De ce mâncăm carne cu garnitură. Mihaela Bilic: „Faptul că ne place șaorma cu de toate nu e de mirare”

0
Publicat:

Asocierile dintre alimente înseamnă mai mult decât obiceiuri și tradiții culinare. În realitate au la bază argumente nutriționale, susține cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic.

Friptură de porc la cuptor Foto: Arhivă
Friptură de porc la cuptor Foto: Arhivă

„De ce mâncăm carne cu garnitură? (...)Combinația clasică dintre carne și garnitură nu este întâmplătoare, iar faptul că ne place șaorma cu de toate nu e de mirare! Asta până ne-au încurcat nutriționiștii când ne-au spus că ele se mănâncă separat…dacă vrem să slăbim! Mâncatul de slăbit e una, iar mâncatul sănătos și echilibrat e cu totul altceva”, susține dr. Mihaela Bilic.

Nutriționistul explică și care sunt motivele pentru care trebuie să combinăm alimentele între ele.

„Pentru că natura ne-a vrut omnivori, adică să mâncăm din toate. Și ca să ne oblige să facem asta, nu a creat un aliment complet, care să conțină toți nutrienții. Avem proteine și grăsimi în produsele de origine animală, iar fibre și glucide doar în produsele de origine vegetală. O farfurie ideală înseamnă carne, cartofi și salată, ca să avem proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre și vitamina C- fiecare vine cu aportul lui și acoperim toate categoriile de alimente. De ce nu mâncăm mămăligă goală? Pentru că nu conține niciun gram de grăsimi, proteinele vegetale sunt incomplete și nu are vit. B3. Oamenii săraci sufereau pe vremuri de pelagră, pentru că nu aveau un pic de carne, brânză sau ou lângă mămăligă”, explică dr. Bilic.

Când mâncăm asociat, susține medicul nutriționist, are loc o sinergie nutrițională, alimentele se completează și se potențează între ele, le crește bioeficiența la capitolul absorbție și metabolism.

Fierul din carne se absoarbe mai bine în mediu acid, motiv pentru care punem legume sau sos de roșii în tocăniță. Vitaminele și fitonutrienții liposolubili din vegetale au nevoie de grăsime, motiv pentru care punem brânză sau ulei în salată.

„Știați că există un factor numit MPF (meat, poultry, fish) prezent în alimentele de origine animală? Este un element stimulator pentru absorția de fier din legume și cereale, care încurajează și recomandă asocierile alimentare. Pentru creșterea utilizării fierului non-hemic și combaterea anemiei, făinoasele și legumele au nevoie de carne sau pește la aceeași masă, iar salatele și sendvișurile trebuie să conțină un pic de șuncă sau de brânză- așa ajutăm absorția fierului din pâine și legume”, precizează nutriționistul.  

Ce se întâmplă cu glicemia

Potrivit medicului, indicele glicemic este mai mic dacă făinoasele sunt combinate cu grăsime. Indicele glicemic înseamnă viteza cu care glucoza din mâncare se absoarbe în sînge și crește glicemia. Cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atât se descarcă mai multă insulină, hormonul responsabil de îngrășare.

„Puțină lume știe că glucoza se absoarbe mai ușor din lichide și mai repede dacă mâncăm zahăr pe stomacul este gol. Dar cel mai interesant este că asocierea dintre făinoase și grăsime încetinește absorția glucozei. Prin urmare indicele glicemic pentru pâine scade dacă o mâncăm cu unt. Iar pastele și orezul afectează mai puțin glicemia dacă conțin brânză, măsline sau cârnați. Concluzia? Sunteți liberi și chiar vă recomand să asociați! Mâncăm mai puțin, ca să rămânem în bugetul de calorii, dar obligatoriu mâncăm combinat, ca să fie sănătos și echilibrat! O șaorma cu de toate…mâncată pe jumătate”, concluzionează dr. Bilic.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite