Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizat în medicina tradiţională ca leac pentru migrene sau epilepsii, cimbrul este un remediu eficient şi în tratarea bolilor respiratorii. Ceaiul are puterea de a inhiba bacteriile şi virusurile şi de a elibera căile respiratorii.

Virtuţile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. În Evul Mediu, uleiul volatil era folosit la tratarea ciumei, a holerei sau a frigurilor galbene, iar astăzi este utilizat pe scară largă pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator. Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind utilă şi în tratarea altor boli, nu doar a celor care ţin de tractul respirator.

Există 3 tipuri de cimbru: cel de cultură (Thymus vulgaris) - cu proprietăţi curative, cel de grădină (Satureja hortensis) - folosit ca şi condiment şi cimbrişorul (Thymus serpillum) - utilizat atât la prepararea mâncărurilor, cât şi în tratarea unor afecţiuni. Deşi proprietăţile lor sunt foarte asemănătoare, cimbrul de cultură este cel mai des utilizat în tratamentele tradiţionale.Cimbrul de cultură uscat conţine un nivel ridicat de vitamine, minerale şi uleiuri volatile cu valoare terapeutică.

Combate răceala,  astmul şi bronşita

·         Pentru tratarea bronşitei şi a răcelii în stare incipientă, cimbrul de cultură este planta pe care poţi conta. Recomandată este tinctura, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, în cure de maximum 10-12 zile. Aceasta poate fi combinată cu tinctură de ciuboţica-cucului pentru rezultate şi mai bune, în proporţie de 2 la 1, doza recomandată fiind aceeaşi ca şi în cazul cimbrului simplu. În general, rezultatele încep să se vadă după primele zile. La nevoie, cimbrul poate fi administrat şi sub formă de infuzie, preparată din 2 linguriţe de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Are efect expectorant şi descongestionant, ajutând la eliminarea mucusului.

·         Astmul, pneumonia şi infecţiile respiratorii repetitive se tratează cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă fierbinte. Laşi la infuzat 5 minute. Acesta are efect antibiotic şi ajută la dilatarea bronhiilor, uşurând respiraţia. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie urmat minimum 2 săptămâni, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.

·         Tuse convulsivă sau productivă. Datorită proprietăţilor sale expectorante, bronhodilatatoare şi calmante, cimbrul este mai indicat în tuse. Tratamentul este unul de lungă durată, de până la 4 săptămâni. Se fac infuzii cu pulbere de cimbru, de 3 ori pe zi, câte 1 linguriţă la 1 cană de apă fierbinte, lăsată la infuzat 10 minute. Pentru întărirea imunităţii, este recomandat să faci şi băi cu infuzie de cimbru. Pui câteva linguriţe într-o cană de apă fierbinte, acoperi şi laşi 10 minute, apoi torni infuzia în apa în care te speli.

Află pe clicksanatate.ro sub ce formă se pot lua remediile cu cimbru!

Îţi încălzeşti des mâncarea la microunde? Rişti să faci diabet!

Cum recunoşti alergia la frig

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite