Pericolul din carnea de porc. Analiza care vă ferește de necaz, cât te costă ca să stai liniștit de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar acum când, în mod tradiţional, se sacrifică mulţi porci crescuţi în gospodării. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari ne sfătuiesc să duceam carnea la laborator pentru analiză. 

O analiză banală vă scutește de o boală periculoasă FOTO Adevărul
O analiză banală vă scutește de o boală periculoasă FOTO Adevărul

Costul acesteia este de doar 28,16 lei, însă beneficiile pentru sănătate sunt imense. La fel de periculoasă devine în această perioadă şi carne de porc comercializată clandestin, fără să fie testată prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care o consumă.

"Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii”, avertizează medicii veterinari.  

În județul Ialomița, examenul pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești, contracost, la prețul de 26,18 de lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural.

Medicii veterinari vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării. La nivelul DSVSA Ialomița, CSVSAO Slobozia, Urziceni, Fetești, Țăndărei, în perioadele 5-24 decembrie 2022 și 27-30 decembrie 2022, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Cum se produce contaminarea și ce simptome apar

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia se derulează în trei faze, după cum decurge ingestia infestantă de aliment:

1. fază intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale. 

2. faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

3. fază tisulară de închistare a larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică, când larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite