Mituri alimentare pe care nutriționiștii le contrazic. Ce ascund multe produse care au calorii și grăsimi puține

0
Publicat:

Există o serie de convingeri puternice referitoare la ce este sănătos și ce nu atunci când vine vorba de alimente. În realitate, nutriția este un subiect nuanțat, potrivit Yahoo. Life, iar ceea ce ar putea funcționa pentru unii ar putea să nu funcționeze pentru alții.

Dietele echilibrate sunt alegerea ideală. FOTO Shutterstock
Dietele echilibrate sunt alegerea ideală. FOTO Shutterstock

Există mai multe mituri alimentare și concepții greșite care persistă, spune Maxine Yeung  dietetician și antrenor wellness certificat.

În ideea de a lămuri lucrurile pentru cei care încearcă să mănânce mai sănătos, Yahoo Life a contactat opt dieteticieni -  experți în alimentație axați pe știință - și i-a întrebat ce mituri omniprezente despre nutriție ar dori să demonteze.

Specialiștii au nominalizat câteva concepții care îi fac pe unii oameni să cadă în extreme crezând că mănâncă sănătos.

Mit: Un conținut scăzut de calorii și de grăsimi înseamnă mai sănătos

 Este o convingere nu tocmai ancorată în realitate

„Optarea pentru cele mai puține calorii posibile vă va lăsa, de obicei, o senzație de foame și insatisfacție, ceea ce vă va face să mâncați în cele din urmă în exces", spune Alyssa Pacheco, dietetician și fondator al PCOS Nutritionist Alyssa, pentru Yahoo Life. 

Alimentele bogate în calorii, cum ar fi nucile, avocado și uleiurile, sunt bogate în nutrienți și susțin sănătatea. Grăsimea ne ajută să ne simțim sătui, să absorbim mai bine vitaminele liposolubile și oferă aromă.

În plus, multe produse cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi, cum ar fi iaurtul sau sosul pentru salată, vor conține adesea zahăr adăugat pentru în încercarea de a compensa aroma pierdută prin reducerea sau eliminarea conținutului de grăsimi, avertizează Catherine Karnatz, dietetician și creator al Nutrition Education RD.

Mit: Zaharurile naturale sunt mai sănătoase decât zahărul de masă

Chiar dacă mierea sau siropul de arțar au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii, excesul de zaharuri de orice fel poate duce la creșterea riscurilor de diabet, boli cardiovasculare, cancer, tulburări metabolice, depresie și tulburări cognitive.

„La sfârșitul zilei, corpul tău digeră și consideră toate aceste alimente ca fiind zahăr", spune Pacheco. 

Mit: Sarea de mare este mai sănătoasă decât sarea de masă

Sarea de mare și sarea de Himalaya reprezintă, în cele din urmă, tot sare: conțin aproximativ 40% sodiu, similar cu sarea de masă. 

„Consumul excesiv de sodiu este legat de hipertensiunea arterială și de alte probleme de sănătate, așa că este important să se limiteze aportul general de sodiu, indiferent de tipul de sare folosit", a declarat, pentru Yahoo Life, Michelle Rauch, dietetician pentru Actors Fund.

Mit: Ouăle sunt rele și cresc colesterolul

Specialiștii desființează și acest mit și amintesc că un consum de șase până la 12 ouă pe săptămână în cadrul unui plan alimentar sănătos pentru inimă este în general considerat sigur.

Ouăle sunt o proteină de înaltă calitate la prețuri accesibile. Sunt pline de vitaminele B, vitamina D și colină și au o multe beneficii pentru sănătate.

„Sunt o sursă de proteine versatilă care poate fi adăugată la multe mese diferite", spune Umo Callins, dietetician sportiv și proprietar al Well Rooted Health and Nutrition, pentru Yahoo Life.

Mit: N-ar trebui să mâncăm după ora 18 sau 19 (sau când soarele a apus)

Multe studii arată că nu neapărat mâncatul târziu duce la creșterea în greutate, ci, mai degrabă, consumul unor cantități mai mari de alimente seara. Totuși, a mânca mai mult mai devreme, în timpul zilei, poate ajuta la gestionarea foamei mai târziu și la prevenirea supraalimentării.

Rhyan Geiger, dietetician și autor, recomandă să analizăm mai atent obiceiurile noastre alimentare generale și să lucrăm asupra acestora, în loc să creăm o oră limită arbitrară. 

Totuși, dacă mâncatul aproape de ora de culcare afectează digestia, refluxul sau somnul, ar putea fi luată  în considerare posibilitatea de a lua acea ultimă masă sau gustare cu două-trei ore înainte de culcare.

Mit: Cafeaua este o masă

Fals! Cafeaua nu este în niciun caz un înlocuitor pentru micul dejun sau pentru orice altă masă. Deși poate fi bogată în antioxidanți, are doar aproximativ 5 calorii și nu conține proteine, grăsimi sau carbohidrați.

„Nu vă va lăsa sătui și plini de energie în același mod în care o face un mic dejun convențional", spune Patricia Kolesa, dietetician și proprietar al Dietitian Dish, pentru Yahoo Life.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite