15 fapte uimitoare despre corpul uman
0În căutarea noastră neîntreruptă de lucruri uimitoare, uităm că noi înşine suntem nişte miracole şi corpul nostru conţine informaţii extraordinare care, de multe ori, ne rămân necunoscute.
Poate că multe dintre miracolele corpului uman nu reprezintă o noutate, însă rareori ne alocăm timp pentru a le gândi în profunzime. Sunt cunoştinţe atât de banale, încât nu le considerăm nemaipomenite. Dar sunt uimitoare.
1. Stomacul
Acizii digestivi ai stomacului sunt atât de puternici încât ar putea dizolva zincul. Din fericire pentru noi, celulele liniei stomacale se înnoiesc atât de repede încât acizii nu au timp să le dizolve, notează „Amazing Beautiful World“.
2. Plămânii
Plămânii au peste 300.000 de milioane de vase capilare. Dacă aceste vase mici de sânge ar fi puse cap la cap, s-ar întinde pe o distanţă de 2.400 de kilometri.
3. Testiculele
Testiculele unui bărbat produc 10 milioane de spermatozoizi în fiecare zi, îndeajuns de mulţi pentru a repopula întreaga planetă în doar şase luni.
4. Oasele
FOTO Shutterstock
Un os este puternic ca granitul în ceea ce priveşte susţinerea unei greutăţi. O bucată de os de mărimea unei cutii de chibrituri poate susţine nouă tone, de patru ori mai mult decât poate susţine betonul.
5. Unghiile
Fiecărei unghii îi ia şase luni să crească complet, de la bază la vârf.
6. Pielea
Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. La un adult, pielea acoperă 1,9 metri pătraţi. Ce e mai interesant este că pielea se înnoieşte, pe perioada vieţii omul „cojindu-se“ de aproape 18 kilograme de piele moartă.
7. Înălţimea
Atunci când dormi, creşti cu aproximativ opt milimetri. În ziua următoare te micşorezi la loc. Motivul este că discurile cartilajelor se comprimă ca bureţii din cauza forţei gravitaţionale atunci când stai în picioare sau jos.
8. Alimentaţia şi hidratarea
Un om obişnuit mănâncă 50 de tone de mâncare şi bea 50.000 de litri de lichide în timpul vieţii sale.
9. Rinichii
Fiecare rinichi conţine un milion de filtre individuale care purifică o medie de 1,3 litri de sânge pe minut şi elimină până la 1,4 litri de urină pe zi.
10. Muşchii oculari
Muşchii ochiului care te ajută să focalizezi se mişcă cam de 100.000 de ori pe zi. Pentru ca muşchii picioarelor să facă acelaşi efort, ar trebui să străbaţi 80 de kilometri zilnic.
11. Căldura
În 30 de minute, corpul uman elimină destulă căldură pentru a fierbe doi litri de apă.
12. Celulele sângelui
O singură celulă din sânge străbate întreg circuitul sanguin al corpului în doar 60 de secunde.
13. Prepuţul
Prepuţul, de mărimea unui timbru poştal, luat de la bebeluşii circumcişi, creşte în doar 21 de zile atât de mult încât ar putea acoperi trei terenuri de baschet. Totul cu ajutorul ştiinţei, bineînţeles. Pielea crescută în laborator este folosită pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.
14. Ochii
Ochii primesc aproape 90% din toată informaţia noastră, lucru care ne face să fim fiinţe vizuale.
15. Ovarele
Ovarele conţin aproape jumătate de milioane de ovule, totuşi doar 400 vor avea ocazia de a da naştere unei vieţi noi.
Citeşte şi:
VIDEO Dumnezeu în sala de operaţie: cum pot ajuta un bolnav rugăciunea şi telepatia
Sala de operaţii este considerată de mulţi medici un sanctuar, unde se întâlneşte umanul cu divinul. La Adevărul Live a venit să povestească despre astfel de revelaţii profesorul doctor Nicolae Constantinescu, chirurgul care a efectuat peste 8.000 de intervenţii şi căruia „i-a ajutat Dumnezeu“ să fie medic de gardă atât în timpul violenţelor de la Revoluţie, cât şi la Mineriadă.
Poveşti impresionante ale unor oameni care s-au trezit din morţi
De mii de ani, oamenii încearcă să găsească cheia nemuririi, iar ştiinţa a făcut primii paşi în acest sens prin criogenie, prin transferarea memoriei umane într-un computer sau prin modificarea ADN-ului. Însă, dincolo de descoperirile ştiinţifice, există oameni care au reuşit să „fenteze” moartea. Chiar de mai multe ori.
De multă vreme, psihologii încearcă să înţeleagă omul şi comportamentul lui. De ce reacţionăm aşa cum o facem este un mister care trebuie dezvăluit, mai devreme sau mai târziu. Unele dintre cele mai fascinante experimente psihologice au dezvăluit adevăruri universal valabile şi, deseori, surprinzătoare, despre natura umană.