Ceaiuri pentru fiere leneşă
0Dischinezia biliară, cunoscută şi ca bilă sau fiere leneşă, se traduce prin incapacitatea veziculei biliare de a se contracta şi a elimina secreţia de bilă. Soluţiile: eliminarea grăsimilor din alimentaţie şi ceaiurile pentru fiere leneşă.
Ficatul produce zilnic până la 700 de mililitri de bilă şi depozitează acest lichid în vezicula biliară. După ce mâncăm, lichidul este eliminat în intestin. Acolo, bila participă la digestia grăsimilor ingerate prin hrană, dar şi la absorbţia vitaminelor liposolubile: A, D, E şi K. Când bila nu-şi mai poate îndeplini funcţia se spune că este „leneşă“.
Dischinezia biliară sau fierea leneşă se caracterizează prin următoarele simptome: dureri în partea dreaptă a abdomenului (uneori se ajunge de la o simplă jenă până la colici puternice), gust amar, senzaţie de greaţă, meteorism abdominal, vărsături biliare, migrenă, vertij. Pentru ameliorarea acestor simptome, dr. Ruxandra Constantina, medic cu competenţă în apifitoterapie, recomandă plantele tonic-amare, ce au acţiune coleretic-colagogă, deci stimulează secreţia şi excreţia de bilă.
Ceaiuri pentru fiere leneşă
Ceaiurile pentru fiere leneşă se beau de obicei cu aproximativ 15 minute înainte de masă. Iată care sunt cele mai eficiente plante împotriva bilei leneşe:
Ceaiuri pentru fiere leneşă: păpădia – are atât acţiune coleretic-colagogă, cât şi detoxifiantă, diuretică şi laxativă. Ceaiul de păpădie ajută şi la normalizarea valorilor colesterolului şi glicemiei, precizează dr. Ruxandra Constantina. Medicul recomandă 2-3 căni de infuzie pe zi. Se poate face şi o cură cu salată din frunze de păpădie sau rucola (un soi de păpădie), în amestec cu ulei de măsline şi suc de lămâie, 10-15 zile.
Ceaiuri pentru fiere leneşă: anghinarea – are acţiune coleretic-colagogă, hepatoprotectoare, tonic-digestivă, vasodilatatoare. Se pot bea 2 căni de infuzie de anghinare pe zi, prima cană consumându-se dimineaţa pe stomacul gol, după cum arată medicul.
Ceaiuri pentru fiere leneşă: armurariul
Este o plantă cu efecte hepatoprotectoare şi hepatoregeneratoare.
Ceaiuri pentru fiere leneşă: sunătoarea – se remarcă datorită acţiunii antiinflamatoare şi efectului protector la nivelul ficatului. Se beau 2-3 căi de infuzie de sunătoare pe zi.
Sfatul specialistului pentru pacienţii cu fiere leneşă
În opinia dr. Ruxandra Constantina, „foarte important este să respectaţi programul de masă (4-5 mese pe zi), reduse cantitativ. Preparaţi alimentele prin fierbere sau coacere şi evitaţi sosurile şi tocăniţele. De asemenea, renunţaţi la fumat şi faceţi mişcare. Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, după masă, să vă întindeţi în pat, pe partea dreaptă a corpului, 30 de minute“.