Ce nu ar trebui să faci pentru a evita problemele dentare. Nouă obiceiuri la care trebuie să renunți
0Când vine vorba de sănătatea dentară și orală, știm cu toții că trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori, să folosim ața dentară de câteva ori pe zi și să vizităm dentistul în mod regulat. Totuși, puțini sunt cei care ne spun ce nu ar trebui să facem.
Despre ceea ce nu ar trebui să facem pentru a nu ajunge la dentist au vorbit mai mult medici dentiști la Parade. Potrivit acestora, există o serie de obiceiuri proaste care ne pot afecta sănătatea dinților și la care ar trebui să reununțăm cât de repede.
Rosul unghiilor
Deși poate părea inofensiv, poate afecta dinții și sănătatea generală în mai multe moduri decât v-ați putea da seama:
- Poate provoca daune dinților tăi
Chiar dacă dinții sunt puternici, acest obicei îi poate rupe de fapt. „Mușcatul unghiilor poate face ca dinții să devină scurți, ciobiți sau chiar fracturați din cauza presiunii neuniforme aplicate în timp, erodând smalțul”, spune medicul stomatolog dr. Jamie Laviola.
„Unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină puternică numită cheratină, care poate deteriora smalțul dinților și expune nervii sensibili”, explică dr. Shahrooz Yazdani, CEO și director al Costello Family Dentistry.
- Introduce bacterii nefolositoare și potențiale infecții
Chiar dacă nu puteți vedea multe dintre bacteriile de sub unghii, acestea sunt acolo. Acest lucru poate dăuna nu numai cavității orale, ci și altor părți ale corpului.
„Gura este poarta de acces către sănătatea orală și generală”, explică dr. Fatima Khan, medic stomatolog și co-fondator al Riven Oral Care. „Funcționează în mod sinergic cu alte organe din corp... bacteriile se pot răspândi din cavitatea bucală prin fluxul sanguin către alte părți ale corpului”, spune ea.
- Tăierea gingiilor
„Dacă vă tăiați din greșeală gingiile cu una dintre unghii, riscați și mai mult să aveți o infecție gingivală, care vă poate afecta negativ sănătatea orală”, adaugă dr. Shahrooz Yazdani, CEO și director al Costello Family Dentistry.
Mestecarea cuburilor de gheață
Deși aceasta poate fi o modalitate prin care încerci să te hidratezi suplimentar, nu face niciun bine dinților tăi - mai ales pe termen lung. „Gheața ar putea fi răcoritoare, dar mestecarea ei poate fi ca și cum ai lovi o piatră cu un ciocan în mod repetat. S-ar putea să se spargă imediat, dar, în cele din urmă, vor apărea crăpături”, spune dr. Laviola. Mai mult, mestecarea gheții poate ciobi și sparge dinții, adaugă el.
Utilizarea dinților ca instrumente
În mod similar, a trebui să evitați să vă folosiți dinții pentru orice lucru pentru care nu sunt destinați, indiferent cât de tentant ar fi. „Uneori am putea să ne folosim dinții pentru a deschide o sticlă sau pentru a rupe un pachet", spune dr. Laviola. El avertizează că acest lucru vă poate uza, ciobi și sparge dinții.
Din păcate, acest lucru poate necesita un tratament de canal pentru a fi reparat. „Deși deschiderea sticlelor cu dinții poate părea un truc distractiv de petrecere, puteți sparge cu ușurință un dinte și chiar expune o rădăcină și nervii”, spune dr. Yazdani. „Nu numai că acest lucru vă va provoca probabil niște dureri, dar fisurile mai severe vor necesita un canal radicular pentru a fi reparate”, adaugă Yazdani.
Vaping
Adăugați acest lucru la lista de obiceiuri la care trebuie să renunțați. dr. Khan explică faptul că vaporii au aerosoli care pot duce la uscăciunea gurii și că lipsa de salivă poate duce la respirație urât mirositoare, carii, probleme gingivale, bacterii patogene și afte. „După câteva săptămâni de vaping, puteți observa pete dentare, mai ales dacă soluția de vaping este bogată în nicotină și agenți coloranți”, adaugă ea.
Respirația pe gură
Deși acest lucru este inevitabil uneori când nasul este înfundat, este un obicei de evitat atunci când este posibil. „Respirația cronică prin gură poate duce la uscăciunea gurii, ceea ce reduce producția de salivă și crește riscul de carii și boli ale gingiilor”, spune dr. Nicole Mackie, protetician, injector estetic și proprietar al dr. Nicole Mackie Dental Implant Specialty Center.
Periajul prea agresiv
Deși periajul suficient de puternic este important, un periaj mai soft ar putea fi chiar mai important. „Imaginați-vă că spălați o țesătură delicată cu o perie cu peri tari: se va uza rapid”, spune dr. Laviola. „În mod similar, periajul dinților prea tare poate deteriora smalțul și gingiile, ducând la sensibilitate și alte probleme.”
Băutura și consumul de fructe acide
Vestea bună în legătură cu aceasta este că vă puteți bucura în continuare de un pahar zilnic. „Este în regulă să îl consumi; totuși, nu suge lămâi și nu te spăla pe dinți imediat după ce ai consumat fructe acide, deoarece acea aciditate slăbește smalțul, iar periajul va cauza o pierdere suplimentară de smalț”, clarifică dr. Khan.
Ea încurajează să așteptați o oră pentru a vă spăla pe dinți după ce ați băut sau mâncat ceva acid, precum și să beți cu paiul atunci când este posibil pentru a diminua contactul.
Nu folosiți ața dentară
Acest obicei poate fi un pic mai puțin surprinzător, dar merită repetat, deoarece săritul peste ața dentară „poate duce rapid la gingivită și, în cele din urmă, la parodontită, care vine cu multe probleme, cum ar fi gingii umflate sau sângerânde și respirație urât mirositoare”, spune dr. Yazdani.
Mai exact, el recomandă periajul și folosirea aței dentare de două ori pe zi și vizitarea anuală a dentistului pentru curățări.
Scrâșnirea și strângerea dinților
Acest lucru îl face în general fără să ne dăm seama. Deși nu se observă întotdeauna imediat, scrâșnirea și strângerea maxilarului sunt ambele obiceiuri la care trebuie să încerci să fii atent.
Potrdvit dr. Khan, scrâșnitul și strângerea dinților pot duce la uzură dentară/încrucișare, uzura smalțului, durere, recesiune gingivală, dureri de cap cauzate de tensiune și multe altele.