Adevăruri deranjante, pe care părinţii preferă să nu le audă despre copiii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori, părinţii adoptă tehnica struţului şi nu iau atitudine pentru a rezolva lucruri despre care ştiu că le fac rău propriilor copii. Scuze se găsesc destule, lipsa timpului, stresul zilnic şi alte obstacole de care se lovesc în încercarea de a creşte copii sănătoşi, fericiţi şi încrezători. Apăsaţi de vinovăţie şi de neputinţă, părinţii nici măcar nu mai încearcă să facă o schimbare pentru binele micuţilor, atrage atenţia un psiholog american.

„Am observat că foarte mulţi părinţi din ziua de azi preferă să nu audă despre copiii lor adevăruri care supără. Am observat asta şi când i-am atras atenţia despre pericolele tehnologiei unei tinere mame cu telefonul lipit de ureche, asta în timp ce copilul ei de trei ani se afla încă în cărucior şi se juca pe iPad. Există, cu siguranţă, lucruri pe care părinţii nu vor să le audă când vine vorba despre copiii lor“, explică scriitoarea americană Peg Streep pentru publicaţia „Psychology Today“.

Aceasta a menţionat câteva astfel de adevăruri, pe care părinţii din ziua de azi nu vor să le audă, deşi mulţi înţeleg că această lipsă de iniţiativă se răsfrânge negativ asupra copiilor lor.

Copiii nu au voie la televizor până la vârsta de 2 ani

Televizorul este cea mai bună bonă din lume pentru părinţi din toate colţurile lumii, asta în condiţiile în care zeci de studii arată că privitul la televizor ne spală copiii pe creier. Numai în SUA, 47% din copiii care nici nu au împlinit vârsta de 1 an petrec 2 ore pe zi în faţa televizorului, atrage atenţia Peg Streep. Mai grav, 20% din copiii între 6-23 de luni au deja televizor instalat în dormitor, iar 10% din ei au pus mâna pe un telefon mobil sau tabletă.

În ciuda acestor avertismente, părinţii continuă să-şi parcheze copiii în faţa televizoarelor. Problema este cu adevărat gravă în cazul copiilor mai mici de trei ani, pentru că s-a evidenţiat un deficit de învăţare şi de adaptare în cazul celor lăsaţi prea mult timp cu bone electronice.Iar asta se întâmplă tocmai pentru că în această perioadă trebuie să înveţe din interacţiune reală, cu cei din jur, şi mai ales cu părinţii, oricât ar fi de ocupaţi“, punctează autoarea.

Copiii nu se joacă destul în ziua de azi

Părinţii le fură copiilor plăcerea de a se juca, în dorinţa de a-i face competitivi şi a-i pregăti pentru viaţă de la vârste cât mai mici. Şi pentru că al meu copil trebuie să fie întotdeauna mai bun decât al altuia, joaca liberă, care naşte creativitate, este din ce în ce mai organizată, deci mai îngrădită. Joaca are un rol esenţial în primii ani de viaţă, pentru că astfel copiii dezvoltă abilităţi, învaţă să ia decizii, să găsească soluţii problemelor, să interacţioneze cu alţi copii, îşi exersează stăpânirea de sine, învaţă ce sunt regulile etc

Multitaskingul te împiedică să faci bine lucrurile

Părinţii din ziua de azi sunt nevoiţi să jongleze cu zeci de activităţi în acelaşi timp, iar mulţi ajung să creadă că pot face totul bine, inclusiv să le acorde copiiilor atenţia de care au nevoie, în timp ce-şi butonează de zor smartphone-ul şi răspund la mailurile de serviciu etc. Adevărul este că omul nu este bun la multitasking, cu excepţia unor activităţi mai mult sau mai puţin automate, cum ar fi să mergi în timp ce mănânci. Altfel, multitasking-ul nu face decât să afecteze negativ toate activităţile de care avem impresia că ne achităm cu brio, inclusiv în ceea ce îi priveşte pe copiii noştri, strecuraţi printre alte zeci de preocupări, punctează Streep. 

Este foarte posibil să creşti un narcisist

Scriitoarea americană le atrage atenţia părinţilor că ai lor copii trăiesc într-o lume în care aparenţele şi propria persoană au devenit esenţiale. „Vorbim despre o cultură născută din împreunarea între obsesia pentru faimă şi celebritate promovată de mass-media şi posibilitatea de a ne satisface această dorinţă de a ieşi în evidenţă cu orice preţ prin intermediul social media. Copiii au început să-şi facă de la 8-9 ani conturi pe reţele sociale şi să posteze fotografii în care încearcă să pozeze în ceva ce nu sunt“, avertizează scriitoarea americană Peg Streep asupra posibilităţii de a creşte o generaţie egoistă, lipsită de empatie şi superficială, fără valori puternice.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite