Ce alimente ar trebui să eviți la micul-dejun dacă suferi de diabet de tip 2. Trei opțiuni mult mai sigure
0Nu există un mod mai bun de a îți începe ziua decât cu un mic-dejun sănătos și echilibrat. Acest lucru este valabil și pentru milioanele de persoane care suferă de diabet de tip 2, relatează The Sun.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă care face ca nivelul de zahăr din sânge să atingă un nivel prea ridicat. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că organismul nu produce suficient de multă insulină sau că insulina pe care o produce nu funcționează corect - cunoscută sub numele de rezistență la insulină.
Dacă suferi de această afecțiune, ceea ce mănânci poate fi foarte important pentru a îți menține sub control nivelul de zahăr din sânge.
Chanda Pattni, un dietetician din cadrul The London Diabetes Dietitian, care ajută oamenii să prevină și să se descurce cu diabetul, a declarat că carbohidrații sunt nutrienții care au cel mai mare impact asupra nivelului de zahăr din sânge.
„O abordare personalizată, care să se concentreze pe calitatea și cantitatea de alimente bogate în carbohidrați, este esențială pentru gestionarea eficientă a diabetului", a declarat ea pentru sursa citată.
Pentru Pattni, calitatea unei mese cu carbohidrați se rezumă la faptul că trebuie să aibă un indice glicemic scăzut și să fie bogată în fibre.
Cantitatea de carbohidrați pe care o consumi - mărimea porției - va avea, de asemenea, un impact asupra nivelului de zahăr din sânge. Indicele glicemic (IG) este un sistem de clasificare a alimentelor care conțin carbohidrați, care arată cât de repede poate afecta un anumit aliment glicemia.
Carbohidrații care sunt descompuși rapid de organism pot provoca o creștere rapidă a glicemiei, ceea ce înseamnă că au un indice glicemic ridicat. Însă alți carbohidrați vor fi digerați și absorbiți într-un ritm mai lent, provocând o creștere treptată a glicemiei
Fibrele pot fi, de asemenea, utile, deoarece acționează ca o barieră care încetinește absorbția carbohidraților, potrivit Diabetes UK. Iar o masă care conține proteine și grăsimi sănătoase poate duce, totodată, la o creștere lentă a nivelului de zahăr din sânge.
Când vine vorba de micul dejun, nu există o formulă unică pentru toți, deoarece fiecare își gestionează diabetul în mod diferit - prin dietă, activitate fizică, medicamente și/sau insulină. Dar merită să știi ce alimente ar putea să îți crească nivelul de zahăr din sânge.
Care sunt alimentele care ar putea să-ți crească glicemia?
Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, a declarat că nu există neapărat un aliment „cel mai rău" pe care persoanele cu diabet de tip 2 îl pot mânca la micul dejun, întrucât depinde de nivelul de insulină pe care îl ai în acel moment.
„Cu toate acestea, dacă riscați să dezvoltați tipul 2, cel mai rău lucru ar fi un mic dejun bogat în grăsimi saturate sau bogat în zahăr", a spus ea.
„Am vrea să asigurăm un mic dejun bine echilibrat și variat”. De evitat ar fi micul dejun englezesc (n.red care include slănină, cârnați, ouă, fasole, roșii, ciuperci, pâine prăjită și cafea/ ceai), „care este bogat în grăsimi saturate, deoarece alimentele sunt adesea prăjite în ulei, precum și grăsimile din șuncă, cârnați etc.”, a afirmat Hillard.
Dieteticianul a enumerat trei alimente pentru micul dejun care ar putea avea un impact asupra nivelului de zahăr din sânge:
- Cereale cu adaos de zahăr și lapte gras - cerealele rafinate care conțin ciocolată sau bezele au un indice glicemic mai mare și sunt sărace în fibre, în timp ce laptele gras are grăsimi nesănătoase.
- Pâine prăjită cu unt și gem - pâinea albă este un carbohidrat rafinat cu un conținut scăzut de fibre și are un IG mai mare, la fel ca și gemul, în timp ce untul este o grăsime nesănătoasă.
- Produse de patiserie - un alt aliment cu un IG mai mare, care conține zahăr și grăsimi nesănătoase
Dacă ai obiceiul de a bea la micul dejun un pahar de suc de portocale, dieteticianul a sugerat să fii extrem de prudent.
„Sucul de fructe poate fi extrem de problematic din cauza indicelui glicemic ridicat și a lipsei de fibre alimentare, ceea ce poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, foarte repede după consum", a spus ea.
Pentru ce alimente ar trebui să optezi
Hillard recomandă o masă bogată în proteine și fibre, care te va menține sătul pe tot parcursul zilei. Spre exemplu, un terci cu câteva fructe de pădure și semințe (in sau chia).
De asemenea, poți adăuga nuci sau migdale pentru o doză de fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
Dacă ai poftă de ceva mai sărat, Pattni recomandă să mănânci o felie de pâine prăjită din mai multe cereale cu avocado și ouă poșate. Acest mic dejun își oferă fibre, grăsimi sănătoase și proteine.
O altă opțiune poate fi: un bol mic cu iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsime și zahăr, cu nuci, semințe și fructe de pădure.