FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tobacco Body arată în ce măsură modifică fumatul corpul atât la exterior, cât şi la interior FOTO tobaccobody.fi
Tobacco Body arată în ce măsură modifică fumatul corpul atât la exterior, cât şi la interior FOTO tobaccobody.fi

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.


Faţa

Fumătorii sunt mai predispuşi la apariţia unor pete pe faţă sau chiar la apariţia ori agravarea acneei. Consumul de tutun, cu toate substanţele toxice asociate, fragilizează vasele de sânge de la nivelul pielii, ceea ce creşte riscul de infecţii. Aşadar, un banal coş se poate transforma într-un pericol real în cazul fumătorilor, avertizează Societatea Oncologică din Finlanda prin intermediul „Tobacco Body“.

De asemenea, tenul fumătorilor capătă, în timp, un aspect nesănătos, din cauza aportului constant şi excesiv de chimicale toxice. Fibrele de elastină şi cele de colagen se deteriorează rapid, ceea ce face ca pielea să-şi piardă elasticitatea şi să devină flască, deci să se rideze foarte uşor. O statistică realizată de Societatea Oncologică a arătat că, analizând cele mai populare 100 de fotografii de pe un site de dating, doar două s-au dovedit a fi ale unor nefumători, conform criteriilor folosite de specialişti.

Pilozitatea facială se intensifică şi ea la fumătoare, în special, fiindcă o parte dintre substanţele chimice inhalate odată cu tutunul scad nivelul hormonilor sexuali feminini (estrogeni) şi cresc uşor nivelul testosteronului, hormonul sexual masculin.

În ceea ce priveşte dantura, nici nu mai este nevoie de prea multe explicaţii: dinţii se îngălbenesc, fiindcă gudronul se infiltrează în micile denivelări ale smalţului dentar. Este cunoscut ştiinţific şi faptul că fumatul poate cauza cancer oral. Iar respiraţia are un miros atât de pronunţat, încât poate pune capăt relaţiilor de cuplu. Statisticile Societăţii Oncologice din Finlanda arată că la nivel mondial, aproximativ 20% din relaţiile fumător-nefumător s-au încheiat din cauza respiraţiei urât mirositoare.

fetele fumatului

Părul

Chimicalele din ţigări fac părul mult mai fragil decât în cazul nefumătorilor, mai ales că toxinele se acumulează în firele de păr şi le fac să se rupă înainte să fie complet dezvoltate. În timp, acest lucru poate duce la rărirea considerabilă a părului sau chiar la calviţie atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Unghiile

Şi unghiile se îngălbenesc, la fel ca dinţii, în cazul fumătorilor.

Vasele de sânge

Riscul formării unui cheag de sânge care să blocheze fluxul sangvin este dublu în cazul fumătorilor comparativ cu nefumătorii. Atunci când cheagul blochează traficul sangvin, apar accidentele vasculare, trombozele sau infarctul.

Plămânii

fetele fumatului

În plămânii unui nefumător există mult mai puţină mucozitate, iar nefumătorii pot urca scările unui bloc cu multe etaje chiar şi la vârste mai înaintate. Pe când fumătorii obosesc şi atunci când urcă numai jumătate din scări. Ce să mai vorbim de alergat, de înot sau de scufundat... Respiraţia este mai rapidă, deci mai superficială, mai dificilă, iar odată cu înaintarea în vârstă se instalează, aproape inevitabil, boala pulmonară obstructivă cronică sau „boala fumătorului“.

Senzaţia pe care o resimt fumătorii cu această afecţiune este că respiră ca şi cum ar avea mâinile peste nas şi gură.

Desigur, riscul de cancer pulmonar este de nenumărate ori mai mare decât în cazul nefumătorilor (pata de pe plămânul din stânga este o tumoare canceroasă). De altfel, nouă din zece cazuri de cancer apar pe fondul fumatului. Iar riscul creşte proporţional cu timpul de când fumezi.

Stomacul

Nicotina din ţigări reduce capacitatea stomacului de a lupta natural cu bacteria care cauzează ulcerul, Helicobacter pylori.

Aparatul genital

fetele fumatului

Apetitul sexual al femeilor fumătoare este redus. În plus, dacă femeile continuă să fumeze pe parcursul sarcinii, îşi pun în pericol fătul. Acesta este mai agitat, iar chimicalele toxice care ajung nefiltrate de ficat prin cordonul ombilical la el îl predispun la o sumedenie de boli încă de dinainte să se nască.

În cazul bărbaţilor, fumatul reduce fluxul sangvin la nivelul organelor genitale, ceea ce îngreunează obţinerea şi menţinerea unei erecţii, deci afectează considerabil viaţa sexuală. Fertilitatea bărbaţilor fumători este extrem de mult redusă, mai ales dacă fumatul este dublat şi de o vârstă mai înaintată. Numărul spermatozoizilor este mult mai mic, iar toxinele din ţigări scad mobilitatea acestora şi îi deformează. 

Citeşte şi:

Cafeaua - pentru unii otravă, pentru alţii medicament

Pentru unii este, într-adevăr, un beneficiu în plus, iar pentru alţii un risc asumat. Mai precis, cafeaua este incompatibilă cu o anumită conformaţie genetică şi, de aceea, în cazul unor persoane, creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare, susţin specialiştii în nutrigenomică, o nouă ramură a studiului nutriţiei.

E bine sau nu să mâncăm carne roşie?

„Vrei să trăieşti mai mult? Limitează consumul de carne roşie!“ Cam aşa sună titlurile majorităţii articolelor din presă şi recomandările medicilor în ultimii ani. Iar reacţia din partea consumatorilor este, de multe ori, aceeaşi: „Bunicii şi străbunicii noştri au mâncat porc şi viţel şi n-au păţit nimic“ sau „Cea mai bună legumă tot porcul rămâne“. Iată pe ce se bazează specialiştii în recomandările lor.

Stresul, răspunsul la întrebarea: „De ce m-am îmbolnăvit?“

De la o zi la alta, oamenii de ştiinţă confirmă o nouă legătură între afecţiuni mai mult sau mai puţin grave şi „boala secolului“: stresul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite