Ce-i prea mult strică. Când e bine să iei o pauză de la îndatoririle de părinte?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii căsătoriţi care petrec prea mult timp cu copii lor uită, adesea, să-şi mai rezerve momente pentru propria persoană FOTO Shutterstock
Tinerii căsătoriţi care petrec prea mult timp cu copii lor uită, adesea, să-şi mai rezerve momente pentru propria persoană FOTO Shutterstock

Sacrificarea propriei vieţi sentimentale şi a timpului liber de dragul celui mic nu reprezintă, în opinia specialiştilor, abordarea cea mai potrivită pentru care poate opta un părinte. Grija excesivă a părinţilor afectează, într-un final, capacitatea copilului de a-şi soluţiona singur problemele.

Publicaţia „Women's Day“ a publicat o lista cu opt indicii, puse la punct de experţi americani în parenting, care îţi arată că ar trebui să dedici mai mult timp propriei persoane, în detrimentul timpului oferit exclusiv celui mic.

Nu ai mai fost la cinematograf de câţiva ani

Cuplurile care petrec prea mult timp împreună cu copii lor ignoră, adesea, să-şi mai rezerve momente pentru propria persoană. Din dorinţa de a-i supraveghea în permanenţă pe cei mici, părinţii se izolează şi se îndepărtează de prieteni, este de părere scriitoarea Lenore Skenazy. 

„Copiii învaţă foarte multe lucruri de la noi, părinţii, dar şi de la alte persoane, precum bonele şi bunicii“, afirmă Skenazy. Rezultatele unui studiu realizat în 2012 au arătat că părinţii care ies în oraş seara sau, pur şi simplu, petrec timp împreună, sunt mai fericiţi şi mai mulţumiţi decât cei care au renunţat la acest obicei de dragul copiilor.

Copilul îţi cere să vă jucaţi tot timpul, iar atunci când îl refuzi se supără

Specialiştii sunt de părere că jocurile stimulează creativitatea micuţilor, dar părinţii nu sunt obligaţi să petreacă ore în şir, zi de zi, pentru a le satisface acestora capriciile.

Nu eşti de acord ca odrasla ta să petreacă o noapte în casa celui mai bun prieten

„Este dureros atunci când adolescenţii evită să petreacă timp cu tine, dar trebuie să înţelegi că prietenii, în această perioadă a vieţii, sunt extrem de importanţi pentru ei“, explică psihologul Eileen Kennedy-Moore. Specialista susţine că părinţii ar trebui să fie mai îngăduitori şi să profite de escapadele copiilor. „Aşa vei obţine un pic de timp şi pentru voi“, argumentează Eileen.

Copilul „te păzeşte“ la toaletă

La vârsta de cinci ani, celui mic ar trebui să aibă deja o idee despre noţiunea de viaţă privată, susţine medicul pediatru Alanna Levine. „Există unele lucruri pe care cei mici le pot face în public, cum ar fi să-şi sufle nasul, dar există şi anumite acţiuni ce trebuie să înţeleagă că trebuie să rămână private“, a explicat Levine, argumentând că părinţii ar trebui să-i înveţe pe cei mici să bată la uşă, de exemplu, înainte de a da buzna într-o încăpere.

Nu poţi accepta o promovare din cauza programului copilului tău

„Unele mame nu acceptă o nouă provocare profesională pentru că asta ar însemna să piardă momente importante din viaţa copilului“, susţine scriitoarea Lenore Skenazy. Aceasta este de părere că femeile ar trebui să găsească un echilibru între timpul dedicat propriei cariere şi cel pe care îl închină familiei.

Refuzi o seară în oraş, alături de prietene, pentru că ai sentimentul că îţi abandonezi familia

„Tu eşti un model pentru copiii tăi, tocmai de aceea ei ar trebui să vadă că ţie îţi place să socilizezi şi că eşti o persoană plină de energie“, susţine psihologul Denise Schipani. În afara lecţiei de viaţă pe care o oferi, câştigi şi momente frumoase pentru tine, afirmă specialista.

Copilul îţi ţine companie, la televizor, până noaptea târziu, iar tu nu mai ai timp să discuţi cu soţul tău

Pe de o parte, eşti încântată că cel mic îţi ţine companie, pe de altă parte, prezenţa lui te determină să amâni conversaţia cu partenerul de viaţă. Ce este de făcut? Specialiştii propun să le sugerezi direct copiilor că ţi-ai dori să porţi o conversaţie, între patru ochi, cu soţul tău, fie să rezervi o masă în oraş, din când în când, pentru a discuta fără probleme.

Copiii uită să mai fie politicoşi

Oamenii au tendinţa să se obşinuiască cu anumite  favoruri şi, la un moment dat, uită să aprecieze efortul depus de cei jur. „Dacă ai senzaţia că eşti ignorată, ia o pauză, caută-ţi un refugiu. Copilul vă va simţi lipsa şi va învăţa, pe parcurs, să vă aprecieze aşa cum se cuvine“, sfătuieşte psihologul Kennedy-Moore.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite