Testul portofelului. Pe cel loc s-a clasat Bucureştiul în topul celor mai cinstite oraşe din lume?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Mumbai, India, au returnat mai multe portofele decât cei din Zurich, Elveţia FOTO Shutterstock
Locuitorii din Mumbai, India, au returnat mai multe portofele decât cei din Zurich, Elveţia FOTO Shutterstock

Publicaţia Reader’s Digest a realizat un experiment în 16 oraşe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia pentru a pune la punct un clasament al onestităţii. În acest scop au fost “pierdute” 192 de portofele şi reacţia oamenilor care le-au găsit a fost filmată cu camera ascunsă. Helsinki, capitala Finlandei, a ieşit pe primul loc, iar pe ultimul loc s-a clasat Lisabona.

Fiecare dintre cele 12 portofele lăsate de reporterii Reder’s Digest în diverse zone ale oraşelor conţinea acte de identitate fictive, o fotografie de familie, un număr de telefon, bonuri de cumpărături şi o sumă în moneda locală echivalentă cu 50 de dolari.

Din cele 192 de portofele răspândite pe trotuare, în apropierea unor centre comerciale sau prin parcuri 90 au fost returnate, adică în 47% din cazuri. Concluzia a fost că vârsta, sexul sau nivelul de bunăstare nu influenţează onestitatea oamenilor, relatează Daily Mail.

Drept dovadă, locuitorii din Mumbai, India, au returnat 9 din cele 12 portofele, în vreme ce din Zurich, în prospera Elveţie, au fost recuperate numai patru portofele. 

Bucureştiul s-a situat la egalitate cu Zurich şi Rio de Janeiro, cu cele patru portofele care au fost înapoiate proprietarilor, şi înaintea capitalei cehe, Praga, Madridului şi Lisabonei.

Zona cea mai cinsită din capitala bucureşteană a fost Dorobanţi-Beller, de unde au fost recuperate două din cele trei portofele pierdute, urmată de Universitate (1 din 3), AFI Cotroceni (1 din 3)şi Calea Văcăreşti (0 din 3). 

Iniţiativa revistei americane s-a dorit o simplă verificare a onestităţii de care dau dovadă oamenii, fără a avea pretenţia unui studiu ştiinţific, după cum precizează autorii experimentului.  

Topul portofelelor returnate:

1.Helsinki, Finlanda - 11 din12
2.Mumbai, India - 9 din 12
3.Budapesta, Ungaria - 8 din 12
3.New York, SUA - 8 din 12
5.Moscova, Rusia - 7 din 12
5.Amsterdam, Olanda - 7 din 12
7.Berlin, Germania - 6 din 12
7.Ljubljana, Slovenia - 6 din 12
9.Londra, Marea Britanie - 5 din 12
9.Varşovia, Polonia - 5 din 12
11.Bucureşti, România - 4 din12
11.Rio de Janeiro, Brazilia - 4 din 12
11.Zurich, Elveţia - 4 din 12

14.Praga, Cehia - 3 din 12
15.Madrid, Spania - 2 din 12
16.Lisabona, Portugalia - 1 din 12

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite