Cele mai bogate alimente în vitamina C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nutrient esenţial pentru organism şi antioxidant. vitamina C este importantă pentru a reduce apariţia proceselor degenerative, cum este şi cazul prevenirii accidentelor vasculare cerebrale.

Deficitul de vitamina C poate duce la apariţia anemiei, capacitate redusă a organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi de vindecare a rănilor sau la apariţia durerilor la nivelul articulaţiilor. Lipsa acestei vitamine slăbeşte organismul care nu poate reacţiona nici în cazul altor afecţiuni sau boli. Din acest motiv trebuie să includem în alimentaţie cele mai bogate alimente în vitamina C.

Bărbaţii au nevoie de minim 90 de miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce femeile de minim 75 de miligrame.  

Cele mai bogate alimente în vitamina C sunt: 

1.Măceşele

Cea mai importantă vitamină a măceşelor este C, un antioxidant care ajută la absorbţia fierului şi la fixarea calciului, dar recunoscută şi pentru faptul că ajută organismul în procesele de vindecare a rănilor. De ce se numără măcesele printre cele mai bogate alimente în vitamina C? Pentru că acest antioxidant se găseşte într-o contitate de 50 de ori mai mare decât în lămâie şi de 200 de ori mai mare decât în mere.

2.Cătina

Cătina conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc”, cătina poate înlocui deseori medicamentele, fiind un aliment bogat în vitamina C. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. 

3.Gutuile

Gutuile au un nivel ridicat de vitamina A si C, precum şi concentratii ceva mai mici de vitamina E. Conţinutul de vitamina C din gutui ajută în procesul de hidratare a tenului şi în buna funcţionare a ficatului. Iată motive în plus să consumăm gutui, unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C!

4.Coacăzele

Coacăzele sunt o sursă bună de vitamina C. Coacăzele negre conţin aproximativ 160 – 400 mg la 100 g, iar cele albe şi roşii, 20 – 60 mg. În plus, chiar şi după procesare, preparatele din coacăze conţin aproape toată cantitatea de vitamina C din fructele în stare proaspătă.

5.Mazărea

Mazărea, unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C, prezintă marele avantaj că este un ingredient important în bucătăria românească. Astfel, o porţie din acest tip de aliment ar trebui să asigure aproape 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite