4 moduri în care părinţii distrug viitorul copiilor: cum sunt afectaţi cei mici de comparaţii sau porecle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum sunt afectaţi cei
mici de comparaţii sau porecle. FOTO Napidoktor.hu
Cum sunt afectaţi cei mici de comparaţii sau porecle. FOTO Napidoktor.hu

Să fii părinte nu este un lucru uşor. De fapt, este una din cele mai grele meserii din lume. Copiii sunt influenţaţi de tot ce se întâmplă în jurul lor, dar, incontestabilabil, părinţii îşi pun cel mai mult amprenta asupra viitorului lor.

Niciun părinte nu este perfect, însă, conform speciliştilor, tonul vocii în care le vorbeşti copiilor, modul în care te exprimi sau etichetele pe care le pui copiilor tăi ar putea avea repercusiuni grave pe termen lung, scrie The Independent.

Psihologul clinician Ma Carandang a explicat pentru Inquirer.net patru dintre cele mai grave situaţii în care părinţii ar putea avea un impact negativ asupra vieţii copiilor lor:

Compararea copiilor

Poţi să-ţi iubeşti copiii în egală măsură, dar dacă ai tendinţa de a-i cataloga în funcţie de performanţele lor, comparându-i cu alte persoane, acest lucru poate avea un impact major. De exemplu, dacă vă prezentaţi copiii: „Fiica mea inteligentă, Sarah. Şi cel mai tânăr membru al familiei, Max, care nu îi atinge nici pe departe performanţele“, aceasta este un fel de agresiune foarte subtilă. Este insultătoare şi trage copilul în jos. Copiii sunt afectaţi de aceste lucruri mai mult decât aţi putea realiza.

Utilizarea poreclelor

Poreclele copiilor pot părea inofensive, dar ar putea să influenţeze procesul de dezvoltare al acestora dacă sunt folosite prea des. Bineînţeles, nu ar trebui să îţi fie frică să glumeşti cu copilul, dar aminteşte-ţi că în în această perioadă se formează încrederea în sine şi personalitatea. Potrivit dr. Carandang, utilizarea unor astfel de etichete poate face un copil să dezvolte resentimente faţă de părinţi şi să creadă că sunt dispreţuiţi.

Puterea propriului exemplu

Copiii nu numai că acordă atenţie celor spuse de părinţii lor, dar şi faptelor acestora. Dacă văd că tatăl vorbeşte urât cu mama lor, ar putea începe să creadă că este bine ca bărbaţii să trateze femeile ca fiind inferioare şi că femeile trebuie să accepte. Copiii se modelează după comportamentul părinţilor, spune dr. Carandang.

Permiterea abaterilor disciplinare

Dr. Carandang subliniază că, atunci când interveniţi între copiii, este foarte important să îi ascultaţi în mod obiectiv pe fiecare dintre ei, astfel încât să puteţi reacţiona corect. Şi chiar dacă fraţii mai mici sunt mai sensibili, este important să nu neglijaţi nevoile emoţionale ale ambilor. „Ceea ce nu vedem este că originea comportamentului ar putea fi iniţiată acasă, deci să fim conştienţi de felul în care ne disciplinăm copiii. Trebuie să eliminăm emiterea sau etichetarea emoţională a copiilor noştri“, spune dr. Carandang.

Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri