Ghid pentru sexul tantric: cum ne poate schimba viaţa amoroasă şi de ce este folosit în terapia de cuplu

0
0
În timp ce occidentalii tind să o asocieze tantra cu poziţiile din Kama Sutra, practicanţii spun că de fapt nu are prea mult de-a face cu sexul FOTO Tantric Journey
În timp ce occidentalii tind să o asocieze tantra cu poziţiile din Kama Sutra, practicanţii spun că de fapt nu are prea mult de-a face cu sexul FOTO Tantric Journey

Sexul tantric este diametral opus sexului tradiţional. Tantra este un mijloc spiritual de exprimare, despre care se spune că intensifică şi prelungeşte legătura care există între îndrăgostiţi. Terapeuţii apelează din ce în ce mai mult la tehnicile tantrice pentru a soluţiona problemele din cuplu.

Majoritatea tinerilor din ziua de azi au primit educaţia sexuală din filmele pentru adulţi, iar sexologul Gabriela Marin a numit acest fenomen drept „sex de tip fast food“, pe care l-a catalogat drept dăunător pentru sănătatea relaţiilor de cuplu şi responsabil pentru criza sexuală prin care trece societatea actuală. 

Totodată, specialistul este de părere că ne folosim doar 10% din capacitatea noastră sexuală, dar îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulţi tineri au conştientizat această problemă şi sunt atraşi de latura spirituală a sexualităţii, fie ea tantra sau tao,  metode care oferă vieţii sexuale o mai mare implicare emoţională din partea ambilor parteneri. „Din nefericire, din cauza unui cumul de factori, care include timp liber mai puţin, viaţă mai stresantă, alimentaţie neechilibrată etc., am ajuns să ne folosim doar 10% din capacitatea noastră sexuală. 

sexolog gabriela marin

Este ca şi cum am avea o casă foarte frumoasă, cu nenumărate camere şi o grădină fascinantă, iar noi ne limităm să locuim doar la subsol. Sunt foarte multe etaje şi camere confortabile în această casă, dar noi nici nu ştim că ele există măcar. Am învăţat foarte bine să locuim la subsol, întrezărim doar puţin din grădina şi florile parfumate care ne înconjoară şi credem că asta este tot. Ne lipseşte implicarea emoţională în relaţie, ne lipseşte viaţa trăită mai lent, ne lipsesc momentele acelea speciale în cadrul cărora lăsăm toate grijile deoparte şi ne relaxăm împreună cu persoana iubită“, explică sexologul Gabriela Marin (foto).

În opinia sexologului, orientarea spre o sexualitate spirituală, gen tantra sau tao, este soluţia cuplurilor pentru a avea o viaţă sexuală împlinită.

Ce este sexul tantric?

Tantra, din cuvântul sanscrit care înseamnă „împletit/îmbinat“, este o filosofie străveche care îşi are originile în hinduism, budism şi taoismului. În timp ce occidentalii tind să o asocieze cu poziţiile ilustrate în Kama Sutra, practicanţii spun că de fapt nu are prea mult de-a face cu sexul. Învăţăturile tantrice la origini o cale spre iluminarea spirituală. Versiunea vestică a fost secularizată pentru a ajuta cuplurile să-şi întărească legătura.

Practica este menită să facă sexul mai raţional şi spiritual. Prin respiraţia sincronizată şi vizualizarea energiei transmise înainte şi înapoi, cuplurile pot avea teoretic contact sexual timp de ore, ambii parteneri experimentând orgasme repetate, chiar dacă bărbatul nu ejaculează niciodată. Dacă vor reuşi, ambii parteneri se vor simţi complet acordaţi unul cu celălalt.

Cum poate Tantra să ne schimbe viaţa amoroasă?

1. Suntem mai mult decât corpul fizic. „O viziune spirituală asupra sexualităţii ne face să înţelegem că suntem mai mult decât corpul fizic. Cele mai frumoase şi interesante experienţe ale noastre sunt cele care efectiv ne transcend corpul fizic. O fiinţă senzuală are ceva special care ne captivează şi ne subjugă. O fiinţă senzuală se uită la tine şi te atinge într-un fel care te lasă fără cuvinte. Respiraţia devine mai calmă şi orgasmele îţi străbat corpul. Cum arată trupul ei, contează atunci mult prea puţin“, consideră Gabriela Marin.

2. Plăcerea este mult mai mare atunci când este reciprocă. „Suntem fiinţe energetice, la fel de mult cum suntem nişte fiinţe fizice. Atunci când ne atingem iubitul/a, dacă ne bucurăm şi trăim momentul cu întreaga fiinţă, acesta va simţi într-un mod diferit plăcerea pe care i-o provocăm. Atingerea este foarte diferită de cea care este făcută doar pentru satisfacerea sa. Când momentul este trăit şi la un nivel spiritual, un soi de impuls energetic este transmis prin mâinile noastre spre celelalte zone erogene ale sale, cuprinzându-i uneori întreaga fiinţă. Pe măsură ce trupul  său va răspunde la atingerea noastră, ciclul plăcerii revine către noi, iar diferenţa dintre a oferi şi a primi se estompează. Există doar plăcere pură împărţită, indiferent de rolul jucat de fiecare dintre cei doi“, explică sexologul.

3. Iubirea şi conectarea emoţională reprezintă totul. „Suntem făcuţi să iubim şi să ne conectăm cât mai profund şi mai intim unul cu celălalt. Suntem nefericiţi în relaţii dacă nu reuşim să iubim, să ne deschidem şi să ne conectăm profund cu celălalt. Când ne simţim deconectaţi, când simţim că nu mai există acea legătură specială, ne simţim singuri şi nefericiţi. Atunci când suntem conectaţi, viaţa este mai bună. Stările proaste dipar, depresia dispare, la fel şi anxietatea. Conştientizăm micile bucurii, îi apreciem cu uşurinţă pe cei din jur, simţim un alt nivel de satisfacţie şi de fericire. În Tantra, această conexiune este punctul esenţial. Este ca şi cum trebuie să ne conectăm în primul rând la celălalt, înainte ca energiile să poată să curgă liber, să fie interschimbate, iar zidurile personale de apărare trebuie să cadă pentru ca celălalt să poată să ne cunoască cu adevărat“, mai spune Gabriela Marin.

4. Sexul este o experienţă multidimensională. „Atunci când ne implicăm cu totul în experienţa noastră sexuală, evoluăm de la sexul fizic, de la o experienţă corporală la o experienţă specială, care cuprinde mintea, emoţiile, sentimentele, pasiunile, conştiinţa şi multe alte aspecte care nu pot fi măcar explicate. Iar cel mai important lucru este că această deschidere nu necesită multe cunoştinţe, abilităţi sau tehnici prestabilite. Suntem cumva programaţi să facem asta în mod natural, doar că unii dintre noi nu am încercat încă asta“, conchide sexologul.

Sexul tantric ca terapie de cuplu

Un număr tot mai mare de sexologi occidentali încep să utilizeze metode bazate pe principii tantrice. În timp ce psihologul vostru v-ar cere să vă respectaţi unul pe celălalt, un guru tantric ţi-ar cere să „recunoşti divinul din celălalt“.

„Când lucrurile merg în jos pentru un cuplu, una dintre primele probleme este adesea de natură sexuală“, spune Richard Jordan, un psiholog cu sediul în San Diego, California, potrivit Your Tango. „Consider că o abordare centrată pe corp este mult mai eficientă decât tratamentul prin vorbire în ceea ce priveşte schimbarea“.

Jordan, care spune că studiul său despre tantra i-a îmbunătăţit practica terapeutică, adesea integrează tehnicile acesteia în tratamentele clienţilor săi - fie că este vorba de masarea zonei în care se află punctului G („punctul sacru“) sau de tehnici de respiraţie.

Tantra, explică el, îi poate ajuta pe bărbaţi să depăşească disfuncţia erectilă, ceea ce sporeşte stima de sine şi le aduce beneficii relaţiilor lor.

„Avem o mulţime de energie mentală şi sexuală, dar cele două nu se conectează întotdeauna“, spune el. „Atunci când o fac, sexul are potenţialul de a fi cea mai intimă experienţă a uni cuplu“.

Mai multe - Viață de cuplu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite