«Ajutor! În grija cui îmi las copilul?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Ajutor! În grija cui îmi las copilul?»
«Ajutor! În grija cui îmi las copilul?»

Gata, concediul de maternitate s-a terminat şi este vremea să te întorci la serviciu! Nu înainte de a găsi însă o persoană de încredere cu care să îţi laşi copilul.

Indiferent dacă alegi bunica sau bona, un lucru este sigur: nu trebuie să te aştepţi că vor avea grijă de copil exact aşa cum ai fi făcut-o tu. Şi nu este vorba neapărat de rea-voinţă, ci pur şi simplu de concepţii şi de metode diferite.

De aceea, este bine ca mai întâi să găseşti modalităţi cât mai deschise de comunicare cu persoana care va avea grijă de copilul tău, pentru a preîntâmpina apariţia unor tensiuni.

De cele mai multe ori, găsirea unei soluţii legate de persoana care va avea grijă de copil este dictată de mai mulţi factori, dintre care cel financiar nu este deloc de neglijat. Indiferent pe cine ai alege, este important să te asiguri că micuţul tău va fi în siguranţă. Cei mai mulţi părinţi au mai mare încredere în bunici.

Stabileşte dinainte regulile

Fie că angajezi o bonă, fie că îl laşi în grija bunicilor, este foarte posibil să apară unele neînţelegeri legate de creşterea şi de educaţia copilului. De aceea, este important să exprimi clar de la început ce aşteptări ai, precum şi ce are şi ce nu are voie să facă micuţul.

De exemplu, dacă vrei ca bona să facă şi menaj, spune-i de la început acest lucru. Nu neglija următorul aspect: copilul poate rămâne nesupravegheat în timp ce bona este ocupată cu unele treburi casnice.

Cel mai indicat este să apelezi la bonele recomandate de cunoştinţe sau la cele de la agenţiile de baby-sitting. Aceste agenţii au avantajul că asigură testări medicale şi psihologice, precum şi verificarea cazierului bonelor.

Este nevoie de compromisuri

Neînţelegeri şi tensiuni pot apărea şi atunci când micuţii sunt lăsaţi în grija bunicilor. Astfel, părinţii ajung să se plângă că bunicii îi răsfaţă peste măsură pe copii sau că le dau prea multă libertate.

La rândul lor, bunicii pot fi nemulţumiţi pentru că sunt „exploataţi” sau pentru că nu li se respectă punctul de vedere. De aceea, este bine să se ajungă la un compromis. Renunţă la criticile inutile şi nu uita că, până la urmă, bunicii merită din plin recunoştinţă pentru faptul că se implică în creşterea copilului.

Desigur, atunci când la mijloc există divergenţe majore în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copilului, este bine să nu apelezi la ajutorul bunicilor, pentru că tensiunile dintre voi îi pot face rău micuţului.

Cine face regulile?

În mod normal, voi, părinţii sunteţi cei care stabilesc regulile, în special atunci când aţi ales o bonă. Copiii trebuie să recunoască în părinţi semnul autorităţii, de cele mai multe ori bunicii fiind „protectorii” micuţilor, mai ales atunci când aceştia din urmă fac boacăne şi sunt pedepsiţi de părinţi.

În cazul în care bunicii sau bonele fac regulile, copilul va putea fi tentat să nu mai asculte de regulile tale. Ai grijă însă! Nu exagera cu cerinţele faţă de bone sau de bunici. Uneori, poate chiar fără să îţi dai seama, eşti prea protector şi faci greşeala de a cere persoanei care îţi îngrijeşte copilul lucruri pe care nici tu, ca părinte, nu le-ai face în viaţa de zi cu zi.

Şi creşele pot fi o variantă

Pentru că îi ajută pe copii să socializeze mai bine, creşa este o variantă bună pentru micuţi. În principal, părinţii ezită să îşi ducă la creşă copiii de teamă că acestora nu li se va acorda suficientă atenţie şi îngrijire sau că se vor îmbolnăvi uşor venind în contact cu ceilalţi copii.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut


Dacă e vorba de o bunică ce încearcă să cumpere afecţiunea nepotului fără să îi pese de consecinţele pe termen lung şi îi transmite că lumea e un loc în care el îşi poate permite orice, că nu există reguli şi e distractiv să faci doar ce vrei tu, fără să ţii cont de ceilalţi, atunci mai bine alegem o bonă.

Aceasta trebuie să îl respecte, să petreacă timp cu el, dar să îl şi determine pe copil să îşi asume mici responsabilităţi care ţin de viaţa socială, cum ar fi respectul, implicarea şi empatia faţă de ceilalţi. Bunica şi bona pot avea roluri diferite în viaţa copilului, fără ca spaţiul lor să se intersecteze foarte mult.

Bunica poate petrece timp cu copilul şi îi poate da momentele unice şi amintirile care îi vor da căldura copilăriei mai târziu în viaţă, iar bona îl poate ajuta, ca o primă legătură cu lumea socială pe care o va descoperi în următorii ani. În acelaşi timp, o bunică poate deveni o bonă foarte bună dacă respectă regulile familiei, la fel cum o bonă poate suplini imaginea bunicii, dacă aceasta lipseşte din viaţa copilului.

Divergenţe

Certurile dintre părinţi şi bunici nu trebuie să aibă loc în prezenţa copiilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite