Tomatele îmbunătăţesc sănătatea inimii
0Consumul zilnic de sos de roşii poate ajuta la întărirea sănătăţii inimii, în special în cazul persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului, anunţă cercetătorii finlandezi citaţi de
Consumul zilnic de sos de roşii poate ajuta la întărirea sănătăţii inimii, în special în cazul persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului, anunţă cercetătorii finlandezi citaţi de "Daily Mail". Sucul de roşii acţionează asupra "colesterolului rău", cunoscut şi sub numele de lipoproteine cu densitate scăzută.
Pigmentul roşu reduce riscul apariţiei cancerului
Voluntarii care au adăugat ketchup la mesele principale şi au băut câteva pahare cu suc de tomate au semnalat după trei săptămâni o scădere semnificativă a nivelului colesterolului. Cercetătorii de la Universitatea Oulo din Finlanda au explicat că, în cele trei săptămâni de studiu, colesterolul voluntarilor a scăzut cu 13 la sută. Tomatele au fost considerate dintotdeauna alimentele "minune" pentru sănătate.
Numeroase studii au evidenţiat faptul că licopenul, pigmentul care oferă culoarea roşie, poate proteja împotriva cancerului de prostată. Potrivit unui studiu în care au fost implicaţi câteva mii de bărbaţi, un consum ridicat de tomate (peste 10 porţii zilnic) scade cu până la 45 la sută riscul apariţiei acestui tip de cancer. Licopenul este cunoscut ca un antioxidant puternic care împiedică deteriorarea celulelor corpului. Cercetătorii spun că acest antioxidant se regăseşte şi în fructe. (Magda Şerban)