Adevărul despre sarmale. Dr. Mihaela Bilic spune câte avem voie să mâncăm de Crăciun, ce punem lângă ele

0
Publicat:

Preparat delicios nelipsit de pe masa de Crăciun, sarmalele pot fi consumate fără grijă, dacă ținem cont de sfatul nutriționistului. Sunt sau nu sănătoase, câte avem voie să mâncăm? Iată câteva necunoscute la care dr. Mihaela Bilic are răspuns.

Delicioase și sănătoase, dacă sunt preparate corect FOTO Shutterstock
Delicioase și sănătoase, dacă sunt preparate corect FOTO Shutterstock

Carnea de porc poate fi inclusă într-o gamă largă de rețete, fiind un aliment versatil, care nu produce riscuri asupra sănătății, atâta timp cât este consumată cu moderație și urmând sfaturile nutriționiștilor în ceea ce privește modul de preparare.

Tradiționalele sarmale se prepară din carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez și mirodenii, învelite în foi de varză. Patru sarmale, a câte 50 de grame fiecare, însumează 308 calorii (154 de calorii per 100 de grame), artă specialiștii în nutriție.

Printre cele mai recomandate de Crăciun

Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre efectele asupra organismului al unuia dintre cele mai îndrăgite preparate de sărbători, relatează România TV.

Surprinzător, deşi credem că sunt inamicul numărul unu al sănătății, medicul spune sarmalele pot fi printre cele mai recomandate alimente de consumat în această perioadă, cu anumite condiţii.

 „Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, a spus Mihaela Bilic.

Porția corectă

De asemenea, specialistul atrage însă atenţia că moderația trebuie să fie cuvântul de ordine în toate.

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”, a explicat nutriționistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite