Partenerii care se ceartă des rezistă mai mult timp împreună: „Discuţiile contradictorii sunt ca o pastila magică, ce asigură succesul conjugal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partenerii care se
ceartă des rezistă mai mult timp împreună. Foto lifehack.org
Partenerii care se ceartă des rezistă mai mult timp împreună. Foto lifehack.org

Dacă eşti îngrijorat de faptul că în fiecare săptămână apar discuţii între tine şi partenerul de viaţă şi te gândeşti că în timp relaţia va avea de suferit, ştiinţa spune că nu este cazul să te îngrijorezi. Psihologii văd o parte bună a micilor certuri, acestea ajuntând la deblocarea  liniilor de comunicare.

Un studiu recent arată că partenerii care obişnuiesc să poarte mici discuţii contradictorii cel puţin o dată pe săptămână vor rezista mai mult împreună. Cercetătorii sunt de părere că în acest mod ei menţin liniile de comunicare deschise, se eliberează de resentimente şi emoţii negative.

Recent, în India a fost realizat  un studiu, cercetătorii dorind să îşi dea seama cât de mult sunt afectate relaţiile de cuplu de micile certuri ale partenerilor. Şi, se pare că 44% dintre respondenţi atribuie o parte din succesul lor conjugal micilor certuri care detensionează relaţia. Ei au spus că discuţiile apărute la o perioadă de aproximativ o săptămână ajută la menţinerea liniilor de comunicare deschise.

Şi asta nu este tot, un alt studiu realizat în urmă cu peste 14 ani a constatat că partenerii care au purtat discuţii contradictorii într-un mod paşnic au fost mai puţin predispuşi la divorţ. Secretul acestora a fost că au ales să vorbească în mod deschis şi sincer despre problemele apărute, scrie lifehack.org.

Există o mulţime de lucruri faţă de care partenerii nu sunt de acord. Iar acesta este un lucru bun. Dacă ar fi de acord tot timpul, discuţiile nu ar mai avea farmec, devenind plictisitoare.

Inclusiv copiii pot fi învăţaţi să-şi exprime nemulţumirile atunci când este cazul. Nu te poţi aşteapta ca cei mici să se dezvolte într-un mod pozitiv, dacă nu îi învăţaţi că este în regulă să nu fie de acord, atunci când au păreri diferite. Este uşor să le arataţi că cea mai bună variantă este aducerea unor argumente potrivite, iubindu-i şi respectându-i pe cei din jur în acelaşi timp. 

Conform psihologilor, certatul este ca o pastila magică, existând motive evidente datorită cărora cuplurile care dicută des au o relaţie de durată:

 Nu apar resentimente între parteneri

Dacă discutaţi în mod constant despre lucrurile care vă deranjeajă, nu vor exista resentimente. Cel mai sănătos mod de a scăpa de sentimentele negative este scoaterea nemulţumirilor la suprafaţă.

Partenerii care se ceartă se consideră egali în drepturi

Într-o relaţie este foarte important să existe regula echitabilităţii. Nimeni nu are de câştigat dacă cineva este dominant. Într-o relaţie, dacă nu îţi susţii punctul de vedere, şi îl faci pe partener să creadă că opinia lui este mai importantă,  va avea tendinţa să dezvolte un puternic sentiment de egoism. Acesta e drumul sigur spre o relaţie nesănătoasă.

 Cuplurile care poartă discuţii contradictorii pe diferite teme, cresc împreună

Nu este un secret că cea mai rapidă cale de dezvoltare a unei persoane este depăşirea provocărilor.  Relaţiile productive necesită implicarea ambilor parteneri în susţinerea celuilalt pentru a deveni cea mai bună versiune de lui. Atunci cand te cerţi cu partenerul nu contează dacă vei câştiga sau vei pierde. Veţi invăţa multe unul de la celălalt, şi mai important, veţi învăţa cum să faceţi un compromis.

Dacă vă doriţi să aveţi o relatie sanatoasă, nu ar trebui să evitaţi discuţiile contradictorii. Cu toate acestea, este important să învăţaţi să vă contraziceţi aducând cele mai bune argument, dar fără a ridica tonul sau a crea un adevărat război în familie. 

 

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite