Cinci alimente pe care le poți consuma chiar și după data de expirare trecută pe ambalaj

0
Publicat:

Mulți oameni obișnuiesc să arunce alimentele, odată ce termenul de valabilitate, inscripționat pe etichetă, a fost depășit. Există însă produse care încă mai pot fi consumate, chiar și după data de expirare. Laptele reprezintă un exemplu consacrat, însă nu este singurul.

Iaurtul și cerealele pot fi consumate și după data expirării FOTO Arhivă
Iaurtul și cerealele pot fi consumate și după data expirării FOTO Arhivă

Agenția pentru Standarde Alimentare încurajează oamenii să folosească „indiciile senzoriale” pentru a determina dacă astfel de alimente sunt bune de mâncat. Chiar și după ce data limită, trecută pe ambalaj, a fost puțin depășită, există câteva alimente care încă pot fi consumate, în siguranță. Această abordare nu se aplică acelor alinmente care pot provoaca toxiinfecții alimentare.

5 alimente ce pot fi mâncate după ce au expirat

Ouă

Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg

În Marea Britanie, peste 700 de milioane de ouă, care costă 139 de milioane de lire sterline, sunt aruncate, în fiecare an, din cauza dependenței excesive de datele de consum. Agenția pentru Standarde Alimentare susține că ouăle pot fi consumate, în siguranță, timp de „câteva zile după” data de expirare „dacă sunt gătite bine”.

O modalitate simplă, de a evalua dacă oul mai este bun pentru consum, așezarea lui într-un vas cu apă. Ouăle proaspete se scufundă în partea de jos, în timp ce acelea stricate plutesc în partea de sus.

Dacă oul se sprijină pe fund și se înclină în sus, este un semn că se expiră în curând și trebuie consumat cât mai curând posibil. Cu cât un ou este mai vechi, cu atât aerul intră mai mult în coajă și îl face plutitor, notează Daily Mail.

Pâine

paine

Este evident momentul în care pâinea nu mai este bună pentru consum, întrucât ea mucegăiește.

Dacă este lăsată afară, pe blatul de bucătărie și expusă la temperaturi mai ridicate, este posibil ca mucegaiul să se formeze rapid, în câteva zile.

Păstrarea pâinii în frigider poate prelungi durata de valabilitate a acesteia cu până la două săptămâni, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Poate avea un gust puțin ciudat, deoarece pe măsură ce pâinea începe să se răcească, apa părăsește amidonul și se mută în alte părți ale amestecului. Acest lucru permite moleculelor de amidon să revină la starea lor cristalizată. Se întâmplă chiar și în condiții umede, dar frigiderul poate accelera procesul.

Pentru a prelungi termenul de valabilitate, pâinea poate fi băgată chiar și în congelator. Acest lucru o va menține bună pentru consum timp de cel puțin trei luni.

Iaurt

iaurt grecesc

Iaurtul făcut în condiții sterile și aflat într-un recipient nedesfăcut, în frigider, ar trebui, în general, să fie sigur și după două săptămâni de la data expirării. Problema este că, odată deschis ambalajul, alte microorganisme, cum ar fi listeria, pot coloniza rapid, existând riscul de intoxicație alimentară.

În mod normal, iaurtul grecesc trebuie consumat în șapte zile după deschidere.

Ciocolata

ciocolata freepik 2 jpg

Ciocolata nu are o dată limită de consum. Acest aliment este bun de consumat mult timp după ce este cumpărată. Contrar credinței populare, frigiderul nu este cel mai bun loc pentru a o păstra. Ideal ar fi ca aceasta să stea la o temperatură constantă într-un dulap sau cămară, departe de lumina directă a soarelui și învelită corespunzător, în folie. Astfel, își va păstra gustul intens. Schimbările extreme de temperatură pot provoca înflorirea zahărului și a grăsimilor.

Biscuiți

biscuiti ovaz foto pixabay

La fel ca și chipsurile, biscuiții sunt, de asemenea, foarte procesați și, prin urmare, pot fi consumați mult timp după data limită de vânzare, mai ales dacă sunt lăsați nedeschiși. Dacă devin moi sau umezi ei merg, pur și simplu, băgați la cuptor și vor deveni, din nou, crocanți. Pot fi puși și la microunde, pe un prosop de hârtie deasupra unei farfurii, timp de 40 de secunde. Acest lucru ajută la evaporarea umezelii.

Potrivit programului caritabil „Waste & Resources Action Program”, biscuiții nedeschiși și cerealele pot fi consumate la câteva săptămâni după data limită.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite