Cele trei semne că eşti într-o relaţie care nu va funcţiona niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există trei semne principale care prevestesc sfârşitul unei relaţii amoroase FOTOShutterstock
Există trei semne principale care prevestesc sfârşitul unei relaţii amoroase FOTOShutterstock

Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le recunoaştem este că o relaţie care a început frumos şi care promitea să dureze s-a schimbat foarte mult în rău. Când intrăm într-o relaţie, parcă purtăm o pereche de ochelari prin care vedem totul în roz, concentrându-ne pe toate calităţile bune ale partenerului nostru şi ignorând greşelile sau defectele. Există, însă, anumite semne care prevestesc sfârşitul unei relaţii.

Orice relaţie de dragoste este frumoasă la început şi chiar dacă am fi tentaţi să credem că ne-am găsit alesul/aleasa de această dată, s-ar putea ca lucrurile să nu evolueze aşa cum ne-am fi dorit. 

Astfel, potrivit publicaţiei Psychology Today, există trei semne principale care indică faptul că nu te afli într-o relaţie sănătoasă şi potrivită şi care, implicit, prevestesc sfârşitul unei relaţii:

Nu ai libertate personală în relaţia cu partenerul/partenera

Relaţiile de dragoste nu ar trebui să însemne controlul unei alte persoane, ci, dimpotrivă, ar trebui să însemne libertatea completă şi respectarea deciziilor partenerului. Fiecare persoană are nevoi unice, iar cele mai bune relaţii sunt cele în care partenerii îşi îndeplinesc cele mai importante nevoi în mod reciproc. 

Dacă aveţi impresia că partenerul vă controlează modul în care cheltuiţi banii, persoanele cu care ieşiţi în oraş, cu ce vă îmbrăcaţi sau ce alte decizii luaţi, ei bine, acesta este un semn că ar trebui să faceţi ceva în legătură cu acest lucru. 

Oamenii care îşi controlează partenerii sunt nesiguri în privinţa capacităţii lor de a-şi satisface propriile nevoi. Se tem că libertatea îl va ajuta pe partenerul lor să-şi dea seama că viaţa este mai bună în afara relaţiei. Un partener sigur este încrezător în capacitatea lor de a accepta nevoile celorlalţi; ei stiu că dacă partenerii lor îi părăsesc, înseamnă că pur şi simplu aceştia nu erau potriviţi pentru ei. Acest lucru ar putea fi dificil de acceptat la început, dar în cele din urmă, trebuie să vă gândiţi că există o persoană mai potrivită pentru dumneavoastră, oriunde în lume, iar sfârşitul unei relaţii reprezintă o uşă deschisă pentru o alta mult mai frumoasă şi fericită.

Vă certaţi mai mult decât ar trebui

Unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în relaţiile de cuplu, John Gottman, este capabil să prezică divorţul cu o precizie de 90%. Cum o face el? Prin monitorizarea modului în care partenerii comunică unul cu celălalt şi codificând raportul dintre schimburile pozitive şi cele negative. Cuplurile ar trebui să aibă cel puţin 80% interacţiuni pozitive.

Certurile care există încă de la începutul unei relaţii vor rămâne în continuare importante. În loc să se concentreze asupra acelor surse de conflict, însă, obiectivul cuplului ar trebui să fie acela de a spori nivelul de 80% de interacţiuni pozitive. Aşadar, dacă vă aflaţi într-o relaţie cu un raport al certurilor înclinat spre negativ, ar putea fi semnul că trebuie să acţionaţi diferit. Încercaţi să faceţi ca lucrurile să funcţioneze pentru o perioadă de timp, dar aveţi în vedere faptul că aşteptarea ca partenerul să se schimbe ar putea să nu fie cea mai înţeleaptă strategie. Ar putea fi timpul, de fapt, să puneţi capăt relaţiei şi să mergeţi mai departe.

Vă doriţi să rămâneţi singuri acasă, fără ca partenerul dumneavoastră să fie prin preajmă

Eşti într-o relaţie proastă atunci când îţi doreşti prea des ca partenerul tău să nu fie în preajmă. Începeţi să realizaţi că viaţa ar fi mai uşoară şi mai fericită fără el. Când vă aflaţi în prezenţa celuilalt, lucrurile sunt tensionate, apar certuri şi vă simţiţi nemulţumiţi. Trezirea în fiecare dimineaţă este îngrozitoare pentru că partenerul/partenera se află lângă dumneavoastră.

Nu rămâneţi într-o relaţie doar pentru faptul că nu credeţi că veţi găsi pe cineva mai bun. A fi pe cont propriu este mai bine, în această situaţie. E nevoie de curaj să recunoşti că o relaţie a devenit o sursă de nefericire, dar ai fi surprins de cât de puternic şi fericit poţi fi atunci când rămâi pe cont propriu.

Viaţa este prea scurtă pentru a pierde timpul alături de cineva care nu este bun pentru tine. Bunăstarea ta este strâns legată de partenerul tău: când relaţia este grozavă, te simţi minunat. Dar când nu merge bine, vă afectează negativ într-o proporţie foarte mare. 

Fiecare relaţie este supusă unor încercări şi merită să lucrăm la probleme pentru a vedea dacă se va îmbunătăţi ceva, însă, când fericirea şi bunăstarea dvs. sunt afectate de ani de zile sau partenerul nu se implică în rezolvarea problemelor, în ciuda numeroaselor certuri pe această temă, este timpul să puneţi capăt acestei relaţii. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite