Probleme cu care copiii trebuie lăsaţi să se confrunte: „În lupta pentru construirea caracterului, este necesar să-i învăţăm să ia propriile decizii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este firesc pentru părinţi să încerce să îşi protejeze copiii de durere şi suferinţă, rezolvându-le orice problemă, specialiştii sunt de părere că acest lucru i-ar putea împiedica pe cei mici să înveţe să se descurce pe cont propriu.

Uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copii este să-i învăţăm să se descurce în orice situaţie. În lupta pentru construirea caracterului, este necesar să-i învăţăm să-şi ia propriile decizii. „Noi îi putem ajuta punând întrebări relevante şi exprimându-ne sprijinul şi înţelegerea, dar soluţiile pentru rezolvarea problemei trebuie să vină de la ei” este de părere psihologul american Eileen Kennedy-More, care exemplifică cinci paşi pe care copiii trebuie să-i depăşească pe cont propriu:

Plictiseala

Chiar dacă cel mic se plânge de plictiseală, amintiţi-vă că nimeni nu a murit vreodată din cauza acestui lucru. Când copilul se plânge că este plictisit, nu încercaţi să rezolvaţi problema. Până la urmă, îşi va găsi singur ceva de făcut.

Deciziile grele

Indiferent dacă este vorba de activităţi importante sau simple decizii precum aroma îngheţatei, alegând o opţiune implică renunţarea la o alta. Acest lucru poate fi frustrant sau înfricoşător, dar este, de asemenea, o bună practică. Alegerile simple ajută copiii să înveţe să cântărească opţiunile şi să îşi dea seama ce contează pentru ei. Iar dacă ei fac o alegere "greşită", în acest fel pot învăţa să tolereze dezamăgirea.

Tolerarea pierderilor

O parte importantă a jocului, chiar începând cu anii de şcoală primară, implică învăţarea că stările date de câştigarea sau pierderea jocului, sunt temporare. Dacă ne protejăm copiii de aceste lucruri, ei ar putea cataloga pierderea ca fiind de nesuportat şi că înşelatul este o opţiune rezonabilă.

Uitarea unei sarcini şcolare

Din când în când, neefectuarea unei teme pentru acasă sau faptul că a uitat să înveţe pentru un test, poate fi o importantă oportunitate de învăţare din propria experienţă. Copiii pot observa că lumea nu se termină în cazul în care greşesc, fiind astfel pregătiţi pentru viitor

Certurile între prieteni

Certurile între prieteni sunt un lucru normal, în perioada copilăriei. A învăţa să-şi rezolve singuri neînţelegerile prin compromis sau pur şi simplu prin iertarea şi uitarea unor lucruri, îi poate ajuta pe copii să dezvolte abilităţi, care le vor folosi pe tot parcursul vieţii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite