Untul şi carnea de porc, „demonizate“ degeaba? Un cardiolog „distruge mitul rolului grăsimilor saturate în bolile de inimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele pentru scăderea colesterolului trebuie combinate cu o dietă echilibrată şi cu exerciţii fizice regulate
Medicamentele pentru scăderea colesterolului trebuie combinate cu o dietă echilibrată şi cu exerciţii fizice regulate

Alimentele pline de grăsimi saturate, cum ar fi untul, prăjiturile sau carnea bogată în grăsimi, sunt trecute pe lista neagră a celor cu un colesterol mare, dar, de fapt, se pare că nu reprezintă un risc crescut pentru bolile de inimă, conform unui cardiolog britanic.

„Se pune prea mult accent pe grăsime, iar alţi factori importanţi, cum este zahărul, sunt scăpaţi din vedere“, susţine medicul cardiolog Anseem Malhotra despre importanţa alimentelor grase în creşterea colesterolului. „Este timpul să distrugem mitul rolului grăsimilor saturate în bolile de inimă“, adaugă el.

Conform Fundaţiei Britanice a Inimii, nu prea există dovezi care să-i susţină afirmaţiile medicului cardiolog. Reducerea colesterolului se face cu succes cu ajutorul statinelor sau prin alte mijloace, notează BBC.

Însă, dr. Malhotra susţine că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline, nuci, peşte, multe fructe şi legume şi o cantitate moderată de vin roşu, după un atac de cord, este de trei ori mai eficientă în reducerea mortalităţii decât administrarea statinelor, medicamente pentru colesterol. „Sfatul că pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare trebuie eliminate din dietă grăsimile saturate domină ghidurile şi volumele despre dietele sănătoase de aproape patru decenii. Însă o legătură clară între aceste grăsimi şi bolile de inimă nu este susţinută de nicio dovadă ştiinţifică“, continuă dr. Malhotra.

Industria alimentară a compensat nivelurile scăzute de grăsimi saturate din mâncăruri prin înlocuirea lor cu zahăr, lucru care contribuie la creşterea riscului de boli de inimă.

Nu mulţi specialişti sunt de acord cu afirmaţiile medicului cardiolog Anseem Malhotra. „Studiile despre asocierea unei diete cu anumite boli au, deseori, rezultate contradictorii. Totuşi, oamenii cu un colesterol mare sunt supuşi unui risc mai mare de infarct aşa că trebuie scăzut colesterolul prin orice mijloace, pentru a elimina riscul“, spune profesorul Peter Weissberg, director al Fundaţiei Britanice a Inimii.

„Există dovezi clare că pacienţii care au suferit un atac de cord sau care au un risc crescut de a face unul, pot beneficia de pe urma statinelor. Însă medicamentele trebuie combinate şi cu alte schimbări esenţiale: un dietă echilibrată, fără tutun şi exerciţii fizice regulate“, conchide profesorul Weissberg.


Citeşte şi:

Ce să mănânci ca să ai colesterolul mic

Pentru a ţine colesterolul în frâu, nu te baza doar pe medicamente. La fel de important este şi ceea ce mănânci. Află ce alimente te pot ajuta!

De ce chiar şi carnea macră este nocivă pentru inimă

Carnea macră de porc sau de vită conţine o cantitate redusă de grăsimi şi de colesterol. Cu toate acestea, persoanele care mănâncă frecvent preparate din carne roşie, fie ea şi slabă, au un risc crescut de infarct şi de accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă au descoperit care este explicaţia.

Din secretele alimentelor anticolesterol

În general, când avem o afecţiune,  ne-am obişnuit să avem tot felul de interdicţii alimentare: să nu bem vin dacă avem hipertensiune, să nu mâncăm carne de porc dacă avem colesterol mare... Important este însă şi ce avem voie. Şi mai important, ce alimente tratează afecţiunea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite