Alergiile solare pot fi tratate şi cu ajutorul remediilor homeopate. Care sunt acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unu din cinci europeni este afectat de alergiile solare. Copiii şi adolescenţii sunt categoriile cele mai vulnerabile. Tratamentele homeopate pot reprezenta o alternativă de rezolvare a acestei probleme.

Adeseori,vara, ne confruntăm cu o erupţie însoţită de roşeaţă şi pruruit, care se manifestă de obicei la nivelul zonelor descoperite, după expunere la soare. Aspectul acesteia poate varia de la papule şi plăci, la papulo-vezicule sau vezicule care se pot dezvolta chiar şi în câteva minute de la expunerea solară. Aceste manifestari cutanate pot afecta starea generală, fiind însoţite de senzaţie generală de disconfort sau chiar de  frisoane, cefalee şi greaţă.

„Alergiile solare sunt din ce în ce mai des întâlnite. Şi, de cele mai multe ori, sunt confundate cu arsurile solare. Sub formă de erupţii polimorfe pruriginoase, aceste alergii sunt consecinţa unor reacţii de sensibilizare locală. Ca urmare a expunerii la ultraviolete, la nivelul pielii, apar compuşi chimici denaturaţi, care declanşează reacţii de tip alergic“, explică Dragoş Peteu, medic homeopat, membru al Societăţii Române de Homeopatie.

Factorii de risc în apariţia alergiilor solare sunt mai mulţi. „În primul rând rasa – caucazienii sunt cei mai afectaţi. Apoi, folosirea unor substanţe – parfumuri, dezinfectanţi, loţiuni - şi expunerea ulterioară la soare; consumul anumitor medicamente, dar şi alte afecţiuni dermatologice“, adaugă dr. Dragoş Peteu.

Cele mai eficiente măsuri de prevenţie sunt evitarea expunerii la razele solare şi îmbrăcămintea care să acopere cât mai mult din părţile corpului.

În ce constă tratamentul homeopat

Etiologia alergiei solare nu este cunoscută întotdeauna şi, de aceea, consultul medical şi anamneza sunt importante pentru a stabili tratamentul optim, mai spune medicul.

„Abordarea homeopată caută să integreze atât cauzele şi predispoziţiile, cât şi manifestarile clinice pentru a stabili cea mai buna conduită terapeutică“, punctează dr. Peteu.

„Homeopatul are în vedere, dacă e cazul, şi celelalte coordonate ale vieţii pacientului. Îi recomandă un regim alimentar uşor, hidratare corespunzătoare şi tratament pe măsură.“

Specialistul a enumerat câteva variante de tratament homeopat, cu menţiunea că este important de luat în calcul că fiecare pacient primeşte recomandări personalizate.

Aconitum: un remediu indicat în situaţiile în care debutul este brusc, cu eventuale agravări nocturne;

Belladonna: în cazul în care predomină roseaţa

Antimonium-crudum: remediu pentru piele uscată şi aspră, la persoanele sensibile, care evită contactul fizic direct şi nu doresc să fie filmate/pozate.

Natrium-carbonicum este util în situaţiile în care există şi o intoleranţă digestivă la lapte, de exemplu.

Bine administrat şi corect ales, tratamentul homeopat este unul blând, fără reacţii adverse şi care, în cele mai multe situaţii, permite vindecarea, dă asigurări medicul homeopat. „Automedicaţia este de evitat. Tratamentul homeopat trebuie să se desfăşoare sub îndrumarea şi supravegherea unui medic competent“, conchide dr. Dragoş Peteu, medic de medicină generală şi homeopatie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite