UE a aprobat consumul de insecte. Larva gândacului ar putea fi consumată ca aditiv pudră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care cercetările estimează că cererea de insecte va creşte de 10 ori până în 2025, UE a aprobat consumul de insecte.

Insectele sunt cu un pas mai aproape de farfuriile europenilor, după ce autoritatea pentru supraveghere a alimentelor din Uniunea Europeană a decis că viermele de făină, larva gândacului cunoscut drept Tenebrio molitor sau mealworm, ar putea fi consumat fără probleme de oameni, atât în formă brută, cât şi sub formă de aditiv pudră, conform Bloomberg.

Opinia emisă de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă primul pas în drumul autorităţilor spre a aproba vânzarea de gustări, batoane proteice, fursecuri şi alte preparate care conţin insecte printre ingrediente.

Decizia ar putea aduce un impuls şi pentru piaţa fermelor de insecte, în contextul în care o cercetare a firmei Arcluster estimează că aceasta va creşte de 10 ori până în 2025, când ar putea depăşi 4,1 miliarde de dolari la nivel global, scrie mediafax.ro

 Piaţa a început să atragă finanţări semnificative şi atenţia unor gitnţi precum Nestle şi Cargill. „Practic, ne ajută să creăm o nouă sursă de proteine pentru întreaga lume într-un mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de calitatea nutritivă”, a declarat Helene Ziv, director în divizia de nutriţie din cadrul Cargill.

Aceasta este prima analiză de risc asupra insectelor ca un nou aliment derulată de Autoritatea Europeană, care mai are încă 14 aplicaţii în curs de analiză – de la greieri până la lăcuste.

Aprobarea în curs de aşteptare a viermelui de făină va aduce oportunităţi în piaţă, este de părere Andrea Germini, liderul echipei responsabile pentru noile alimente din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor.

Autoritatea a mai atras atenţia şi asupra faptului că ar putea exista reacţii alergice la unele persoane.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite