5 indicii că eşti într-o relaţie cu persoana potrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Să ştii că te poţi baza pe celălalt când ai probleme ese un semn că te afli într-o relaţie de viitor FOTO: Arhivă Adevărul
Să ştii că te poţi baza pe celălalt când ai probleme ese un semn că te afli într-o relaţie de viitor FOTO: Arhivă Adevărul

Avem nevoie de timp pentru a descoperi dacă suntem cu adevărat compatibili cu partenerul, dar câteva repere ne pot ajuta să realizăm dacă este persoana cu care ar trebui să ne petrecem tot restul vieţii. Psihologii şi experţii în relaţii ne spun cum să ne analizăm relaţia de cuplu.

Cu toţii alergăm după sufletul-pereche şi se întâmplă uneori să ne întrebăm dacă persoana pe care o avem alături la un moment dat este cea mai potrivită pentru a ne rămâne alături tot restul vieţii.

Nu toţi cei implicaţi într-o relaţie de durată îşi doresc să se căsătorească, dar aceia care vor să facă acest pas şi nu sunt siguri că au făcut alegerea potrivită ar trebui săţină cont de câteva indicii.

Există 5 semne că sunteţi într-o relaţie cu persoana potrivită, spun psihologii şi spceialiştii pe probleme de cuplu:

1. Ştii că te poţi baza pe celălalt când ai probleme

O relaţie se poate transforma într-o căsnicie frumoasă când cuplul înfruntă împreună problemele, iar cei doi ştiu că se pot baza unul pe celălalt la greu. „Nu este plăcut să te gândeşti la ce e mai rău în viaţă, dar când vrei să îţi dai seama dacă eşti cu persoana potrivită, ar trebui să iei în calcul şi aspectele negative ale vieţii, precum şi modul în care aţi putea să le înfruntaţi împreună“, spune Erica Curtis, terapeut şi consilier de cuplu.

Un studiu din 2010 citat de publicaţia „Journal of Marriage and Family“ susţinea că acele cupluri care abordează problemele într-o manieră similară, constructivă şi printr-o comunicare calmă, au cea mai scăzută rată de divorţ. Altfel spus, cei care luptă bine împreună se şi iubesc „bine“.

2. Ştii că puteţi trece împreună peste tragedii

„Dacă vreţi, vă puteţi imagina o apocalipsă zombi, dar gândiţi-vă totuşi la un scenariu mai apropiat de realitate, precum o boală gravă, decesul unui părinte sau chiar a unui copil. Întrebaţi-vă: «Relaţia noastră poate supravieţui unor astfel de probleme şi avem şanse să rămânem împreună?»“, sfătuieşte Erica Curtis.

„Împreună la bine şi la rău“ înseamnă să aveţi puterea de a depăşi necazurile împreună. Încercaţi să observaţi dacă nu cumva conflictele şi problemele vă dezbină.

3. Sunteţi mai mult decât compatibili

Deşi foarte mulţi pun preţ pe compatibilitatea în cuplu, psihologul Ted Huston, de la Universitatea din Texas, nu crede că interesele comune influenţează succesul unei relaţii. În schimb, cei doi ar trebui să se uite mai atent la trăsăturile care îi deosebesc. Cu cât partenerul este mai diferit şi relaţia mai nuanţată, cu atât şansele sunt mai mari să aveţi o căsnicie lungă şi frumoasă împreună.

4. Ştii cum gândeşte celălalt

Să ştii cât de fericit este partenerul şi ce gândeşte în anumite situaţii este crucial pentru relaţia de cuplu. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Virginia arăta că numai 40,9% din oameni intuiesc corect dacă partenerul lor de viaţă este fericit în relaţie. Să fii pe aceeaşi lungime de undă cu partenerul şi să înţelegi cum gândeşte sunt lucruri esenţiale pentru o relaţie trainică.

5. Puteţi comunica

Bunul mers al relaţiei depinde în mare măsură de cât de bine reuşiţi să comunicaţi. Ar trebui să vă puneţi câteva întrebări importante, spune psihologul Erica Curtis: „Sunteţi capabili să discutaţi îmrepună despre toate sentimentele şi nevoile pe care le aveţi? Puteţi cere de la celălalt diverse lucruri fără să vă fie ruşine şi fără să vă impuneţi? Vă respectaţi reciproc? Sunteţi deschişi provocării de a evolua împreună?“.

Înainte de a vă face jurăminte, ar trebui să vă întrebaţi dacă sunteţi, înainte de toate, prieteni adevăraţi. Un studiu publicat în 2014 de National Bureau of Economic Research, din SUA, arăta că cele mai fericite căsnicii sunt acelea care împărtăşesc o prietenie frumoasă. Oamenii care îşi consideră partenerul cel mai bun prieten au şanse de două ori mai mare să se bucure de o relaţie împlinită.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite