Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
0Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.

„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit? Când vrem să slăbim, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune <mănâncă fără pâine și vei slăbi> are sens!”, spune dr. Mihaela Bilic, pe FB.
Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt „cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”.
„Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură”, subliniază Mihaela Bilic.
În continuare, specialistul a explicat ce înseamnă o porție de amidon/făinoase: o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma, 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul, un cartof mediu, o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun, 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
Potrivit nutriționistului, farfuria ideală trebuie să conțină jumătate legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
De asemenea, în farfuria de slăbit făinoasele „dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume”.
„Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat. Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este <bugetul> vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, mai spune nutriționistul.