Alimentele care trebuie evitate de persoanele cu artrită psoriazică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artrita psoriazică este o boală autoimună care afectează incheieturile
Artrita psoriazică este o boală autoimună care afectează incheieturile

Artrita psoriazică este o boală autoimună care afectează tendoanele, ligamentele şi articulaţiile provocând durere, inflamaţie şi rigiditate. Kilogramele în plus pun o presiune suplimentară asupra încheieturilor, astfel că menţinerea unei greutăţi optime este esenţială.

Pacienţii cu artrită psoriazică au toate motivele să mănânce sănătos. Boala este una autoimună care afectează circa 85% din persoanele care au şi psoriazis şi provoacă durere, inflamaţia încheieturilor şi imobilizarea acestora, potrivit health.com.

Kilogramele în plus pun o presiune suplimentară asupra încheieturilor, din această pricină fiind importantă păstrarea unei greutăţi normale, explică dr. Marie Jhin.

Psoriazisul creşte probabilitatea ca pacienţii care au boala să dezvolte şi alte probleme de sănătate precum o tensiune arterială mare, nivel crescut al colesterolului, obezitate şi diabet, potrivit Colegiului American de Reumatologie.  Această posibilitate face alimentaţia chiar şi mai importantă. Pacienţii ar trebuie să evite alimentele care produc inflamaţii, care conţin calorii goale – responsabile de creşterea excesivă în greutate -, precum şi pe acelea bogate în colesterol.

Concret, ce ar trebui ocolit:

Zahărul. Alimentele dulci au puţine beneficii pentru sănătate şi sunt strâns legate de creşterea în greutate, de nivelul crescut al colesterolului şi tensiunii arteriale, precum şi de un risc mai mare de diabet, cancer şi boli de inimă. Dulciurile rafinate cresc producţia de citokine - molecule care intervin în mecanismele inflamatorii din organism, favorizând inflamaţia. Limitarea consumul de zahăr este o strategie isteaţă pentru oricine, cu atât mai mult pentru aceia care suferă de artrită psoriazică.Vestea bună este aceea potrivit căreia ne putem satisface nevoia de dulce mâncând fructe proaspete.

Sucurile. La fel ca şi dulciurile, şi băuturile sunt pline de zahăr. Cele dietetice sau cu îndulcitori de tipul aspartamului nu sunt nici ele o alegere mult mai inspirată, fiind puse în legătură cu diabetul de tip II, bolile de inimă, depresia şi cariile dentare. În plus, dieta cu sucuri nu are nicio valoare nutriţională şi duce la acumularea de kilograme nedorite.

Mâncarea procesată. Un studiu recent publicat în BMJ Open a arătat că circa 60% din calorii sunt luate de americani din alimentele procesate – ca de exemplu chipsuri, prăjituri, pizza congelată -  care conţin grăsimi hidrogenate şi emulsificatori. Acestea nu aduc niciun beneficiu bolnavilor cu artrită psoriazică

Şunca de porc. Conţine grăsimi saturate care cresc nivelul LDL – al colesterolului rău, precum şi riscul de a dezvolta boli de inimă. În 2012, OMS a pus carnea procesată pe lista alimentelor carcinogene. Experţii recomandă bolnavilor cu artrită psoriazică şi cu alte boli articulare să limiteze consumul de carne grasă pentru a menţine o greutate normală şi a ţine inflamaţiile sub control.  

Produsele lactate. Unele persoane cu artrită psoriazică au experimentat o înrăutăţire a simptomelor cu consumul de produse lactate, a mai spus dr. Jhin. Unul dintre produsele incriminate a fost laptele, bănuit că agravează starea de inflamaţie. Pe de altă parte, produsele lactate degresate conţin nutrienţi importanţi pentru sănătate, iar iaurtul are probiotice, astfel că pot fi menţinute în dieta bolnavilor ale căror simptome nu se înrăutăţesc.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite