soarelui.

În plus, poţi asimila acest antioxidant consumând boabe de soia, alune, seminţe de susan, fistic şi nuci. O altă sursă de coenzima Q10 sunt legumele, mai ales spanacul, broccoli, ardeiul gras, usturoiul, fasolea, conopida şi morcovii.

Suplimente alimentare, dacă suferi de inimă

Persoanele cu ateroscleroză, cu hipertensiune arterială, cu insuficienţă cardiacă, diabet, migrene, cancer sau cu boala Parkinson au nevoie de o doză zilnică de coenzima Q10 de până la 300 mg. Iar acest necesar nu poate fi acoperit exclusiv prin alimentaţie, de aceea, specialiştii recomandă şi administrarea de suplimente alimentare cu coenzima Q10. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite