De ce e bine să mâncăm fructe uscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogate în vitamine, fibre, potasiu şi alţi nutrienţi esenţiali, fructele uscate sunt soluţia potrivită pentru o alimentaţie echilibrată în sezonul rece.

Numeroase studii au demonstrat că fructele uscate sunt bogate în antioxidanţi şi oferă aproape aceleaşi beneficii pentru sănătate ca şi cele proaspete. Totuşi, specialiştii îţi recomandă să le consumi cu moderaţie din cauza conţinutului ridicat de zahăr şi de calorii.

Stafidele

Conţin 70 la sută fructoză pură şi sunt bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Dacă le vei consuma zilnic, acestea te vor ajuta să-ţi menţii oasele şi dantura sănătoase şi să combaţi anemia sau constipaţia. Pune într-un pahar cu apă un pumn de stafide şi lasă-le la înmuiat între 24 şi 48 de ore. Mănâncă-le dimineaţa, pe stomacul gol.

Prunele

Au un conţinut ridicat de fibre, glucide, vitaminele A şi B, potasiu, calciu şi fosfor. Consumate frecvent, acestea fortifică sistemul nervos, combat stările de oboseală şi stimulează tranzitul intestinal. Pentru detoxifierea organismului, poţi face cure exclusive cu prune uscate, timp de două sau trei zile, de câteva ori pe an.

Curmalele

Au un efect tonic şi energizant, fiind bogate în fier, fibre, potasiu, vitaminele A şi B. Curmalele sunt de ajutor în constipaţie, anemie şi intoxicaţii. Dacă doreşti să-ţi îmbunătăţeşti activitatea cardiacă, consumă curmale puse la înmuiat în apă peste noapte. Dimineaţa, îndepărtează-le sâmburii şi zdrobeşte-le în aceeaşi apă. Consumă acest amestec de două ori pe săptămână.

Caisele

Sunt o sursă bogată de magneziu, potasiu, betacaroten, calciu, fier şi vitaminele A, C şi B. Ele combat anemia, infecţia cu diferite virusuri, grăbesc vindecarea rănilor, stimulează activitatea ficatului şi a inimii şi sunt un aliat în lupta împotriva cancerului. Dacă le vei consuma înainte de masă, vei avea o digestie mai uşoară.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist Bio Nutritiv

Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la consumul de fructe uscate, deoarece acestea, în urma deshidratării, au un conţinut mai ridicat în glucide la suta de grame. Fructele uscate constituie o categorie sănătoasă de alimente, fiind bogate în elemente nutritive.

Consumul lor se recomandă, în perioada anotimpului rece, copiilor în creştere, persoanelor care practică sport şi celor care sunt suprasolicitate din punct de vedere nervos, fizic şi intelectual.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite