Copiii care dorm mai mult mănâncă mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile somnului la copii sunt de la cele comportamentale şi de atenţie, până la o greutate mai mică şi un aport mai mic de calorii în timpul zilei FOTO Shutterstock
Beneficiile somnului la copii sunt de la cele comportamentale şi de atenţie, până la o greutate mai mică şi un aport mai mic de calorii în timpul zilei FOTO Shutterstock

Somnul suficient nu ajută doar la eliminarea problemelor comportamentale şi a celor de atenţie în cazul copiilor, ci afectează şi cât de mult mănâncă. Copiii care dorm mai multe ore într-o săptămână consumă mai puţine calorii, conform unui nou studiu.

„Toate beneficiile demonstrate ale somnului ne arată că nu putem da greş promovând un program mai consistent de somn pentru copii“, declară Chantelle Hart, profesor de sănătate publică la Universitatea Temple, SUA, în cadrul „Centrului pentru Cercetare şi Educaţie împotriva Obezităţii“.

Studiul a durat trei săptămâni şi a implicat 37 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 11 ani, dintre care aproape un sfert erau obezi sau supraponderali, notează „Huffington Post“. În prima săptămână a cercetării, toţi copiii au fost rugaţi să doarmă pe noapte acelaşi număr de ore pe care îl dorm de obicei. În cea de-a doua săptămână, copiilor li s-a cerut să doarmă fie cu 1,5 ore mai mult decât de obicei, fie cu 1,5 ore mai puţin. 

În cadrul celei de-a treia săptămâni, copii care au dormit mai puţin cu 1,5 ore în cadrul celei de-a doua săptămâni, au fost rugaţi să doarmă mai mult, iar cei care au dormit mai mult cu o săptămână în urmă au fost rugaţi să doarmă mai puţin. Perioada de somn a copiilor a fost măsurată cu un aparat ataşat la încheietură care monitoriza mişcarea corporală – actigraf.

În perioada în care copiii au dormit mai mult, ei au consumat cu 134 de calorii mai puţin pe zi, în medie, şi chiar au cântărit cu 0,23 kilograme mai puţin decât în săptămâna în care au dormit mai puţin. De asemenea, au înregistrat niveluri mai mici de leptină (n.r. - un hormon care joacă un rol important în reglarea aportului şi cheltuielilor energetice, inclusiv apetitul şi metabolismul) în timpul săptămânii în care au dormit mai mult.

Mare parte dintre diferenţele în aportul de calorii a avut loc în timpul săptămânii cu somn mai puţin. În această perioadă, consumul caloric a fost şi cu 103 mai mare pe zi“, au notat cercetătorii în studiu.

Conform Fundaţiei Naţionale americane de Somn, copiii de vârstă şcolară (5-12 ani) ar trebui să doarmă 10-11 ore pe noapte. Preşcolarii au nevoie chiar de mai mult, între 11 şi 13 ore, iar bebeluşii (0-2 ani) între 12 şi 14 ore de somn pe zi.


Citeşte şi:

S-a descoperit încă un rol vital al somnului de 7 ore pe noapte: elimină toxinele din creier

Se ştie deja de multă vreme că trebuie să dormim cel puţin şapte ore pe noapte pentru ca procesele de memorare şi de învăţare să se desfăşoare optim. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, încă unul dintre motivele esenţiale pentru care trebuie să dormim: somnul este „menajera“ creierului.

De ce trebuie culcaţi copiii la aceeaşi oră în fiecare seară

Copiii care nu au un program fix de somn au mai multe probleme de comportament acasă şi la şcoală, sugerează un studiu.

Somnul de după-amiază ajută copiii să înveţe mai bine

Copiii care dorm cel puţin o oră după prânz învaţă mai bine deoarece somnul le  impulsionează celulele cerebrale, susţine un studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite