Cum îți poate manipula emoțiile o persoană narcisistă. La ce semne trebuie să fii atent

0
Publicat:

Narcisiștii sunt indivizi răi care se preocupă doar de ei înșiși. Cu toate acestea, multe persoane pot cădea sub vraja lor, pentru că folosesc multe trucuri de manipulare care ne atrag. Iată câteva dintre expresiile clasice pe care narcisiștii le folosesc pentru a-ți manipula emoțiile, potrivit hackspirit.com.

Narcisiștii folosesc multe trucuri de manipulare care ne atrag
Narcisiștii folosesc multe trucuri de manipulare care ne atrag FOTO Arhiva Adevărul

„Relaxează-te, reacționezi exagerat!”

Scopul acestor cuvinte este de a te face să te simți ca și cum tu ești cel nerezonabil. Toți știm cât de frustrante pot fi momentele când ni se spune să ne calmăm atunci când suntem supărați.

Asta pentru că este o încercare flagrantă de a minimaliza ceea ce simți și de a încerca să te facă să te simți vinovat pentru asta.

Indiferent dacă ești perfect justificat, un narcisist îți va arunca această frază în față pentru a încerca să te facă să te simți mic.

„Știu că au trecut doar câteva săptămâni, dar niciodată nu m-am simțit așa înainte”

Ce este esențial să reții:

În special la începutul unei relații, narcisiștii se bazează adesea pe un adevărat bombardament de iubire pentru a te atrage de partea lor. Asta înseamnă că vor spune (și vor face) lucruri pentru a te face să te simți special.

Cheia pentru a-l identifica este că acest lucru este disproporționat. De exemplu: spune că te iubește nebunește când nu vă cunoașteți de mult timp. Îți face complimente și te flatează non-stop și îți sugerează că nu pot trăi fără tine.

„Știi că nu am vrut să spun asta”

Sau poate, „Știi că te iubesc cu adevărat”. Acesta este momentul când un narcisist încearcă să folosească împotriva ta bunăvoința pe care o ai față de el. Știe că în acest stadiu ai sentimente puternice pentru el. Așa că va folosi asta în avantajul lui.

Când folosește astfel de expresii, caută scuze pentru că a făcut ceva rău. Încearcă să apeleze din nou la natura ta bună spunând că ar trebui să îi cunoști suficient de bine încât să știi că modul în care s-au comportat nu este "adevăratul lor eu".

Problema este că, de fapt, chiar acesta ESTE adevăratul lor eu.

„Îmi pare rău că te simți astfel”

Aceasta este o frază extrem de frustrantă din partea oricui ar veni. La prima vedere, poate părea o scuză. Dar în realitate, nu este.

În loc să-i pară rău că te-a rănit sau că a făcut ceva greșit, îi pare rău doar că ție nu îți place. Iar asta este ceva foarte diferit! De fapt, întoarce totul la tine. Probabil te simți ca și cum ar încerca să invalideze emoțiile tale.

„Dacă m-ai iubi, ai face...”

Narcisiștilor le place să pună la îndoială sentimentele tale pentru ei. Este un mod excelent pentru ei de a încerca să facă pe victimele. Jucând cartea "săracul de mine", reușesc să schimbe rolurile. Realitatea este că sunt nerezonabili și exigenți cu tine. Încearcă să te facă să faci ceea ce de fapt nu vrei să faci, ceea ce înseamnă că ei greșesc, nu tu.

Dar folosind această expresie, transformă situația într-un test al afecțiunii tale. Încearcă să-ți manipuleze emoțiile făcându-te să te simți vinovat.

„Așa ceva este sub demnitatea mea, nu am timp pentru asta”

Este, de fapt, încă o modalitate prin care un narcisist încearcă să îți minimalizeze frustrările. Prin această expresie speră să te înfățișeze ca fiind mic și imatur. Între timp, ei încearcă să câștige teren moral superior sugerând că vor trece peste asta.

„Dacă aș fi în locul tău, aș fi foarte atent la ce spun în continuare”

Când nu obțin ceea ce vor, narcisiștii vor recurge la amenințări. Cu toate acestea, cel mai probabil vor evita să o facă în mod deschis și vor folosi o frază sugestivă precum cea de mai sus.

Nu dau detalii clare despre amenințare, dar totuși aceasta este implicită și, prin urmare, la fel de amenințătoare. Este un avertisment de a nu-i contrazice în speranța de a-și menține puterea asupra ta.

„Este total nedrept”

Narcisiștii au o percepție distorsionată a ceea ce înseamnă justiția. În lumea lor, satisfacerea tuturor nevoilor lor în mod constant este ceea ce constituie dreptatea. Orice altceva este nedrept. Se așteaptă să trăiască după propriile reguli, care sunt separate și deasupra celor ale altora.

Cred că sunt cazuri speciale, așa că dacă li se cere să facă ceea ce se așteaptă de la alții, probabil vor protesta că nu este corect.

„Nu știu de ce te comporți așa cu mine”

Narcisiștii sunt maeștrii ai manipulării și au un talent înnăscut de a întoarce mereu lucrurile împotriva altora. Indiferent de situație, ei sunt victimele. Ei sunt cei nedreptățiți. Ei sunt înțeleși greșit. Ei sunt cei persecutați.

Chiar dacă îi confrunți cu un comportament inadecvat, în loc să recunoască și să repare, vor încerca să te facă să te simți rău pentru asta. Speranța este că te vei simți vinovat pentru că ți-ai susținut poziția sau ai avut limite.

„Întotdeauna ești regina dramei”

Narcisiștilor le place să arunce toată responsabilitatea pe tine. Nu ei se comportă rău, întotdeauna tu: reacționezi exagerat, nu poți să înțelegi că e o glumă, ești mult prea sensibil. Totul pentru a pune în discuție răspunsul tău.

Vor să te facă să te simți prost sau confuz în reacția ta. În acest fel, pot minimaliza importanța acțiunilor lor.

„Nu știu ce este în neregulă cu tine, dar ai nevoie serios de ajutor”

Această tehnică se numește gaslighting și este clasică în ceea ce privește narcisiștii. Una dintre cele mai toxice tactici pe care un narcisist manipulator le va folosi este să încerce să te facă să îți pui la îndoială sănătatea mintală. Ei sunt cei dezechilibrați, dar vor să te facă să te simți ca și cum problema ar fi în întregime a ta. Încearcă să te facă să îți pui la îndoială versiunea ta de realitate.

Deși pot încerca să pretindă că te compătimesc sau că sunt îngrijorați pentru tine, acest tip de frază nu exprimă o îngrijorare. Este 100% o insultă pe care ți-o aruncă pentru a încerca să te facă să cedezi.

„Obișnuiai să fii distractiv”

Aceasta este genul de frază pe care un narcisist o va spune atunci când spui nu la una dintre cererile lor. Dacă încerci să îți susții limitele, vor încerca să transforme asta în faptul că ești brusc rigid. De fapt, ei sunt cei care au trecut de la a fi fermecători la a fi controlatori și manipulativi.

Prin expresii ca aceasta vor să te facă să crezi că tu ești cel care s-a schimbat, nu ei.

Scopul este simplu: să te facă să cedezi la orice vor ei. Așa că vor încerca să te facă să te simți ca unul care strică plăcerile celorlalți.

„Suntem meniți să fim împreună”

Dacă te implici romantic cu un narcisist, poate fi și mai greu să scapi de plasa lui. După ce te bombardează cu iubire, încearcă să creeze o narațiune hiper-romantică în jurul relației voastre.

Poate sugera că sunteți suflete pereche sau flăcări gemene. Poate încerca să îți amintească faptul că adevărata dragoste nu decurge fără probleme.

Dar acest lucru este conceput doar pentru a te face să rămâi cu el chiar și după ce lucrurile devin toxice.

Această rugăminte este de fapt o manipulare pentru a te face să investești în relația ta, chiar dacă nu este sănătoasă. Făcându-te să crezi că este vorba de "soartă" sau "destinul", speră că vei suporta comportamentul lor din ce în ce mai rău.

„Am nevoie de tine”

Aceasta este o frază inteligentă care te face să te simți vinovat și special în același timp. Auzind că cineva nu poate trăi fără tine și se bazează pe tine pune multă responsabilitate pe umerii tăi.

Prea multă, de fapt! Dar se poate juca și cu emoțiile tale făcându-te să te simți ca și cum ești mai important pentru el decât oricine altcineva.

„Cum ai putut să mă abandonezi, după tot ce am făcut pentru tine!”

Poate ai găsit curajul și forța să îndepărtezi un narcisist din viața ta. Când nu mai poți suporta comportamentul său nerezonabil, știi că trebuie să rupi legăturile. Dar nu va fi ușor. În loc să accepte deciziile tale, poate încerca să te atragă înapoi apelând la simțul tău de loialitate. Vrea să te facă să te simți rău pentru că l-ai lăsat baltă sau pentru că nu l-ai susținut.

Dar, în ciuda protestelor sale, nu îi datorezi nimic. Prima ta datorie ar trebui să fie întotdeauna față de tine însuți.

Cum să respingi manipularea unui narcisist

Identificarea expresiilor narcisiste este doar primul pas. Trebuie să înveți cum să te descurci în cel mai bun mod pentru a te proteja.

Trebuie să încerci să eviți confruntarea și să reziști să te lași atras de ceea ce îți spun ei. Asta va însemna să îți reamintești că NU TU EȘTI DE VINĂ. În schimb, trebuie să refuzi să te implici în jocul lor și să lucrezi la consolidarea propriilor limite. Consideră dacă ar trebui să îndepărtezi această persoană din viața ta odată pentru totdeauna. Și mai ales nu-ți fie frică să cauți sprijin extern pentru îndrumare și confort în acest sens.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite