10 lucruri importante pe care trebuie să le ştii despre ceaiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul nu se prepară cu apă fiartă, ci doar caldă FOTO: Shutterstock
Ceaiul nu se prepară cu apă fiartă, ci doar caldă FOTO: Shutterstock

Ştiai că singurul ceai adevărat este cel preparat din planta Camellia sinensis, care poate varia de la ceaiul verde, negru, până la cel alb, şi că restul sunt, de fapt, infuzii din plante? Află care sunt beneficiile fiecărui tip de ceai şi care sunt cele mai bune metode de preparare.

83% din români nu ştiu ce este exact ceaiul verde şi nu cunosc nici beneficiile acestuia pentru sănătate, arată un studiu realizat anul trecut cu privire la consumul de ceai verde de către români.

„Majoritatea românilor asociază ideea de ceai cu infuziile din plante medicinale şi aromatice şi nu cu infuzia din planta provenită din arborele de ceai. Din frunzele plantei Camellia sinensis derivă ceaiul verde (frunzele nu sunt oxidate), ceaiul negru (frunzele sunt oxidate) şi oolong (frunzele sunt pe jumătate oxidate şi ceaiul are gustul cel mai intens). Iar din muguri amestecaţi cu frunze se obţine ceaiul alb“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, cel care a coordonat studiul.

1. Ceaiul verde distruge virusurile de răceală

Catechina, o substanţă conţinută de ceaiul verde, are proprietăţi antivirale şi antioxidante, acţionând împotriva infecţiilor respiratorii, arată un studiu realizat la Universitatea din Shizuoka, Japonia.

Cercetătorii au observat că persoanele care fac gargară cu acest tip de ceai de trei ori pe zi, timp de trei luni, prezintă un risc semnificativ mai redus de a face gripă comparativ cu cele care nu apelează la acest remediu.

2. La fel ca vinul roşu, ceaiul este o sursă de flavonoide

Flavonoidele sunt molecule care ajută organismul să lupte împotriva inflamaţiilor din corp. Este cunoscut faptul că vinul roşu este o sursă importantă de astfel de molecule, la fel şi ceaiul. Afecţiunile cardiace şi cerebrale au la bază nişte microinflamaţii, spun specialiştii. De aceea, vinul roşu şi ceaiul, în cantităţi moderate, previn astfel de probleme de sănătate.

3. Ceaiul alungă somnul

Asemenea cafelei, ceaiul are efect de menţinere a organismului în stare de alertă şi, de aceea, nu trebuie consumat imediat înainte de culcare. Aceasta pentru că în compoziţia ceaiului există o substanţă numită teină, foarte asemănătoare cafeinei. Persoanele sensibile la cafea şi la ceai, care nu reuşesc să adoarmă atunci când consumă astfel de băuturi ar trebui să bea ceai deteinizat (decafeinizat).

„Ceaiul verde ar trebui consumat cel mai târziu la orele 18.00-19.00, sau cu cel puţin două ore înainte de culcare“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.

4. Putem să ne deteinizăm ceaiul singuri acasă

Procesul este foarte simplu. Moleculele de teină sunt printre primele care difuzează în apă atunci când turnăm apă fierbinte peste frunzele de ceai. Prin urmare, este suficient ca, pentru început, să infuzăm ceaiul într-o cantitate mică de apă, timp de un minut, după care să aruncăm licihidul rezultat şi păstrăm frunzele rămase.

Astfel se elimină aproximativ 80% din teină. Apoi, frunzele se reinfuzează într-o cană mare cu apă, iar această a doua băutură este deteinizată.

5. Ceaiul negru şi oolong conţin cea mai multă teină şi se beau dimineaţa

Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmează ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru şi oolong.

6. Cum se prepară corect

ceai verde frunze

Polifenolii din ceai difuzează lent în apă. De aceea, este necesar să lăsăm ceaiul să stea mai mult la infuzat. În cazul frunzelor de ceai verde, de exemplu, se recomandă un timp de infuzare de aproximativ zece minute.

„Este de preferat consumul de frunze întregi puse la infuzat, în locul folosirii pliculeţelor, deoarece acestea conţin o cantitate mai mică de antioxidanţi. Temperatura apei cu care se face ceaiul trebuie să aibă în jur de 70 de grade Celsius, adică să fie utilizată atunci când apar primele bule la fundul vasului cu apa pusă la fiert. Se pune o linguriţă de ceai la o cană cu apă şi se lasă la infuzat. Apoi, ceaiul trebuie consumat cât mai repede de la preparare“, spune specialista Ruxandra Constantina.

7. Consumul de ceai poate duce la arsuri gastrice

Teina din ceai, asemenea cafeinei din cafea, este o moleculă care favorizează relaxarea sfincterului esofagian (muşchi care permite trecerea unidirecţională a hranei în tubul digestiv). Atunci când acest muşchi este relaxat, există riscul apariţiei refluxului, al urcării acidului din stomac până la nivelul gâtului. De aceea, persoanele diagnosticate cu reflux gastroesofagian trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma cafea sau ceai.

8. Ceaiul fără zahăr şi fără lapte ajută la slăbit

Ceaiul fără zahăr, miere şi fără lapte conţine între 0 şi 2 calorii. Ba, mai mult, toate tipurile de ceai au rol de stimulare a metabolismului, prin creşterea numărului de calorii arse, şi de eliminare a toxinelor, beneficii care fac din ceai un aliat de încredere în lupta cu kilogramele în plus.

9. Femeile însărcinate trebuie să fie foarte precaute

Teina din compoziţia ceaiului este cea care pune probleme în această situaţie. Totuşi, ceaiul poate fi alternativa salvatoare la cafea, care conţine o cantitate şi mai mare de substanţe ce pot compromite sarcina. Aşadar, gravidele pot bea ceai verde, cu condiţia ca acest lucru să le fie permis de către medicul curant.

10. Care sunt cele mai sănătoase tipuri de ceai

Faptul că provinde din frunze care nu au fost oxidate face ca ceaiul verde să păstreze cea mai mare cantitate de flavonoide, substanţe cu efect antiinflamator, care previn bolile cardiovasculare şi chiar cancerul, conform unor studii.

Dintre tipurile de ceai verde, cele mai bogate în flavonoide sunt cele japoneze – Sencha şi Gyokuro.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite