Care este cel mai bun moment al zilei pentru exercițiile de slăbit. Beneficiile și riscurile la care vă expuneți

0
Publicat:

Anumite momente ale zilei pot oferi beneficii pentru sănătate față de altele, atunci când te antrenezi pentru a slăbi. Concluzia aparține cercetătorilor care au analizat datele colectate de la 5.200 de persoane, cu vârsta peste 20 de ani.

Orele la care efectuați exercițiile fizice sunt deosebit de importante FOTO Shutterstock
Orele la care efectuați exercițiile fizice sunt deosebit de importante FOTO Shutterstock

Un studiu recent publicat în revista Obesity a constatat că exercițiile fizice efectuate între orele 07.00 și 09.00 ar putea ajuta la pierderea în greutate. Pe baza datelor de la 5.200 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice moderate de dimineață sunt asociate cu un indice de masă corporală mai scăzut decât exercițiile fizice făcute la amiază.

Acestea fiind spuse, câțiva factori ar putea juca un rol important în aceeastă descoperire, relatează news.yahoo.com. De exemplu, cei care fac sport dimineața au avut mai multe șanse să nu fi consumat tutun sau alcool, să se antreneze în mod constant la aceeași oră în fiecare zi și să consume mai puține calorii decât cei care fac sport la amiază.

Cercetătorul principal Tongyu Ma, profesor asistent la Universitatea Politehnică din Hong Kong, a declarat pentru NBC News că „sugestia sa prudentă” este că exercițiile fizice dimineața devreme, înainte de a mânca, pot duce la o pierdere mai mare în greutate decât exercițiile din alte momente ale zilei.

Îi ajută să scadă greutatea

Dar Cameron Mitchell, Ph.D., profesor asistent de kinesiologie la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, care nu a fost implicat în noua cercetare, a declarat că nu a putut concluziona că antrenamentul dimineața conduce la benficii pentru sănătate.

Ross Andersen, Ph.D., profesor de fiziologie a exercițiilor fizice, medicină și nutriție la Universitatea McGill din Montreal, care nici el nu a fost implicat în studiu, a declarat că este de acord. Oamenii care fac exerciții fizice dimineața, probabil, practică și alte comportamente care îi ajută să scădă greutatea și să le îmbunătățească sănătatea.

De fapt, un studiu publicat în februarie 2023 a constatat că exercițiile la prânz și după-amiaza sunt legate de un risc mai scăzut de deces prematur, în special pentru anumite persoane.

Avantajele activității fizice de dimineață

Oamenii care se trezesc în mod natural mai devreme reușesc să facă cu aproximativ 30 de minute mai multă activitate fizică pe zi, este cazul bărbaților, și cu aproximativ 20 de minute, femeile, în comparație cu cei care se antrenează noaptea, au descoperit cercetătorii din Finlanda.

Femeile care au făcut mișcare între orele 06.00 și 08.00 dimineața au avut pierderi mai mari ale grăsimii abdominale și ale tensiunii arteriale și au obținut mușchi mai puternici ai picioarelor, în comparație cu cele care s-au antrenat la începutul serii, au raportat cercetătorii în 2022 în Frontiers in Physiology.

Mecanismele exacte „rămn evazive”, au scris autorii, dar „exercițiile de dimineață sunt din ce în ce mai recunoscute că favorizează pierderea greutății la persoanele supraponderale (și) obeze”.

Ceasul molecular ar corpului, determinat să se reseteze

Mitchell a mai spus că cercetările timpurii arată că exercițiile fizice dimineața ar putea determina ceasul molecular al corpului, care controlează când anumite molecule îndeplinesc anumite funcții, să se reseteze, stimulând sănătatea metabolică și pierderea în greutate.

Apoi, mai este partea practică: dacă faci mișcare dimineața există mai puține șanse ca ceva să interfereze cu antrenamentul tău - cum ar fi un proiect de ultimă oră care te obligă să rămâi târziu la serviciu - e de părere și Daniel Pink, autorul cărții „When: The Scientific Secrets of Perfect Timing”. 

Oamenii care fac mișcare dimineața se simt foarte bine că au îndeplinit primul lucru, a declarat pentru TODAY.com Jack Raglin, Ph.D., psiholog și profesor la Indiana University School of Public Health- Bloomington.

Chiar dacă este greu să te ridici din pat, s-ar putea să fii plăcut surprins de cât de bine te simți odată ce ai terminat", a spus Raglin.

Te ajută să te simți grozav

Există, de asemenea, impactul pozitiv pe care îl poate avea un antrenament de dimineață asupra corpului tău. Eliberează endorfine, care te ajută să te simți grozav.

Poate doriți să faceți exerciții înainte de micul dejun: persoanele care s-au antrenat pe stomacul gol după ce au postit peste noapte au ars o cantitate dublă de grăsime în comparație cu cei care au făcut mișcare după ce au mâncat prima masă a zilei, a constatat un studiu din 2019.

De asemenea, au reușit să-și controleze mai bine nivelul zahărului din sânge și s-au adaptat cu ușurință la sesiunile de antrenament de dinainte de micul dejun.

Astfel de antrenamente pe stomacul gol nu sunt pentru toată lumea, mai ales pentru cei cu diabet zaharat care urmează un tratament cu insulină. Aceste antrenamente le-ar putea crește riscul de hipoglicemie, avertizeaz[ Javier Gonzalez, Ph.D., coautor al studiului și lector superior în cadrul departamentului de sănătate la Universitatea din Bath.

Oamenii sănătoși care sunt pur și simplu îngrijorați că nu vor avea energia necesară pentru antrenamentele de dimineață pot încerca să bea o cafea tare înainte.

Risc mai scăzut de deces prematur

Exercițiile fizice în timpul prânzului și după-amiezii - definite între 11.00 și 17.00 - au fost legate de un risc mai scăzut de deces prematur din tcauza bolilor de inimă, în comparație cu antrenamentul de sear[, au raportat cercetătorii în Nature Communications în februarie 2023.

Aceste beneficii au fost observate în special în rândul adulților în vârstă, bărbaților, persoanelor care erau mai puțin active fizic sau celor cu boli de inimă preexistente.

Motivele exacte sunt un mister, dar autorii au oferit câteva posibile explicații.

Se poate datora modului în care organismul răspunde la activitate pe baza ritmului circadian, inclusiv recuperarea mai rapidă a tensiunii arteriale sistolice după exerciții fizice după-amiaza târziu decât dimineața devreme.

Sau poate că mâncatul și expunerea la lumină în timpul zilei au sporit beneficiile antrenamentelor de după-amiază.

Antrenament mai cuprinzător

O altă posibilitate este ca cei care fac mișcare după-amiaza să se angajeze într-un antrenament mai cuprinzător, care include atât cardio, cât și greutăți decât omologii lor de dimineață sau seara, ceea ce duce la beneficii mai mari pentru sănătate.

Studiul arată că perioada de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă ar putea „maximiza beneficiile pentru sănătate” ale exercițiilor zilnice, au scris autorii.

Descoperirile s-au bazat pe date de la peste 92.000 de persoane care au purtat un tracker de activitate și s-au înscris pentru a face parte din UK Biobank, o bază de date cu informații despre sănătate de la jumătate de milion de adulți care trăiesc în Marea Britanie.

Există beneficii și la antrenamentele de seară

Dacă încă preferați antrenamentele târzii, și acestea pot avea propriile lor beneficii. Exercițiile de seară - între orele 18.30 și 20.30 - au crescut „foarte mult” forța musculară și rezistența corpului, au îmbunătățit starea generală de spirit a femeilor, potrivit studiului publicat în Frontiers in Physiology. Pentru bărbați, antrenamentele au scăzut tensiunea arterială sistolică și oboseala.

Dacă doriți să vă bucurați mai mult de antrenament, o variantă perfectă ar fi să alegeți efectuarea exercițiilor fizice după-amiaza sau seara. 

Astfel, puteți elimina stresul orelor de lucru și puteți face din sesiunea de exerciții un ritual pentru a vă încheia ziua în mod benefic, a remarcat Raglin.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite