Sexul cu un prieten: poate distruge o amiciţie de o viaţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sexul cu  un prieten. Justin Timberlake şi Mila Kunis în pelicula „Prieteni cu beneficii” (2011) FOTO: popsugar.com
Sexul cu  un prieten. Justin Timberlake şi Mila Kunis în pelicula „Prieteni cu beneficii” (2011) FOTO: popsugar.com

Pentru tot mai mulţi bărbaţi şi femei, sexul cu un prieten devine un stil de viaţă. În cazurile fericite, „prietenii cu beneficii”, cum se autointitulează aceştia, rămân împreună pentru toată viaţa. Pe de altă parte, sexul poate complica relaţia de prietenie, fiindcă vine „la pachet” cu emoţii şi sentimente, spun psihologii.

În jur de 20% din femei şi bărbaţi au avut relaţii intime cu cel puţin un amic de-a lungul vieţii, arată un studiu realizat de cercetătorii Walid Afifi şi Sandra Faulkner, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, respectiv Universitatea Carolina de Est. Aproximativ jumătate din ei ajung să aibă o relaţie serioasă de cuplu, cu toate că nu aceasta a fost intenţia lor iniţială, potrivit studiului american.

Ceilalţi rămân „prieteni cu beneficii”, iar majoritatea susţine că relaţia lor de amiciţie s-a îmbunătăţit, iar pe deasupra, se bucură de o viaţă sexuală incendiară fără nicio remuşcare.

Sexul cu un prieten: soluţia ideală înainte de a găsi partenerul perfect?

Dacă eşti singur/ă, sexul în afara unei relaţii romantice nu pare un lucru rău atunci când se întâmplă între două persoane care se cunosc bine şi au încredere una în cealaltă.

Îţi cunoşti prietenul suficient de bine şi aţi stabilit împreună că nu aveţi pretenţii şi obligaţii, aşa că sunteţi feriţi de complicaţiile unei relaţii amoroase obişnuite. Prin urmare, acesta pare cel mai bun prilej de a-ţi „exersa” aptitudinile în intimitate şi de a te bucura de viaţă până când partenerul ideal va intra în viaţa ta.

Pe de altă parte, relaţia iniţială de prietenie poate avea mult de suferit când cei doi nu şi-au exprimat foarte clar intenţiile pe care le au. Când lucrurile se întâmplă fără o discuţie prealabilă despre dorinţele şi aşteptările fiecăruia, apropierea intimă poate fi interpretată greşit, iar de aici şi până la destrămarea prieteniei iniţiale mai este doar un pas.

Sexul cu un prieten: poţi face sex fără emoţii?

Dacă te implici într-o „prietenie cu beneficii”, ar trebui să iei de la bun început în calcul „riscul” ca tu şi/sau partenerul să vă ataşaţi în timp mai mult decât v-aţi propus şi să luaţi relaţia în serios, fiindcă sexul fără emoţii nu prea este posibil, în opinia psihologilor.

„Tu şi prietenul tău cu beneficii aţi legat o amiciţie pentru că împărtăşiţi aceleaşi opinii politice, vă place Proust şi baseballul, şi nu pentru că l-ai privit ca pe un potenţial partener romantic. Ştii că a înşelat fiecare femeie cu care a ieşit. Ştii că are o problemă legată de angajamente. Ştii că este o epavă din punct de vedere emoţional. Înainte de a face sex cu el, i-ai ignorat aceste defecte care privesc viaţa intimă. Dar acum, sentimentele puternice şi pozitive induse de orgasm poate face ca toate aceste lucruri să devină lipsite de însemnătate. Orgasmul influenţează puternic comportamentul ambelor sexe. Este plăcut, dar când îl împărtăşiţi cu o persoană anume, în timp, poate face partenerul de ocazie să pară mai bun, ba chiar foarte, foarte bun”, crede Dr. Marie Hartwell-Walker, psiholog şi terapeut de cuplu de peste 30 de ani din Massachusetts, SUA, citat de platforma psychcentral.com.

Sentimentul plăcut pe care îl trăiet alături de prieten poate începe să semene cu cel de iubire, chiar dacă eşti conştient că nu este sufletul-pereche. „Poţi începe să te convingi că el se va purta diferit în relaţia cu tine şi că relaţia puternică pe care o aveţi demonstrează că sunteţi făcuţi unul pentru celălalt. Încercaţi să spuneţi asta prietenului. Este foarte probabil să fie surprins şi să se supere. El a presupus că ştiţi în ce vă băgaţi. De ce aţi crezut că se va schimba?”, se întreabă terapeutul american.

Într-o asemenea situaţie, niciunul nu va mai şti încotro se îndreaptă relaţia, iar tensiunea care se acumulează între voi vă va determina, în cele din urmă, să vă evitaţi reciproc.

Sexul cu un prieten: femeile se ataşează mai uşor

Un alt motiv pentru care nu poţi face sex fără emoţii ar fi biologic. Atât corpul femeii, cât şi cel al bărbatului secretă oxitocină în timpul orgasmului, un hormon care ne relaxează, dar ne şi apropie unul de celălalt.

Există studii care arată că acest hormon are un rol foarte important în menţinerea unei relaţii. Totodată, el creează şi legătura dintre mamă şi bebeluş sau femeie şi partener, lucru care explică de ce reprezentantele sexului frumos se ataşează mai uşor de parteneri. Apoi, în cazul lor intervine şi componenta evoluţionistă, care a asigurat supravieţuirea speciei: femeile sunt programate genetic să caute parteneri stabili cu care să întemeieze o familie.

„Pot femeile să se  implice într-o prietenie cu beneficii fără să sufere un eşec sentimental? Da, unele pot. Dar chiar şi în acest secol, trebuie să recunoaştem că pentru femei este o provocare să ţină pasul cu bărbaţii”, crede Dr. Marie Hartwell-Walker.

Psihologul oferă câteva sfaturi celor care vor să înceapă o astfel de relaţie:

- Încercaţi să aveţi mai mulţi prieteni cu beneficii, pentru a nu vă ataşa sentimental de ei.

- Nu încercaţi să vă cunoaşteţi prietenii şi familiile.

- Nu vorbiţi despre lucruri foarte importante.

- Nu vă gândiţi şi nu discutaţi despre viitor.

- Nu aşteptaţi nimic de la prietenul respectiv. Numai voi puteţi decide dacă  „beneficiile” merită cu adevărat.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite