Consumul de carne roșie procesată ar putea crește riscul de demență, arată un nou studiu

0
Publicat:

Consumul de carne roșie procesată ar putea fi un factor de risc semnificativ pentru demență, arată un studiu amplu care a urmărit peste 100.000 de persoane pe parcursul a patru decenii, relatează The Guardian.

Carnea roșie procesată crește riscul de demență FOTO Arhivă
Carnea roșie procesată crește riscul de demență FOTO Arhivă

Studii anterioare au arătat că astfel de alimente procesate cresc riscul de cancer, boli de inimă și diabet de tip 2. Acum, cercetătorii americani spun că au descoperit o potențială legătură și cu demența.

Studiu a arătat de asemenea că înlocuirea cărnii procesatte cu alimente mai sănătoase, precum nucile, fasolea sau tofu, ar putea ajuta la reducerea riscului de demență.

Constatările au fost prezentate la conferința internațională a Asociației Alzheimer din SUA.

Studiu pe zeci de mii de persoane

În cadrul ultimei cercetări, experții au studiat sănătatea a 130.000 de asistente medicale și alți lucrători din domeniul sănătății care lucrează în SUA. Aceștia au fost urmăriți timp de 43 de ani și au furnizat date despre dieta lor la fiecare 2 până la 5 ani.

Participanții au fost întrebați cât de des consumă carne procesată, inclusiv bacon, hotdog-uri, cârnați, salam și alte mezeluri.

De asemenea, aceștia au fost întrebați despre consumul de nuci și leguminoase, inclusiv unt de arahide, arahide, nuci, fasole verde, fasole, mazăre, lapte de soia și tofu.

Mii de cazuri de demență identificate

În timpul perioadei de urmărire, au fost identificate mai mult de 11.000 de cazuri de demență.

Consumul a două porții de carne roșie procesată pe săptămână părea să crească riscul de declin cognitiv cu 14% comparativ cu cei care consumau aproximativ trei porții pe lună, au raportat cercetătorii.

"Rezultatele studiilor au fost mixte în ceea ce privește relația dintre declinul cognitiv și consumul de carne în general, așa că am analizat mai îndeaproape cum consumul de cantități diferite de carne procesată și neprocesată afectează riscul și funcția cognitivă", a declarat coordonatorul studiului, dr. Yuhan Li, profesor asistent la spitalul Brigham and Women din Boston.

"Studiind oamenii pe o perioadă lungă de timp, am constatat că consumul de carne roșie procesată ar putea fi un factor de risc semnificativ pentru demență", a adăugat specialistul.

Alimente care limitează riscul de demență

Studiul a sugerat, de asemenea, că înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu o porție zilnică de nuci, fasole sau tofu ar putea reduce riscul de demență cu 23%.

"Ghidurile alimentare ar putea include recomandări de limitare a consumului pentru a promova sănătatea creierului", a mai declarat Li.

"Prevenirea bolii Alzheimer și a tuturor celorlalte tipuri de demență este un obiectiv major, iar Asociația Alzheimer a încurajat de mult timp consumul unei diete mai sănătoase - incluzând alimente mai puțin procesate - deoarece acestea au fost asociate cu un risc mai scăzut de declin cognitiv. Acest studiu mare și pe termen lung oferă un exemplu specific de mod de a mânca mai sănătos", a explicat dr Heather Snyder, de la Asociația Alzheimer.

Cercetătorii îndeamnă la prudență

La rândul său, dr. Richard Oakley, de la Societatea Alzheimer din Marea Britanie, a atras atenția că cercetarea a găsit doar o asociere între carnea roșie procesată și demență - și nu a dovedit cauza și efectul.

"Este important de reținut că acest lucru nu înseamnă că consumul de carne roșie procesată este direct legat de dezvoltarea demenței. Este posibil ca persoanele care evită carnea roșie procesată să fie, în general, mai conștiente de sănătatea lor și să evite alte obiceiuri nesănătoase care cresc riscul de demență", a declarat el.

Numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel global este prognozat să se tripleze aproape până la 153 de milioane până în 2050, iar studiile care analizează dieta și riscul de declin cognitiv au devenit un punct de interes pentru cercetători.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite