STUDIU: Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

0
0
Publicat:

Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste 350.000 de cazuri de diabet în SUA în decurs de 10 ani, sugerează un studiu.

foto carnuri procesate
Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii pentru sănătate FOTO Arhivă

Reducerea cu 30% a consumului de carne procesată al adulților din SUA - echivalentul a aproximativ 10 felii de șuncă pe săptămână - ar duce, de asemenea, la zeci de mii de cazuri mai puține de boli cardiovasculare și cancer colorectal, potrivit unui nou studiu publicat de The Lancet Planetary Health.

O echipă de la Academia globală de agricultură și sisteme alimentare a Universității din Edinburgh, împreună cu Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, a dezvoltat un instrument de simulare pentru a estima impactul asupra sănătății al reducerii consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată.

În timp ce numeroase studii au identificat legături între nivelurile ridicate de consum de carne procesată și bolile cronice, puține au evaluat impactul asupra rezultatelor multiple asupra sănătății. Unele cercetări anterioare sugerează, de asemenea, că și carnea roșie neprocesată poate contribui la riscul de boli cronice, dar dovezile sunt încă limitate.

Cercetătorii au utilizat date dintr-un sondaj național de sănătate al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) pentru a crea un eșantion simulat, reprezentativ al populației adulte din SUA - o așa-numită microsimulare.

Microsimularea lor este prima care estimează efectele reducerii consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată - între 5 și 100% - asupra mai multor rezultate privind sănătatea în SUA. 

Echipa a estimat modul în care schimbările în consumul de carne afectează riscul adulților de diabet, boli cardiovasculare, cancer colorectal și deces. Efectele au fost evaluate la nivelul întregii populații și separat în funcție de vârstă, sex, venitul gospodăriei și etnie.

Pe lângă prevenirea a peste 350.000 de cazuri de diabet, reducerea cu 30% a consumului de carne procesată ar duce la reducerea cu 92 500 a numărului de cazuri de boli cardiovasculare și cu 53.300 a numărului de cazuri de cancer colorectal în decursul unui deceniu, susțin cercetătorii.

În acest scenariu, s-a constatat că bărbații albi și cei cu un venit anual al gospodăriei între 25.000 și 55.000 de dolari ar avea cele mai mari beneficii pentru sănătate.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, impactul reducerii consumului doar de carne roșie neprocesată și al reducerii consumului atât de carne procesată, cât și de carne roșie neprocesată.

Reducerea cu 30% a consumului ambelor tipuri de carne a dus la scăderea cu peste un milion de cazuri de diabet, cu 382.400 de cazuri de boli cardiovasculare și cu 84.400 de cazuri de cancer colorectal.

Reducerea cu 30% doar a consumului de carne roșie neprocesată - ceea ce ar însemna să mâncăm cu aproximativ un burger de vită de un sfert de kilogram mai puțin pe săptămână - a dus la mai puțin de 732.000 de cazuri de diabet. De asemenea, a dus la reducerea cu 291.500 a numărului de cazuri de boli cardiovasculare și cu 32.200 a numărului de cazuri de cancer colorectal. 

Constatarea că mai multe cazuri de boală au fost prevenite prin reducerea consumului de carne roșie neprocesată în comparație cu carnea procesată se datorează parțial faptului că aportul zilnic mediu de carne roșie neprocesată este mai mare decât cel de carne procesată, respectiv 47 g pe zi față de 29 g pe zi.

Deoarece se cunosc mai puține despre efectul consumului de carne roșie neprocesată asupra riscului de boli cronice, echipa spune că aceste estimări ar trebui interpretate cu prudență și că sunt necesare mai multe cercetări. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite