8 motive pentru care ajungem să ne bucurăm cu adevărat de sex abia după 15 ani de relaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa sexuală în cuplu devine din ce în ce mai satisfăcătoare pe măsură ce trece timpul, iar după o perioadă de 15 ani partenerii ajung să se cunoască sexual atât de bine încât se simt în largul lor să experimenteze din ce în ce mai mult din punct de vedere erotic. Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care doi psihoterapeuţi sexuali, specializaţi în probleme de cuplu, cred că sexul devine mai bun pe măsură ce se maturizează relaţia.

Sexul din primii ani de relaţie poate că este mult mai pasional, dar adevărata satisfacţie sexuală este experimentată de cuplurile care sunt împreună de 15 ani sau mai mult, conform unui studiu recent. Psihologii britanici Michael Metz şi Barry McCarthy, autori cărţii „Enduring Desire”, sunt de acord cu rezultatele acestei cercetări pe care le motivează cu exemple concrete.

Este timpul potrivit pentru a explora

În general, pentru a deveni experimentat în viaţa sexuală este nevoie de timp, iar acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care satisfacţia partenerilor creşte pe măsură ce se apropie de 15 ani petrecuţi împreună, după cum au arătat rezultalte studiului. 

Într-o relaţie de scurtă durată, sexul poate însemna de multe ori un pas pe care alegi să îl faci din motive greşite aşa că nu înveţi prea multe lucruri despre ce înseamnă cu adevărat plăcere sexuală. În relaţiile de lungă durată, partenerii depun mai mult efort şi încearcă să găsească modalitatea de a comunica cu persoana iubită, explorând şi testând lucruri noi din punct de vedere sexual.

Fără presiune şi fără stres

Mă place? Nu mă place? Este ciudat? Ce haine să port când mă văd cu el? Toate aceste lucruri provoacă nelinişte şi stări de agitaţie într-o relaţie de cuplu. Pentru femei, în special, dacă este distrasă, nu este relaxată, este destul de greu să se bucure de momentele intime şi chiar imposibil să ajungă la orgasm. Într-un mariaj de lungă durată, aceste nelinişti dispar şi, în sfârşit, se poate bucura de toate plăcerile pe care persoana iubită i le oferă.

Ai încredere deplină în partener 

„Încrederea este foarte importantă atunci când vine vorba de sex“, spune psihoterapeutul Barry McCarthy. Cu cât te încrezi mai mult în partenerul tău, cu atât te vei simţi mai bine, dar încrederea se câştigă şi după ce ajungi să stai alăgturi de o persoană ani la rând şi să o cunoşti. Actul sexual este unul dintre puţinele momente în care laşi inhibiţiile deoparte. „O partidă bună de sex înseamnă să fii capabil să te joci, să fii obraznic şi să te simţi în largul tău“, mai adaugă acesta.

Poţi fi sincer şi relaxat  

În relaţiile de durată nu există, de regulă, diferenţe majore între parteneri, dorinţe ascunse sau secrete. În schimb, în relaţiile „tinere” de exemplu, partenerii fac uneori lucruri pe care nu le doresc, care nu le creează plăcere. Au adesea relaţii sexuale nesatisfăcătoare şi sunt pe fugă mai mereu când vine vorba de intimitate. Când eşti căsătorit sau eşti implicat într-o relaţie serioasă, ai la dispoziţie o casă întreagă şi bineînţeles patul conjugal. Trebuie doar să fii sincer cu partenerul tău şi te vei bucura de cele mai bune momente petrecute în intimitate.

Sexul te poate ajuta să treci peste momente dificile 

„Sexul te ajută în cele mai diverse situaţii“, susţine Michael Metz. Viaţa sexuală te poate ajuta atunci când treci printr-o depresie sau printr-o situaţie mai puţin agreabilă. Îl poţi face partenerul de viaţă să se simtă mai bine atunci când are o zi grea. Ideea e că atunci când eşti căsătorit, totul este posibil din acest punct de vedere. În astfel de momente de nelinişte, „sexul poate fi util pentru foarte multe cupluri“, mai spune specialistul.

Vă amintiţi cele mai bune momente petrecute împreună

Chiar dacă eşti o fire încrezătoare, cu toţii avem anumite părţi ale corpului de care nu suntem aşa de mulţumiţi. Dacă ai o relaţie destul de lungă, partenerul tău de viaţă îşi va aminti mereu de cele mai bune momente şi imagini petrecute în intimitate, încă din tinereţe. Mulţi bărbaţi afirmă şi acum că soţiile lor sunt încă fetele de care s-au îndrăgostit acum ceva ani, şi asta pentru că îi leagă zeci, poate sute, de amintiri frumoase, în comparaţie cu care schimbările fizice lăsate de trecerea anilor pălesc.

Sexul ca o sărbătoare

Aceste relaţii intime deosebite, prilejuite de ocazii speciale, înseamnă mult mai mult atunci când eşti implicat într-o relaţie de lungă durată. De exemplu, la o aniversare partenerii fac dragoste, dar această partidă de sex înseamnă mult mai mult pentru un cuplu sudat: partenerii revizuiesc întregul parcurs al relaţiei, momentele prin care au trecut de-a lungul anilor şi tot ce au clădit împreună.

Implicarea completă în relaţie

Când intervin anumite probleme, chiar şi de sănătate, cuplurile care au deja 15 ani de relaţie le pot depăşi chiar şi atunci când nu au relaţii intime pentru o perioadă de timp mai îndelungată. De exemplu, când partenera de viaţă suferă o intervenţie chirurgicală, de regulă, partenerul înţelege acest lucru şi este răbdător şi înţelegător din toate punctele de vedere. În cazul unei relaţii de scurtă durată, partenerii sunt energici, plini de dorinţe şi nu sunt aşa de răbdători. Corpul uneori nu răspunde precum îţi doreşti şi te poate influenţa să calci strâmb. Dacă ai un partener care te sprijină întotdeauna, vei fi capabil să treci peste toate obstacolele vieţii şi să găsiţi împreună soluţii la toate problemele.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite