Cum a slăbit o britanică 38 de kg fără diete restrictive. Secretele care au transformat-o complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 49 de ani, Katie este un exemplu de transformare, demonstrând că schimbarea nu ține doar de ce mâncăm, ci și de cum mâncăm. După ani de diete restrictive și lupte constante cu greutatea, ea a descoperit o abordare mai echilibrată, care nu doar că i-a permis să slăbească 38 de kilograme, dar și să își mențină greutatea pe termen lung.

Imagini cu britanica Katie Lips, înainte și după slăbire
Katie Lips a slăbit 38 de kg mâncând conștient fără diete restrictive Colaj Instagram&The Telegraph

Deși schimbările fizice aduse de trecerea anilor sunt evidente, pentru Katie, lupta cu kilogramele a început mult mai devreme. În tinerețe, obiceiurile alimentare nesănătoase și un stil de viață marcat de pauze lungi de prânz și mese neregulate au dus treptat la acumularea kilogramelor.

Britanica a împărtășit acum cum a reușit să își schimbe obiceiurile alimentare, să își asculte corpul și să își construiască o viață mai sănătoasă și echilibrată, fără a renunța la alimentele care îi plac.

„Aveam impresia că am 50 de ani, nu doar 30”

„Munca în domeniul tehnologiei, la 20 de ani, era însoțită de o cultură ce încuraja ieșirile frecvente la pub, atât seara, cât și în timpul prânzului. Asta însemna nu doar consumul de mâncare suplimentară, ci și alcool. Programul încărcat îmi afecta deja controlul porțiilor, iar aceste ieșiri frecvente nu făceau decât să agraveze situația – astfel, greutatea mea a crescut de la o mărime 12-14 până la obezitate”, a povestit britanica pentru The Telegraph.

La 30 de ani, depășise deja 100 de kg, un moment de cotitură în viața ei: „Nu mă simțeam bine în pielea mea. Când mă priveam în oglindă, aveam impresia că am 50 de ani, nu doar 30. Purtam pulovere largi, eșarfe – orice pentru a-mi ascunde corpul. Mâncam mai mult pentru a compensa stima de sine scăzută”.

Lupta cu kilogramele și eșecul dietelor

În ciuda eforturilor de a urma diferite diete, inclusiv cele populare precum Keto și Atkins, de fiecare dată, greutatea revenea rapid, iar frustrarea se adâncea: „Nu era vorba doar despre ce mâncam, ci despre cum mă raportam la mâncare”

Restricțiile impuse de aceste diete erau greu de menținut pe termen lung, iar orice mică abatere devenea o invitație la excese: „De obicei, rezistam aproximativ opt săptămâni înainte de a renunța”.

Totul a ajuns la un punct critic după nașterea de la 38 de ani, când a trebuit să facă față unor provocări legate de kilogramele acumulate, ajungând la 107,5 kg: „Am realizat că problema mea nu ținea de ce să mănânc”.

Mâncatul conștient și „hara hachi bu”

Adevărata schimbare a survenit atunci când a descoperit conceptul de „mâncare conștientă” și principiul japonez „hara hachi bu”, care înseamnă să te oprești din mâncat când ești 80% sătul/ă: „Când am citit despre acest concept, mi s-a părut că ar putea fi soluția pentru mine. Am găsit un sfat grozav despre mâncarea intuitivă – să mănânc atunci când îmi este foame, în loc să aștept până ajung să mi se facă extrem de foame și să mă lupt cu mesele restrictive”. 

Deși la început părea greu de crezut că va funcționa, a decis să încerce: „Mâncând atunci când simțeam nevoia fizică – dar foarte încet și în porții mici – obiceiurile mele alimentare s-au schimbat radical. Nu impunea restricții drastice, ci presupunea învățarea de a asculta semnalele corpului meu”.

Prima succes: „Am fost surprinsă de cât de repede mă simțeam satisfăcută”

Primul său „mic” succes a venit atunci când, în timp ce mânca o porție de friptură cu cartofi prăjiți, a realizat cât de mult lăsa pe farfurie: „Am început să mănânc mai încet și am fost surprinsă de cât de repede mă simțeam satisfăcută. Mă obișnuisem să mănânc mult mai mult decât aveam nevoie”.

În câteva săptămâni, Katie a început să observe schimbări semnificative. Nu doar că pierdea în greutate, dar și atitudinea sa față de mâncare se schimbase: „În decurs de o săptămână, m-am simțit mai puțin balonată; în mai puțin de o lună, am început să pierd vizibil în greutate și nu mai simțeam deloc foame. A fost absolut minunat”.

A început să consume aceleași alimente, dar în porții mai mici, iar senzația de foame constantă dispăruse: „Am slăbit 14 kilograme în primele luni, fără să simt că fac vreun sacrificiu. Am reușit să mănânc tot ce îmi place, dar într-un mod care să mă satisfacă și să nu mă forțeze să mănânc mai mult decât era necesar”. 

Apoi a început să-și seteze ținte și mai ambițioase și a descoperit că procesul de slăbire nu doar că devenea mai ușor, dar și mai plăcut. De fiecare dată când atingea o nouă țintă, simțea un sentiment de împlinire care o motiva să continue.

Cheia succesului

Deși a încercat multe diete înainte, Katie spune că cheia succesului nu a fost doar ceea ce mânca, ci și modul în care mânca. Prin adoptarea unui ritm mai lent și acordând mai multă atenție semnalelor corpului său, a reușit să slăbească 38 de kilograme în mai puțin de un an și jumătate și să ajungă la sub 70 de kilograme: „Era ca și cum aș fi descoperit o libertate pe care nu o avusesem niciodată. Nu mai simțeam că trebuie să mă lupt cu mâncarea”.

Astăzi, la aproape 50 de ani, Katie încă își menține greutatea. Secretul, spune ea, este abordarea echilibrată și conștientă a alimentației: „Nu mai este vorba despre diete, ci despre a învăța să îți asculți corpul și să îți adaptezi stilul de viață într-un mod sănătos. Mai mănânc uneori ciocolată sau brânză, dar nu exagerez. Mănânc multă proteină slabă și legume, ocazional mai comand un burger la restaurant”.

Viața i s-a schimbat radical, nu doar din punct de vedere al aspectului fizic. A reușit să-și pună la punct o afacere prin care ajută și pe alții să slăbească, folosind tehnici de mindfulness. Katie este astăzi expertă în pierderea în greutate, autoare și fondatoarea unei aplicații pentru alimentație conștientă.

Ce mânca înainte și ce mănâncă acum

Katie a împărtășit ce obiceiuri alimentare avea înainte și cum s-au schimbat acestea, oferind și câteva ponturi legate de alimentație.

În trecut, la micul dejun, consuma un bol mare de granola (cereale coapte) cu zahăr, iar la prânz savura două sandvișuri cu șuncă și brânză în timp ce muncea. La cină, opta pentru fast-food sau două porții de paste carbonara gătite acasă. De asemenea, consuma bere și vin de mai multe ori pe săptămână, având provizii acasă, inclusiv de batoane de granola și ciocolată.

Acum, la micul dejun preferă iaurt sau fructe, iar în weekend, uneori, un croissant. La prânz, alegerea sa este o salată Caesar cu pui sau un sandviș, iar la cină, mănâncă un wrap (lipie) cu pui și salată sau mâncare thailandeză, bogată în proteine și legume.

„Pot comanda în continuare o pizza, dar mă simt sătulă mult mai repede, de obicei înainte de a termina jumătate din porție”, a mai mărturisit Katie, recunoscând totodată că acum consumă alcool doar de două ori pe lună și nu mai păstrează băuturi alcoolice în casă.

De asemenea, dacă înainte nu făcea deloc mișcare, acum aleargă zilnic, nu pentru a slăbi, ci pur și simplu pentru a se simți bine. În plus, își începe ziua cu plimbări lungi alături de câinele familiei.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite