Bebeluşii pot distinge diverse silabe încă din uter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii îşi dezvoltă abilităţi de comunicare încă de când se află în uter FOTO Shutterstock
Bebeluşii îşi dezvoltă abilităţi de comunicare încă de când se află în uter FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă spun că bebeluşii au capacitatea de a descifra un discurs cu trei luni înainte de naştere. Această afirmaţie este dovedită de scanarea creierelor a 12 copii născuţi prematur. La numai 28 de săptămâni, bebeluşii par a face diferenţa între silabe diferite, cum ar fi „ga“ şi „ba“, precum şi între vocile masculine şi feminine, notează BBC.

Cercetarea vine în sprijinul ideii că bebeluşii îşi dezvoltă abilităţi de comunicare încă de când se află în uter, ca răspuns la vocile părinţilor. Echipa franceză care a condus experimentul spune că este puţin probabil ca experienţa bebeluşilor în afara uterului să le afecteze descoperirea.

Experţii ştiu deja că bebeluşii sunt capabili să audă zgomotele când sunt în uter, pentru că urechea şi partea auditivă a creierului se formeză la aproximativ 23 de săptămâni de sarcină. Totuşi, este discutabil dacă oamenii se nasc cu o capacitate instinctivă de a procesa cuvintele sau dacă acest lucru este dobândit prin învăţare, după naştere.

Autorii studiului spun că şi factorii de mediu sunt importanţi, dar, pe baza constatărilor făcute, ei cred că ne naştem cu procesele lingvistice.

„Rezultatele noastre demonstrează capacitatea creierului uman de a face diferenţe subtile între silabe, încă de la formarea circuitului cortical pentru percepţia auditivă“, spune doctorul Fabrice Wallois.

Studiul bazat pe scanarea creierului s-a desfăşurat în primele zile de după naşterea bebeluşilor, astfel că este posibil ca zgomotele şi sunetele pe care nou-născuţii le percep în mediul din afara uterului ar putea declanşa o dezvoltare rapidă. Totuşi, cercetătorii se îndoiesc de această teorie.

„Ştim că bebeluşii pot auzi din uter vocea mamei, după care se şi ghidează. Folosesc această informaţie, astfel se explică de ce nou-născuţii sunt calmaţi de vocea mamei chiar din primele minute de la naştere“, spune profesoara Sophie Scott, expertă în percepţia discursului, la Universitatea College din Londra.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite