Cum să alăptezi după ce te întorci la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurtarea programului şi folosirea unei pompe de sân la serviciu implică o multitudine de obstacole. Soluţii sunt însă destule, trebuie doar să îţi doreşti ce e mai bine pentru copilul tău.

Kristen Joseph, chelneriţă în Seal Beach, California, s-a văzut pusă într-o situaţie dificilă în momentul în care şeful i-a interzis să folosească pompa de sân pe motiv că „îi stropeşte biroul”.
Pentru că avea acasă un bebeluş de şase luni, ea avea nevoie să colecteze laptele matern în timp ce se afla la serviciu, aşa că îi ceruse voie managerului să se retragă în biroul lui pentru a face asta.

„A spus că este dezgustător şi că nu vrea să stropesc peste tot în biroul lui. Am fost şocată de ceea ce am auzit“, povesteşte Kristen Joseph. Înainte de acest incident, tânăra mamă spune că nu a avut nicio problemă cu folosirea unei pompe la muncă. Obişnuia să ia pauze de zece minute de mai multe ori pe zi. Deşi în acea zi i s-a spus că poate pleca acasă, a decis să îşi termine tura cu laptele scurgându-se prin cămaşă.

Care sunt drepturile mamelor care alăptează

În SUA s-a dat anul acesta o nouă lege a sănătăţii care îi obligă pe angajatori să ofere mamelor care alăptează pauzele necesare şi un spaţiu intim în care să folosească pompa pentru sân la locul de muncă. 

În România, legea îţi permite să optezi pentru un program scurt, de numai şase ore, pentru care vei primi acelaşi salariu. Angajatorul este obligat să scurteze programul de lucru al unei proaspete mamici, fără a-i micşora salariul.

Dar pentru că tot trebuie să foloseşti pompa de sân la serviciu, ar fi bine să te obişnuieşti din timp cu ideea că o sală goală de şedinţe este un lux, comparativ cu situaţia în care ai putea fi nevoită să colectezi laptele la baie.

Soluţie: împărţirea orelor de lucru

Dacă bebeluşul refuză biberonul şi linguriţa sau chiar refuză să fie hrănit de bunica sau bona care îl îngrijeşte cât timp eşti la serviciu, este cazul să te întorci acasă pentru a-l alăpta. Gândeşte-te la modul în care îţi vei împarţi orele şi sarcinile de serviciu.

Andreea Paul Vass, fostul consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc a povestit că pleca de la Guvern acasă, de două ori pe zi, pentru a-şi alăpta fetiţa. "M-am întors repede la serviciu şi mă întorceam acasă pentru a alăpta. Legislaţia românească prevede acest drept al oricărei mame din România ca, de cel puţin două ori pe zi, câte o oră, să se întoarcă acasă pentru a alăpta. Mă întorceam acasă la fiecare patru ore pentru că bebiţa mea funcţiona ca un ceas elveţian. Mă duceam acasă, alăptam, mă întorceam, dar programul meu era, nu de opt ore, ci uneori de zece-unsprezece ore”, spunea ea, citată de mediafax.

Eşti una dintre mămicile care s-au întors la serviciu înainte de a înceta alăptarea şi totuşi ai continuat să îţi hrăneşti natural copilul? Împărtăşeşte-ne experienţa ta pentru ca şi alte mămici să găsească soluţiile potrivite pentru a-ţi urma exemplul. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite