INFOGRAFIE Dragostea în epoca reţelelor sociale. Cum influenţează Facebook viaţa de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doar câţiva ani, datingul online era singura modalitate prin care internetul „intervenea“ într-o relaţie. În prezent, cu 65% din adulţi prezenţi în mediul virtual, acestea – şi mai ales Facebook – joacă un rol important în evoluţia cuplului, de la perioada de tatonare, la căsătorie şi chiar divorţ.

„Bună! Ce faci?“ Aşa începe o conversaţie ce dă şi titlul unui film românesc de succes. Un soţ plictisit şi o soţie la fel de puţin entuziasmată de mariaj încep o conversaţie cu doi aşa-zişi străini. Ajung să se îndrăgostească de partenerul virtual pentru ca, la prima întâlnire în mediul offline, să realizeze că personajele poveştii de amor sunt, de fapt, chiar ei.

În ultimii ani, mediile sociale online au schimbat radical felul în care începem o relaţie, evoluăm în cadrul acesteia şi o încheiem. Astfel, înainte de prima întâlnire, contul de Facebook poate spune totul despre prietenii unei persoane, despre preferinţele în materie de muzică, film, chiar religie, profilul de LinkedIn „ştie“ totul despre experienţele profesionale, Foursquare prezintă o hartă a locurilor vizitate, iar Instagram – imagini cu acestea.

De asemenea, o relaţie nu este oficială decât după ce ajunge să primească like-urile de rigoare pe reţelele de socializare. Şi nu se termină decât atunci când despărţirea este, de asemenea, marcată corespunzător în timeline-ul partenerilor.

„Cel mai dificil lucru la o relaţie nu este să o termini, ci să scrii asta pe Facebook. Dacă e uşor să te desparţi de o persoană, nu este la fel de simplu să dai explicaţii în public, mai ales când ai printre prieteni şi prieteni de-ai ei“, spune Vlad Mihai (21 de ani), student în Bucureşti.

A treia roată la căruţă

Internetul şi, mai ales, reţelele de socializare au devenit un fel de a treia roată la căruţa relaţiei, ocupând un loc central în vieţile amoroase ale partenerilor. Potrivit unui studiu efectuat în SUA, o treime din utilizatori îşi dau partenerilor numele şi parola, astfel încât aceştia să aibă acces nelimitat la cele mai intime detalii din vieţile lor.

Totuşi, mai arată studiul comandat de firma de securitate online Abine, 63% din cei intevievaţi au declarat că, odată terminată relaţia, îşi blochează sau şterg din lista de prieteni virtuali fostul partener, în timp ce jumătate au precizat că vor şterge pozele publice în care apar alături de acesta. Acest lucru, în condiţiile în care 80% din utilizatori îşi fac publică starea civilă, iar peste 60% nominalizează şi publică fotografii cu noul partener.

„Cu toţii ştim că dragostea ne poate face puţin nebuni, aşa că nu este deloc surprinzător faptul că oamenii îşi schimbă comportamentul în mediul online şi pot păşi în afara zonei lor de confort, împărtăşind detalii intime din viaţa lor personală. Mulţi nu realizează însă că acest lucru poate avea consecinţe negative“, explică Sarah Downey, analist la compania care a comandat studiul.

Prea multă comunicare

Pe de altă parte, în cazul cuplurilor căsătorite, comunicarea prin intermediul Facebook ar putea dăuna relaţiei, arată un studiu publicat recent de ziarul britanic „Daily Mail“.

Psihologii de la Universitatea Oxford au descoperit că soţii care păstrează legătura peste zi folosind mediile sociale electronice, inclusiv e-mailul, SMS-urile şi mesageria instant, au o viaţă de cuplu cu 14% mai puţin satisfăcătoare. „Lipsa de armonie în cuplu ar putea fi cauzată de stresul de a menţine legătura pe atât de multe canale de comunicare. Atât timp cât mediile sociale sunt folosite moderat, este grozav. Însă orice exces dăunează grav relaţiei, aşa că trebuie să renunţăm la ideea că mai multe canale de comunicare înseamnă mai multă comunicare de calitate. În ultimii 10 ani, explozia new media a fost semnificativă şi acum nu mai putem trăi fără aceste canale, însă şi abuzul de ele este la fel de dăunător“, explică Bernie Hogan, psiholog la Oxford Internet Institute.

„Când eram adolescentă, ne sunam pe telefonul fix şi, dacă nu ne găseam în faţa blocului, ne vedeam la şcoală. Acum, trebuie să-i răspund iubitului meu pe mobil, la SMS, suntem prieteni pe Facebook şi pe Google+, ne trimitem e-mailuri pe cele trei adrese diferite, în funcţie de conţinutul mesajului, vorbim pe Yahoo! Messenger, pe Facebook Messenger, pe WhatsApp sau pe Viber dacă sunt în străinătate. Orice canal aş refuza, ar fi un afront adus lui, ca şi cum aş ascunde ceva. Într-adevăr, este o expunere cam mare, dar cred că, atât timp cât relaţia merge bine, nu mă deranjează atât de tare“, spune Diana Matei (28 de ani), din Bucureşti.

Pentru a nu permite reţelelor sociale să devină un al treilea partener al relaţiei, specialiştii Abine oferă şi câteva sfaturi. Este indicat să nu împărtăşiţi numele de utilizator şi parola contului de Facebook pe care îl deţineţi, dar şi să distribuiţi fotografii şi informaţii mai puţin publice doar în anumite cercuri de prieteni. De asemenea, periodic, ar trebui să verificaţi dacă s-a schimbat ceva în setările contului (în mod automat – n.r.), astfel încât anumite informaţii să devină publice fără voia voastră. 

5 moduri în care Facebook a schimbat întâlnirile

1. Partenerii sunt supraanalizaţi pe mediile sociale.

2. Poţi să vezi tot ce face fostul/fosta, de multe ori fără ca ei să ştie.

3. Relaţiile şi despărţirile sunt publice.

4. Orice greşeală pe care o faci este marcată pe timeline în Facebook, cum ar fi apariţia unor poze de la o petrecere după ce ai spus că stai acasă cu bunica bolnavă sau revenirea în viaţa ta a unei foste iubiri.

5. Comentariile prietenilor pot declanşa o criză de gelozie.

5 feluri în care Facebook „stresează“ relaţia

1. Împărtăşirea unor detalii intime fără acordul partenerului.

2. Apariţia în fotografii din relaţii trecute poate genera probleme în actuala relaţie.

3. Când fostul/fosta îţi cere prietenia, actualul partener se poate simţi ofensat.

4. Unii pot deveni mai prietenoşi în văzul lumii.

5. Detaliile picante de pe pagina partenerului pot afecta relaţia.

Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“.

infografie relatii si facebook
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite