Trucuri să adormi rapid şi să ai un somn odihnitor: foloseşte becuri roşii şi nu te spăla pe dinţi în lumină puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becurile roşii emit mai puţină lumină artificială nocivă FOTO Arhivă
Becurile roşii emit mai puţină lumină artificială nocivă FOTO Arhivă

Nopţile mai lungi şi zilele mai scurte după schimbarea orei înseamnă că pentru câteva luni bune ne vom petrece majoritatea timpului în lumină artificială, care ne dă peste cap ceasul biologic. Nu este de mirare că problemele de somn se agravează în această perioadă. Există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a profita din plin de cele măcar 7 ore de somn pe noapte.

Expunerea excesivă la lumina artificială mai ales seara nu ne împiedică neapărat să adormim, în special dacă suntem foarte obosiţi fizic şi psihic, dar cu siguranţă nu ne lasă să dormim bine, avertizează specialiştii. Mai mult, privarea de somn odihnitor pe fondul expunerii la lumină artificială ne predispune la o varietate de boli.

Una dintre explicaţiile oferite de oamenii de ştiinţă este că lumina artificială produsă fie de becuri, fie de monitorul calculatorului sau de televizor împiedică eliberarea în corp a unui hormon, numit melatonină. Acesta este responsabil cu declanşarea stării de somn, dar are roluri esenţiale şi în menţinerea tensiunii arteriale în valorile normale, precum şi în controlul glicemiei.

În plus, un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard arată că nu doar expunerea nocturnă la lumina becului, ci şi cea de după-amiaza târziu creşte riscul tulburărilor de somn. „Studiile au demonstrat că nivelurile de lumină dintr-o casă produsă de becuri seara, dar şi de monitorul calculatorului sau de tablete inhibă producerea melatoninei. Şi nu este vorba despre o expunere îndelungată“, se arăta în lucrarea publicată de specialişti în „American Journal of Preventative Medicine“.

Lumina albastră, cea mai nocivă

Atât becurile, cât şi monitoarele emană lumină albastră, cea mai nocivă pentru somn, potrivit studiilor. Deşi noi percepem lumina ca fiind albă sau gălbuie, ea este alcătuită, de fapt dintr-un spectru de culori, iar cea artificială conţine multă lumină albastră, care acţionează precum un ceas deşteptător, soun specialiştii. Iar becurile economice dispersează şi mai multă lumină albastră decât cele clasice, spun specialiştii britanici.

Seara, foloseşte becuri roşii

Deşi lumina artificială este nocivă pentru somn, specialiştii nu ne recomandă să stăm pe întuneric. Putem folosi becuri roşii, sugerează profesorul Richard Stevens, medic oncolog de la Centrul Medical al Universităţii din Connecticut, citat de „Daily Mail“.

Specialistul spune că lumina roşie are un impact mai redus asupra ritmului circadian. „Când mă trezesc în miez de noapte să merg la toaletă, folosesc o lumină de veghe roşie“, mărturiseşte prof. Stevens.

De asemenea, o soluţie eficientă ar fi utilizarea unor întrerupătoare gradate, astfel încât să poţi controla nivelul de lumină emis de becuri.

Foloseşte o lumină slabă când te speli pe dinţi

Obiceiurile de dinainte de culcare, cum este spălatul pe dinţi ne strică dispoziţia pentu somn de multe ori şi ne fac să adormim foarte greu. Explicaţia este că ne spălăm pe dinţi în baie, unde lumina este foarte puternică. „Seara, ultimul lucru pe care mulţi dintre noi îl fac înainte să meargă la culcare este să se spele pe dinţi. De aceea, este important să avem posibilitatea de a reduce nivelul de lumină mai ales în baie“, spune Russell Foster, neurocercetător specializat în ritmul circadian de la Universitatea Oxford.

De altfel, specialiştii recomandă să dăm toate luminile artificiale la minimum cu 30 de minute înainte de a merge la culcare.

Citeşte şi:

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

Ce să mănânci ca să nu ai probleme cu somnul

Un somn odihnitor nu este un lux, ci o necesitate pentru desfăşurarea optimă a programului zilnic. Totuşi, din ce în ce mai multe persoane au probleme cu somnul.

VIDEO Cât de mult te poate schimba o oră în plus de somn pe noapte. De ce nu poţi recupera în weekend

Numărul mediu de ore de somn a scăzut dramatic în ultimii ani, astfel că omul modern doarme aproximativ şase ore şi jumătate pe noapte, ceea ce conduce la o sumedenie de probleme de sănătate. O singură oră în plus de somn modifică activitatea a nici mai mult, nici mai puţin de 500 de gene, arată un studiu recent.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite