FOTO Vaginele crescute în laborator, implantate cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au anunţat săptămâna aceasta că, între 2005 şi 2008, patru femei din Mexic au făcut operaţie de transplant de vagin creat în laborator.

Oamenii de ştiinţă au anunţat săptămâna aceasta că, între 2005 şi 2008, patru femei din Mexic au făcut operaţie de transplant de vagin obţinut în laborator. 

Conform doctorilor care îngrijesc pacientele în cauză, acestea sunt bine chiar şi acum, la zece ani după transplant.

Femeile care au beneficiat de transplant s-au născut cu o condiţie genetic rară, numită Sindromul Mayer- Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), care afectează una din 4.500 de fete. Cele afectate sunt născute cu vagin sau uter nedezvoltat sau absent. 
 

La timpul operaţiei, femeile aveau vârste cuprinse între 13 şi 18 ani. Tratamentele tradiţionale pentru această condiţie includ operaţii dureroase şi proceduri de dilatare, care pot fi traumatice pentru paciente şi, deseori, fără succes.

image


Imagine RMN cu vaginul artificial FOTO businessinsider.com

Cercetătorii au început, aşadar, să „crească” vagine pentru pacientele care suferă de MRKH. În urma transplantului de vagin, femeile pot simţi plăcere sexuală, fără dureri, pot ajunge la orgasm, însă nu pot avea copii, din cauza lipsei uterului.

Vaginele artificiale sunt obţinute din celule extrase prin biopsie din zonele genital ale pacientelor. Mai întâi, celulele sunt „despărţite” şi crescute separate, potrivit lui Anthony Atalam, un urolog de la Universitatea Wake Forest, cea care a condus aceste teste. Apoi, acestea sunt extinse şi cusute pe o formă biodegradabilă, pe care oamenii de ştiinţă au modelat-o sub forma unui vagin potrivit pentru pacienta în cauză. După şase săptămâni, are loc operaţia, iar după operaţie, nervii şi vasele de sânge se extind gradual şi încep să se integreze în ţesut.

Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri