5 motive pentru care să revii la scrisul de mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi scrisul de mână pare depăşit, aduce mari beneficii sănătăţii, şi mintale şi fizice FOTO Adevărul
Deşi scrisul de mână pare depăşit, aduce mari beneficii sănătăţii, şi mintale şi fizice FOTO Adevărul

În cazul în care ritmul vieţii moderne te-a acaparat şi nu ai mai avut ocazia să scrii ceva folosindu-te doar de pix şi de hârtie, şi doar ai devenit expert în manevrarea smartphone-ului, a laptopului sau a tabletei, ar fi cazul să revii la scrisul de mână. Există foarte multe beneficii ale scrisului de mână, şi asupra sănătăţii, şi a minţii.

Orice fel de scris de mână, fie că ţii un jurnal, că îţi imaginezi o situaţie fictivă sau că faci o listă cu oamenii care înseamnă ceva în viaţa ta, îţi influenţează starea de spirit şi îţi îmbunătăţeşte starea de sănătate, notează „Huffington Post“.

1. Scrisul de mână te ajută să înveţi mai bine

Lasă computerul deoparte! Folosirea pixului (sau a stiloului) în notarea ideilor, a subiectelor ce trebuie discutate la şedinţa de a doua zi sau a listei de cumpărături te ajută să reţii mai bine informaţia, conform studiilor. Şi asta se întâmplă deoarece în actul fizic al scrierii se transmit semnale de la mâna ta către creier care ajută la construirea memoriei motorii.

2. Exprimarea emoţiilor prin cuvinte scrise grăbeşte vindecarea

După un eveniment traumatic, dacă scrii gândurile şi sentimentele pe hârtie te poţi vindeca de rănile fizice mult mai repede, conform unui studiu neozeelandez. Participanţii la acest studiu au fost rugaţi să scrie într-un jurnal fie despre cele mai intime şi profunde gânduri şi sentimente, fie despre orice altceva în afară de gânduri şi sentimente. 

Peste două săptămâni, participanţilor li s-au făcut biopsii ale pielii, fapt care le-a lăsat o rană pe mână. Cercetătorii au urmărit persoanele până când această rană s-a vindecat şi au descoperit că cei care scriau despre sentimentele şi trăirile lor s-au vindecat mult mai repede decât cei care nu scriau despre asta.

3. Scrisul îi ajută pe suferinzii de cancer să fie mai optimişti

Atitudinea înseamnă totul, mai ales pentru cei care trec prin momente dramatice cum este diagnosticarea cancerului. Un studiu din 2008 a demonstrat că scrierea creativă i-a ajutat pe cei care suferă de cancer să fie mai optimişti în ceea ce priveşte boala şi chiar le-a îmbunătăţit calitatea vieţii.

„Mai mult, în ciuda subiectului fix al acestui studiu, descoperirile iniţiale au sugerat că un singur exerciţiu de scris de 20 de minute a adus schimbări importante în felul în care pacienţii gândeau despre boala lor“, au notat cercetătorii. 

4. Dacă scrii pentru ce eşti recunoscător, vei dormi mai bine

Doar 15 minute de notat lucruri pentru care eşti recunoscător pot face minuni pentru somnul tău. Cercetătorii au descoperit că participanţii la un studiu care făceau o listă înainte de culcare cu lucruri pentru care erau recunoscători, dormeau mai bine şi mai mult.

5. Scrisul ajută mintea şi îţi vindecă organismul

Beneficiile scrierilor creative nu sunt de scurtă durată, susţine un articol publicat în „Advances in Psychiatric Treatment“. Scrierea creativă îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce nivelul de stres şi simptomele depresiei. Scrierea creativă are şi beneficii fizice: îmbunătăţeşte funcţionarea plămânilor şi a ficatului şi scade perioada de internare în spital. Unii cercetători chiar sugerează că scrisul îi ajută pe cei care suferă de sindrom posttraumatic.


Citeşte şi:

Cum gândesc optimiştii. 5 lecţii de gândire pozitivă

Optimismul nu este neapărat apanajul oamenilor cu o personalitate pozitivă. El poate fi învăţat, fiecare dintre noi îşi poate cultiva modul de a vedea partea plină a paharului.

Poţi slăbi cu puterea minţii. Află cum!

Majoritatea mâncăm mai mult decât avem nevoie. De aceea, trebuie să acţionăm şi la nivel psihic atunci când ţinem o dietă şi vrem să slăbim, pentru a ne putea controla apetitul, dar şi senzaţia de saţietate, sunt de părere specialiştii în psihologia alimentaţiei.

De ce este esenţială mulţumirea în adolescenţă

Dacă eşti mulţumit pentru ceea ce ai, atunci ai găsit cheia pentru a fi fericit, arată cele mai recente cercetări ale Asociaţiei Americane de Psihologie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite