Terapia prin shopping nu vindecă, dimpotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile se simt mai singure după ce-şi termină runda de cumpărături FOTO „Adevărul“
Femeile se simt mai singure după ce-şi termină runda de cumpărături FOTO „Adevărul“

Oamenii care dau iama în magazine pentru a-şi cumpăra un obiect vestimentar pică în depresie. Cercetătorii susţin că terapia prin cumpărături accentuează, de fapt, sentimentul de singurătate.

Rezultatele studiilor anterioare au arătat că oamenii au tendinţa să facă noi achiziţii atunci când sunt demoralizaţi, pe motiv că acestea le îmbunătăţesc starea de spirit, potrivit „Daily Mail“.

Aceste teorii au fost, însă, combătute de specialiştii din cadrul Universităţii Chicago, care susţin că terapia prin cumpărături accentuează sentimentimentul de singurătate. Oamenii intră într-un cerc vicios, ajung să-şi cumpere haine pentru a uita de probleme şi sfârşeşc prin a constata că nici măcar o nouă piesă vestimentară „nu-i vindecă“  de singurătate sau de alte probleme personale.

Studiul, publicat în paginile „Jurnalului de Cercetare a Consumatorului“, a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de cei 2.500 de respondenţi. Mai mult, ipotezele formulate de cercetători au arătat că singurătatea îi determină pe oameni să devină materialişti.

Totuşi, scopul pe care oamenii îl au atunci când merg să-şi cumpere o nouă piesă vestimentară influenţează viitoarea lor stare de spirit, avertizează specialiştii.

Spre exemplu, achiziţionarea unei rochii ce poartă semnătura casei de modă preferată conferă posesoarei o stare de spirit pozitivă. În schimb, cumpărăturile făcute pentru a-i impresiona pe ceilalţi sau pentru a umple un gol sufletesc nu aduc decât frustare şi tristeţe.

Teorile enunţate de specialiştii americani vin în completarea unor studii realizate în trecut, potrivit cărora terapia prin shopping este bună atunci când plata se face cu cardul de credit. Astfel, pentru a evita senzaţia de vinovăţie pe care o au atunci când fac multe cumpărături costisitoare, oamenii preferă să plătească folosind cardul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite