Rețeta cârnaților tradiționali, vedeta mesei de Crăciun. Secrete pentru un preparat gustos care se topește în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicioșii cârnați făcuți în casă sunt vedeta mesei de Crăciun. Pentru a-i găti perfect puteți urma rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, care are și câteva secrete pentru un preparat gustos care se topește în gură. 

Cârnații de casă, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Cârnații de casă, un preparat delicios FOTO Shutterstock

În lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), autorul prezintă două rețete, în funcție de carnea pe care doriți să o folosiți.

Prima variantă

Ingrediente:

3 kg carne macră porc

 1,5 kg slănină

3 căpățâni usturoi

 sare, piper după gust

mațe (se țin în apă rece, să nu se usuce)

 miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

„Stilul ,,din bărdiță“, deci se toacă normal carnea și slănina, bucățele. Și usturoiul se toacă, pastă, și se amestecă cu puțină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase. Apoi se umplu mațele. Mai lejer cele ce se vor mânca proaspete, mai înfundat cele ce merg la afumătoare (și mai sărat-condimentat) Vesticii – Oradea și Arad – precum și secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaților o frumoasă culoare roșiatică”, spune autorul.

A doua variantă

Ingrediente:

3 kg carne grăsuță porc

 2 căpățâni usturoi

sare, piper după gust, mațe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

"Se toacă carnea prin mașină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Mațele se umplu îndesat. Nu că aș fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin mașină, iese la cald din pielea mațului și curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul și arde cu flăcări de-un metru!

Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin mașină, slănina se taie bucățele, pentru a se topi ușor la prăjit și să dea savoare preparatului", se precizează în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

A făcut din bucătărie o artă

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite