Toxiinfecţie alimentară: cele mai periculoase alimente şi toxine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smartliving

Carnea, ouăle, lactatele, dar şi orezul şi legumele pot da toxiinfecţie alimentară dacă nu sunt respectate anumite condiţii de igienă şi măsuri de precauţie. Aceste alimente pot fi contaminate cu diferite bacterii, unele rezistente chiar şi la gătit.

Toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de ingerarea de alimente sau lichide contaminate cu germeni patogeni. Mediul impropriu de depozitare şi de folosire poate duce la înmulţirea acestor germeni. Atenţie la alimentele care nu sunt depozitate corespunzător!

Dr. Iren Alexoi, medic nutriţionist

smartliving

Toxiinfecţiile alimentare dau o serie de simptome, cele mai frecvente fiind: crampe la stomac, diaree, vărsături, greaţă şi pierderea poftei de mâncare.

Femeile gravide, copiii mici, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice prezintă un risc mai mare de a dezvolta intoxicaţii alimentare.

Anumite alimente sunt mai susceptibile să provoace toxiinfecţie alimentară decât altele, mai ales dacă sunt depozitate, preparate sau gătite necorespunzător.

Atenţie la alimentele care au depăşit termenul de valabilitate, mai ales la carne, lactate, ouă şi alte alimente perisabile. Şi cele care nu sunt gătite corespunzător, mai ales carnea şi preparatele din carne sunt riscante.

Dr. Iren Alexoi, medic nutriţionist

Toxiinfecţie alimentară de la carnea de pasăre

Carnea de pasăre crudă şi cea puţin gătită precum puiul, raţa şi curcanul prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicaţii alimentare.

Cauza principală o reprezintă cele două tipuri de bacterii - Campylobacter şi Salmonella - care se găsesc, în mod obişnuit, în intestinele şi penele acestor păsări.

Aceste bacterii contaminează adesea carnea proaspătă de pasăre în timpul sacrificării şi pot supravieţui până când sunt distruse prin preparare termică.

Cercetări din Marea Britanie, SUA şi Irlanda au scos la iveală că între 41% şi 84% din totalul cărnii de pui crude vândute în supermarketuri a fost contaminată cu bacterii Campylobacter şi 4%-5% a fost contaminată cu Salmonella.

Ratele de contaminare cu Campylobacter au fost uşor mai mici la carnea crudă de curcan, variind de la 14% la 56%. Rata de contaminare a cărnii crude de raţă a fost de 36%.

Vestea bună este că, deşi aceste bacterii dăunătoare pot trăi pe carnea crudă de pasăre, ele sunt complet eliminate atunci când este gătită bine.

Pentru a reduce riscul, asigură-te că găteşti copmplet carnea şi nu o spăla cât e crudă. Asigură-te că nu intră în contact cu ustensilele, suprafeţele din bucătărie, tocătorul pe care-l foloseşti şi pentru altceva şi nici cu alte alimente, deoarece se pot contamina.

Legumele şi verdeţurile pot fi contaminate

Legumele şi verdeţurile sunt o sursă obişnuită de toxiinfecţii alimentare, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Fructele şi legumele au provocat de-a lungul timpului numeroase focare de toxiinfecţii alimentare, în special salata, spanacul, varza, ţelina şi roşiile, potrivit unui articol din „Journal of Applied Microbiology“.

Legumele şi verdeaţa pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E.coli, Salmonella şi Listeria. Contaminarea poate avea loc în diferite etape ale lanţului comercial.

Continuarea articolului, aici

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite