Adevărul Live: tendinţele în moda sezonului toamnă-iarnă 2013-2014, între glamour hollywoodian şi romantism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Mariş şi Elena Stoichiţă, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Adriana Mariş şi Elena Stoichiţă, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Elena Stoichiţă, redactor-şef al publicaţiei „OK! Magazine“, a discutat, în studioul Adevărul Live, cu moderatoarea Adriana Mariş despre „Bonton Fashion Days“, eveniment dedicat modei autohtone şi internaţionale, iniţiat de cunoscuta creatoare de modă Doina Levinţa, dar şi despre cum ne vom îmbrăca în această toamnă şi în iarna anului viitor pentru a fi în pas cu moda.

Maurice Munteanu, redactor de modă la revista pentru femei „Elle“, a intrat în legătură directă prin telefon în studioul Adevărul Live pentru a prezenta cele mai noi tendinţe pentru sezonul de toamnă-iarnă 2013-2014, tendinţe care se regăsesc pe larg în numărul din luna august a revistei „Elle“.

„Bonton Fashion Days“, festival aflat sub bagheta Doinei Levinţa, a adus pe aceeaşi scenă, timp de trei zile, designeri români şi cunoscute branduri internaţionale. Festivalul se încheie în această seară.  

În cadrul evenimentului „Bonton Fashin Days“ se afirmă absolvenţi ai Universităţii de Arte din Bucureşti, dar şi din Cluj, eveniment reluat din 2008 de Doina Levinţa şi de soţul său. Festivalul este deja o tradiţie, organizat în dorinţa de a promova tinerele talente din România. 

Şcoala de la Bucureşti şi cea de la Cluj aduce surprize plăcute în ultimii ani, spre deosebire de ceea se întâmpla cu ceva timp în urmă. „Înainte nu aveam evenimente care să-i stimuleze pe tineri şi să-i încurajeze să creeze. Nu se făceau atâtea prezentări de modă, în tot mai multe festivaluri, care le oferă tinerilor din anul doi sau trei de facultate să se afirme. De asemenea, se organizează concursuri de design chiar şi de branduri cunoscute din cele mai diverse domenii“, observă Elena Stoichiţă.

„Astfel, prin intermediul acestor evenimente, tinerii au ocazia să ajungă la nivelul Mariei Lucia Hohan, de exemplu. Pentru cei aflaţi la început este important să fie cât mai prezenţi şi mai cunoscuţi“, a  adaugat redactorul-şef al revistei OK!Magazine.

„Acum tinerii sunt mult mai promovaţi. Faptul că pe Facebook vezi în fiecare zi că cineva dă like unei pagini de modă, ajută foarte mult. Faptul că afli în permanenţă lucruri noi, mult mai rapid, este esenţial“, a explicat Elena Stoichiţă. 

„Te poţi descurca şi cu bani mai puţini, pentru că cei care cumpără o revistă scumpă de modă se inspiră din articolele şi din reportajele pe care le citesc şi adaptează tendinţele pe care le observă la bugetul pe care îl au la dispoziţie. Ne uitam ca să ne inspirăm, nu ca să regretam că nu ne permitem anumite piese din colecţiile marilor case de modă“, este de părere Elena Stoichiţă.  

Există mai multe modalităţi pentru ca cei pasionaţi de modă să-şi satisfacă dorinţele vestimentare: „Mai nou, există şi conceptul de outlet de designer, pentru că şi designerii au înţeles că nu merită să arunce vechile colecţii, aşa că le vând la preţuri mult mai mici. De asemenea, a crescut foarte mult şi interesul pentru shopping-ul online, unde poţi să „vânezi“ anumite piese vestimentare sau accesorii“, exemplifică Elena Stoichiţă.   

Blana se poartă din nou, revine în forţă

Maurice Munteanu, redactor de modă la revista Elle România, a vorbit despre tendinţele din toamna-iarnă 2013-2014:

„Este un sezon al contraselor şi tendinţele se îndreaptă spre două mari direcţii: glamour clasic, de tip hollywoodian, şi romantic.

„Avem, de exemplu, colecţiile care prezintă femeia romantică, cum este în cazul colecţiei casei de modă Miu Miu. Avem şi tuşe masculine. Blana se poartă din nou, revine în forţă, dar cu tăieturi atipice şi sunt foarte colorate, aşa cum le-au prezentat pe podium Fendi şi Valentino“

Maurice Munteanu consideră că ne putem îmbrăca şi urmând tendinţele pas cu pas, dar sfatul lui este altul:
„Nu vreau să recomand ce se poate purta ţinând strict cont de tendinţe. Cred că ar trebui să învăţăm să purtăm, în primul rând, ce ne vine cel mai bine. Bineînţeles, putem purta şi exact ce este în tendinţe. Sfatul meu este, totuşi, să optăm pentru ce ne vine cel mai bine, după ce ne analizăm atent, şi să urmăm calea inimii. Cred că fiecare găseşte resurse interioare şi poate alege cele mai bune variante. Tendinţele se referă, până la urmă, la direcţii extreme de promovare. Aşa cum se întâmplă şi în acest sezon, la extreme: între glamour şi romantism.“

Femeia din România este din ce în ce mai educată în materie de vestimentaţie, iar acest lucru se poate vedea şi în moda străzii, consideră Maurice Munteanu. 

Totuşi, există un aspect pe care tinerii din România ar trebui să-l schimbe în felul de a se îmbrăca, este de părere Maurice Munteanu: „Generaţia foarte tânără simte, din păcate, nevoia să se uniformizeze, intră într-un fel de uniformă pe care o vezi peste tot: jens foarte scurt sau strâmt, cu un top sau un maiou. Ar trebui să avem mai multă personalitate şi să evităm clişeele.Trebuie să ai foarte mult umor atunci când vrei să ieşi din tipare. Nu trebuie să ţinem cont strict de o direcţie, ci să se mizeze pe scoaterea în evidenţă a propriei personalităţi.“

Cei care nu-şi permit haine de designer pot la fel de bine să se descurce cu colecţiile prêt-a-porter existente inclusiv în magazinele din România, spune Maurice Munteanu: „Exista colecţii prêt-a-porter în magazine accesibile, lanţuri cunoscute la noi, ca H&M şi Zara, şi poţi construi ţinute extraordinare, în proporţie de 80%, numai cu ceea ce găseşti acolo.“ 

La rândul lui, Maurice Munteanu consideră că tinerii designeri trebuie sprijiniţi:  „Cred foarte mult în tinerii designeri români, iar ceea ce se întâmplă în cadrul  „Bonton Fashion Days“ , zilele acestea, este de lăudat, pentru ca au nevoie de acest gen de promovare. Tocmai de aceea, revista Elle va găzdui în numărul din septembrie un proiect amplu, în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design din Cluj, ocazie cu care vom acorda atenţie unora dintre cei care şi-au prezentat colecţiile, în luna iulie, la Cluj.

Cele mai noi tendinţe în moda sezonului toamnă-iarnă 2013-2014

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite